A természet közelsége

Futómuskátlik
A kertet nélkülöző embernek a tenyérnyi erkély jelenti a közvetlen kapcsolatot a természettel. Ezért aztán fáradhatatlanul kísérletezik, hogy színessé, vidámmá, széppé tegye.

Balkon aranya

bidens ferulifolia
A„balkon aranya”

Aranyló sárga virágainak zuhatagával igazi jókedvre derítő a farkasfog (Bidens ferulifolia), amelyet tájainkon egynyáriként nevelnek, ismertebb neve a „balkon aranya”. Elterülő, hosszan lecsüngő ágaival szó szerint bearanyozza az egész erkélyt. Talán egyetlen más növény sem nyújt ilyen vibráló, élénksárgán ragyogó színfoltot.

A margitvirágok csoportjába tartozó növény Mexikóban és Dél-Arizónában őshonos. Az egyik legdúsabban virágzó balkonnövény, ha rendszeresen öntözik, igazán könnyű gondozni. Az ötszirmú, csillag alakú kicsiny virágok finoman szeldelt levelek fölött, karcsú szárakon nyílnak és gazdagon virágoznak, csaknem beborítják a növényt.  A májustól októberig folyamatosan nyíló virágok színe a szemet, édeskés illata pedig a méheket vonzza. Mindenképpen feltűnő jelenség. Ha megfelelő körülmények között tartjuk, tápoldatozzuk, akkor 30 cm magas és 45 cm széles, kompakt bokorrá fejlődik. Jól mutat piros és kék virágokkal kombinálva is. De függőkosarakba ültetve is nagyon impozáns látványt nyújt.

Viszonylag könnyen nevelhető. Elnyílt virágait sem kell leszedni, a nélkül is újakat hoz.  Napos, félárnyékos fekvésben folyamatosan virít. Magról szaporíthatjuk. A májusi fagyok után ültessük palántáit jó minőségű földkeverékbe.

 

Petúniák

Petunia x hybrida
Többféle fajtája létezik

Tudományos nevén Petunia x hybrida, Dél-Amerikából származik. Többféle fajtája létezik: a csüngő petúnia (P.surfinia) sűrű elágazásokkal, dús, tömött bokrot képez, nagy méretet elérve, leomló hajtású. Igényes a tápoldatos gondozásra. A dúsvirágú petúnia (P. calibrachoa) némileg csüngő, szétterülő, sűrűn elágazó hajtású. Virágai többnyire kisméretűek. Függőcserépben nagyra nő. A futó petúnia (P. kahuna) magról szaporítható, viszonylag gyorsan fejlődik és nagyméretűvé terebélyesedik, félig csüngő hajtású. A nagy, teltvirágú szegfű petúnia (P. grandiflora plena) rojtos szirmú, egyszínű és illatos. Folyamatosan nyitja sokszorosan telt virágait.

A sokvirágú petúnia (P. multiflora) többnyire kiegyensúlyozottan növekszik, és dúsan elágazóvá válik. Jól tűri az erős napsütést is, az esős idő ártalmait hamar kiheveri. Fényigénye olyan mértékű, hogy kizárólag napos helyen virul. Igazi erkélyre való virág! Visszametszéssel, elnyílt virágai lecsipegetésével gondoskodhatunk arról, hogy az őszi fagyokig virítson.

 

Futómuskátlik

Futómuskátlik
Futómuskátlik

Mostanában igen divatos és közkedvelt balkonnövények. Tudományos nevük Pelargonium peltatum. Akár az erkélyek ládáiba ültetjük, akár cserépbe, csodálatos látványt nyújtanak zuhatagszerű virágözönükkel. Aránylag vékony hajtásaik törékenyek. Ezzel arra utalunk, hogy széljárta helyre nemigen valók. Virágzásuk folyamatos. Különösen, ha meleg, napos helyre kerülnek, ahol legalább 12 órán át süti őket a nap. A fagyra érzékenyek. Muskátli-földkeverékbe ültessük őket. Jó, ha a láda, vagy a cserép alján van vízkivezető nyílás, erre cserépdarabot kell fektetni, hogy ne duguljon el. Ugyanis, szükség esetén, akár kétszer is kell majd öntözni naponta, ha túlságosan forró lenne a nyár.

Sokféle színben, formában kínálják a virágüzletekben, áruházakban a futómuskátlikat. Válasszunk annyit, amennyivel vele bírunk. És ne ültessük túl szűk helyre, hiszen elterebélyesedik.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply