Long COVID – tünetek, kezelés

Long COVID

Egyre többet lehet hallani attól, hogy az aktív COVID-19 betegség lezajlása után sokan panaszkodnak olyan állapotokról, melyek sem időben, sem pedig a tünetekben nem kötődnek az aktív betegséghez. Ám a tudomány mégis ok-okozati kapcsolatot vél felfedezni az állapotok között Ez a Long COVID.

Mi az a long COVID?

A COVID-19 pandémia oda vezetett, hogy egyre növekvő számú ember esett át a SARS-CoV-2 fertőzésen, amely egy a koronavírusok családjába tartozó, főként felső légúti tüneteket okozó vírusok közül. A világjárvány következtében új problémával kell szembenéznünk, ugyanis az akut infekcióból felépült betegek egy része számos, változatos tünetet tapasztal magán hetekkel, hónapokkal a lezajlott COVID fertőzést követően. Ezt a jelenséget emlegetik long COVID, hosszú COVID, poszt-COVID, posztakut COVID, krónikus COVID-19 vagy poszt-COVID szindróma néven.

A long COVID egy fizikai és pszichés tünetek széles spektrumát felölelő szindróma, melyre jellemző olyan tünetek együttes fennállása, amelyek a COVID-19 betegség alatt vagy azt követően alakultak ki. Ezek a tünetek minimum 2 hónapig állnak fenn az akut fertőzést követően (tehát az eredeti, akut tünetek első jelentkezésétől számítva legalább 3 hónapig), és panaszok jelentős hatással vannak az érintettek mindennapi életére.

Arról, hogy milyen gyakran alakul ki long COVID, egyelőre nem áll rendelkezésünkre pontos adat, a WHO szerint a COVID fertőzésen átesettek 10-20%-a érintett ebben a kórképben. A bizonytalanság oka többek között az, hogy maga a long COVID definíciója sem tisztázódott még teljesen, ami megnehezíti a vizsgálatok végzését.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a 20 év fölöttiek  közül a nők gyakrabban érintettek, mint a férfiak, az ennél fiatalabbak körében pedig lényegesen kisebb arányban fordulnak elő long COVID tünetek. Ebben a fiatalabb korosztályban elsősorban fáradékonyságról és csökkent koncentrálóképességről számolt be a viszonylag kisebb számú érintett.

A long COVID kialakulásának gyakorisága függ az aktuális variánstól is, például az Omicron, amely egy enyhe lefolyású betegséget okozó vírusvariáns, lényegesen ritkábban vezetett hosszú távú panaszokhoz, mint a súlyosabb lefolyású betegséget okozó Delta variáns.

Emellett azt látjuk, hogy az újrafertőződés növelheti a long COVID rizikóját.

Long COVID – tünetek, kezelésLong COVID neurológiai tünetei

A long COVID leggyakoribb tünetei a fáradékonyság, a nehézlégzés (latinul dyspnoe), a mellkasi fájdalom és a köhögés. Ezek mellett gyakran pszichés tünetek is fennállnak, mint a szorongás, depresszió, poszttraumás stressz zavar (PTSD) vagy a kognitív funkciókkal összefüggésben álló problémák (gyengült memória és koncentráció). Kevésbé gyakran, de beszámoltak még szaglásvesztésről (anosmia), ízületi fájdalomról (arthralgia), fejfájásról, orrnyálkahártya-gyulladásról (rhinitis), ízérzékelési zavarról (ageusia), csökkent étvágyról, szédülésről (vertigo), izomfájdalomról (myalgia), alvászavarról (insomnia), rekedtségről, kopaszodásról (alopecia), fokozott izzadásról (hyperhydrosis), csökkent libidóról és hasmenésről (diarrhoea).

Fáradékonyság, gyengeség, csökkent állóképesség

A fáradékonyság a leggyakoribb long COVID tünet függetlenül a kórházi ellátás szükségességétől. A legtöbb betegben megszűnik ez a panasz, azonban ehhez akár több mint 3 hónapra is szükség lehet.

Szaglás és ízérzékelés zavarai

A szaglás és ízérzékelés zavarai a COVID fertőzés talán legjellegzetesebb tünetei, melyek már az akut stádiumban jelentkeznek a betegek nagy részénél. Teljes vagy közel teljes felépülés várható 1-3 hónap alatt, és csupán kis százalékban állnak fenn ennél tovább a panaszok. Az ízérzékelés általában gyorsabban regenerálódik a szaglásnál, illetve a férfiak hamarabb épülnek fel, mint a nők, ezekből a tünetekből.

Neurokognitív tünetek

A COVID-19-en átesett betegek egy része neurokognitív tüneteket tapasztal, melyek közül a leggyakoribbak a koncentrációs nehézségek és memóriazavarok. Ezek a tünetek jelentősen befolyásolják a mindennapi életvitelt, és sajnos 6 hétig, vagy akár tovább is fennállhatnak.

