Gombvirágú ajánia

Ajania pacifica

Kevesen hívják így, ismertebb latin nevén (Ajania pacifica), vagy mint „japán aranykrizantém” esetleg „ezüstszélű krizantém”. Virágai aranysárgák, leveleinek fonákja ezüstszínű, finom, selymes tapintású. Felszínük sötétzöld, fehérszegélyű. Tompa szeldeltségük is arra utal, hogy a krizantém rokona ez a fagytűrő évelő, amely kertünk kései dísze lehet. Cserépbe is ültethető, de a legszebb szabadföldben, ahol nagy hidegben a levelei széle rozsdaszínűre változik. Ha kissé melegít az őszi napsütés, akkor ismét ezüstfehér keretként emeli ki minden egyes sötétzöld levél szépségét. Napos, vagy félárnyékos helyet igényel, kissé vasas, humuszos talajt, gyakori öntözést. Szaporítani tőosztással lehet ősszel vagy tavasszal. Csupán 30-40 cm magas, nagyon dekoratív sírok díszítésére is. Cserépbe ültetve teraszon, lakóhelyiségben a krizantémok mellett a helye.

Ajania pacifica

Japán endemikus faja, ott tengerközeli területeken él. A krizantémok egyébként a japán nép nagy kedvencei, a nálunk kertekben meglehetősen ismert, kínai eredetű kultúrfaj Chrysanthemum indicum (kerti krizantém, kiku, vagy giku japánul) a japán császári család címere, s igen megbecsült krizantém érdemrend is van Japánban. A Chrysanthemum morifolium (egyes botanikusok a kultúrfaj kerti krizantémot újabban e név alá sorolják), és a Chrysanthemum weiritchii (ez utóbbi törpenövésű) fajok viszont honosak a Felkelő Nap országában. Az Ajania pacifica nem is annyira visszafogott virágaival, mint inkább kompakt növekedésével, és mutatós leveleivel lett népszerű a világ kertjeiben. Enyhe teleken lombja áttelelhet, s félméternél magasabbra, és még terebélyesebbre is nőhet de hogy tömzsi maradjon, tavaszonként általában vissza szokás vágni.
Félárnyékban virágzása nagyon kitolódik (a kép ma, december 2- án készült), napos helyen hamarabb kinyílik. A meleget jól tűri, közepes vízigényű, és jó téltűrő, extrém hidegben tövét falevéllel érdemes esetleg takarni.

Kártevőkre és betegségekre nem érzékeny növény. A téli fagyok tehetnek benne némi kárt, a fagy által károsított hajtásokat, tavasszal vágjuk vissza.

Ajania pacifica

Önnek ajánlott

Leave a Reply