Göndör levelű zöldike

zöldike Chlorophytum  comosum

A Chlorophytum  comosum az egyszerű zöldike. Hosszú, keskeny levelei vannak, középvonalukban fehér vagy krémszínű csík fut végig. A lágy, ívelt levelek nagyon dekoratív szobanövénnyé teszik.

Hát még legújabb, göndör levelű változata, a „Curly” milyen mutatós, dúsan hajtó, göndör fürtökhöz hasonlító levélzetével! A hosszú leveleken képződő, sűrűn göndörödő fürtöcskékről könnyen szaporítható. Egyszerűen vízben kell meggyökereztetni. Betegségei és kártevői nincsenek. Laza földet, bőséges öntözést, gyakori, egyre nagyobb cserépbe történő átültetést igényel. Télen közvetlen napsütésre, magas páratartalomra van szüksége, helyezzük tehát nedves kavicsrétegre.

Panellakásokban is erős, egészséges lesz, ha nem „készen” visszük oda, hanem ott neveljük fel, ha eleve hozzászokik a környezethez. Jót tesz neki, ha legalább minden két hétben lezuhanyozzuk nem túl hideg vízzel.

A keskeny leveleket hosszanti zöld-fehér csíkok tarkítják. A fehér virágok nyáron, hosszú, merev hajtásokon fejlődnek, és amikor elvirágoznak, a hajtáscsúcsokon levélsarjak jelennek meg. A cserepet emelvényre, ablakpárkányra helyezve vagy felfüggesztve az indák szabadon fejlődhetnek. A fiatal egyedek szélesebb levelei később elkeskenyednek. A ‘Vittatum’ fajta zöld levelein középen fehér sáv húzódik, a ‘Variegatum’ levelén zöld alapon fehér szegély van.

Nem csak dekoratív formája, hanem alkalmazkodó képessége is vonzóbbá teszi. A jól ápolt zöldike egymás után hozza a kis sarj növényeket, amelyeket leválasztva nagyon könnyen meg lehet gyökereztetni, de ha rajta hagyjuk a növényen, még szebb és különlegesebb lesz szobanövényünk. Ahogy ezek megnagyobbodnak, fejlődnek a következők. Párásabb környezetben még gyökeret is ereszthetnek a levegőben. Felszaporodva akár az egész cserepet eltakarhatják, körös-körül.

Önnek ajánlott

Leave a Reply