Pszichés tünetek

A szorongás, a depresszió és a PTSD (poszttraumás stressz zavar) is nagyon gyakran jelentkezik akut COVID-ot követően. A tünetek akár 6 hónapnál is hosszabb ideig fennállhatnak, de szerencsére általában ez idő alatt is fokozatos javulást tapasztalnak az érintettek. Ha a fertőzést megelőzően is fennálltak a pszichés nehézségek, azok fokozzák a long COVID kapcsán fellépő, hasonló jellegű tünetek kialakulásának a kockázatát.

A pszichés és kognitív tünetek, mint a memóriazavar, a csökkent koncentrálóképesség vagy a PTSD gyakrabban érinti azokat a betegeket, akik esetében intenzív terápiás kezelésre volt szükség COVID fertőzésük során.

Long COVID – tünetek, kezelésEgyéb long COVID tünetek

A fenti tüneteken kívül számos egyéb panaszról is beszámolnak a COVID-19 betegségen átesettek, melyek megfelelnek a long COVID kritériumoknak. A tünetek hátterében álló folyamatok nem mindig pontosan tisztázottak, maga a vírus által okozott elváltozások is hosszasan fennálló panaszokhoz vezethetnek, illetve a fertőzés kapcsán kialakuló szövődményekből való felépülés is hosszabb időt vehet igénybe (például stroke esetén). Az alábbi panaszok szintén előfordulhatnak a long COVID részeként:

stroke, görcsrohamok, hipoxiás encephalopathia: csökkent oxigénellátás következtében kialakuló agyi károsodás,neuromuscularis gyengeség: izomgyengeség, melynek hátterében az izmot beidegző ideg károsodása áll, Guillain-Barré szindróma: az alsó végtagban kezdődő, felfelé terjedő, több ideget érintő idegkárosodás, encephalitis: agyvelőgyulladás, érzészavar, fülcsengés (tinnitus),egyensúlyzavar, fény- és zajérzékenység, hallászavar.

A long COVID tünetek megszűnése az egyéb fennálló rizikótényezőktől, az akut COVID-19 súlyosságától és a tapasztalt panaszok jellegétől függ. Szakértők szerint a legtöbb esetben a tünetek elmúlnak vagy jelentősen enyhülnek 9 hónapon belül, ugyanakkor vannak betegek, akik még 1 évvel az akut fertőzést követően is panaszokról számolnak be. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a kórházi ellátást igénylő akut COVID, az idősebb életkor, a társbetegségek, a fellépő szövődmények (például kórházi tüdőgyulladás vagy vénás trombózis) és a hosszas kórházi tartózkodás hosszabb ideig fennálló long COVID szindrómát feltételez.

Long COVID neurológiai kivizsgálása

A long COVID neurológiai tüneteinek kivizsgálása a panaszok részletes feltérképezésével, a beteg kórtörténetének megismerésével és a neurológiai fizikális vizsgálattal kezdődik. Azokban a betegekben, akiknél felmerül a long COVID szindróma gyanúja, de nem diagnosztizáltak náluk COVID-19 betegséget, illetve nem tapasztalták annak tüneteit, felmerül a SARS-CoV-2 elleni antitestek vizsgálata annak ellenőrzésére, hogy átestek-e a fertőzésen. Egyéb laborvizsgálatok végzésére is sor kerülhet.

Long COVID neurológiai kezelése

Long COVID esetén a kezelés a fennálló tüneteken alapszik. Felmerül gyógyszeres kezelés, fizikoterápia, neuropszichológiai terápiák és gyógytorna. Fontos a megfelelő táplálkozás és folyadékbevitel, az alváshigiénia és a hétköznapi aktivitáshoz való mielőbbi visszatérés. Hosszantartó szaglászavar esetén szóba jöhet a szaglástréning is.

Long COVID megelőzése

A long COVID megelőzésének leghatékonyabb módja, ha elkerüljük az akut COVID fertőzést. Ebben segítségünkre lehet az oltás, a maszkviselés, a megfelelő távolságtartás és a gyakori, alapos kézmosás.

Számos kutatás számol be arról, hogy az oltottak körében kisebb arányban alakult ki long COVID szindróma, sőt ebben a populációban nagyobb az esély arra is, hogy COVID-19 esetén sem tapasztalnak tüneteket, azokhoz képest, akik nincsenek oltva. Nem csak a vakcináció, de a dózis is számít: minél több oltást kapott valaki, annál kisebb az esélye, hogy long COVID tünetekkel kell szembenéznie egy esetleges fertőzést követően.

Ezzel szemben az idősebb életkor, a magasabb BMI (a testösszetételre utaló szám) és egyéb társbetegségek (például az allergiák vagy a COPD) fennállása növeli a long COVID kialakulásának esélyét.

Tehát továbbra is van mitől tartanunk, soha nem lesz már vírusos fertőzésektől való félelem nélküli az életünk…

Önnek ajánlott

Leave a Reply