Június

Lestyán

Kertészkalendárium

♣  lestyan ÁrnyékosA lestyán levélzete most a legdúsabb, legszebb. Meg kell hát szednünk. Árnyékos helyen, sütőpapírra terítve, gyorsan megszárad. Porrá törve, jól zárható, sötét üvegekbe, dobozokba téve tárolhatjuk. Télen kitűnő ételízesítő.

♣  A letermett ágyásokat ne hagyjuk begyomosodni. Ha nincs szándékunkban másodveteményekkel beültetni, akkor gereblyézést követően vessük be zöldtrágya növénnyel.

♣  Még mindig ültethetünk bokorbabot. Akkorra lesz finom, zsenge zöldbab termése, mikorra a karós bab beérik. Télen főnyeremény, ha van belőle levesnek, körítésnek, főzeléknek elég a mélyhűtőben.

♣  Vessünk még nyár végi kiültetésre brokkolit (ősszel szép, zsenge fejet nevel), póréhgymát, áttelelő kelkáposztát, leveles kelt.

♣  szamoca ÁrnyékosA legjobb szamócafajtákat ültessük a kertbe. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a minőségi bizonyítványon ott legyen a minőségi márkajel. Lehetőleg földlabdás palántákat válasszuk. Ezek erednek meg a legbiztonságosabban.

♣  A kúszószedret szaporíthatjuk hajtáscsúcs bujtásával. Ez, a talajba kerülve, gyökereket fejleszt, s új növény képződik.

♣  Évelőket, amelyek idővel nagyon terjedelmessé váltak, vagy talajuntság miatt kevés virágot hoztak, átültetéssel, tőosztással, két héttel az elvirágzás után, árnyékos helyen fiatalíthatjuk, szaporíthatjuk.

  • A gyepet most a csapadékmennyiségtől függően hetente nyírjuk, és megfelelően öntözzük. Ha rendszeresen nyírjuk a füvet, akkor erősebbek és egészségesebbek lesznek a fűszálak, amelyek azután a gyomnövényeket is elnyomják. A fűnyesedék mulcsozáshoz is felhasználható.
  • A szarkaláb a júniusi fővirágzása után szeptemberben másodszor is hoz virágot, de csak akkor, ha az elöregedett hajtásokat tövig visszavágjuk.
  • Az egynyári virágok sok vizet és trágyázást igényelnek, főként a virágládákban. Az elnyílt virágokat távolítsuk el, így a növénynek több ereje marad a további virágzáshoz. Az egynyári virágokat egész nyáron ültethetjük – sőt, előnyös, ha fokozatosan ültetünk, mert ősszel tovább lesz virágszőnyegünk.
  • Nyaralás idejére a támasztékot igénylő vagy kúszónövényeket elutazás előtt még egyszer kötözzük fel. A gyepet már ne trágyázzuk, mert fokozza a növekedést. A következő nyírás ugyanis csak nyaralás után esedékes.
  • Az összes szobanövényt és edényes növényt legkésőbb most vigyük a szabadba.

Önnek ajánlott

Leave a Reply