Salátarépák

Ha nem is a leggyorsabban, de azért már terjed a saláták fogyasztása. Egyre többen szeretnének egészségesen étkezni. Az osztott koszt révén a húsfogyasztóknak nem kell lemondaniuk a pecsenyéről, ha azt nem kalóriadús... Bővebben »
kéztőalagút szindróma

Gyors, kényelmes – de ha túlzásba visszük: veszedelmes!

A számítógép használata mindennapunk részévé vált, amire a covidos évek alatt az otthon végezhető munka elterjedése is rátett egy lapáttal. Egyre többet gépelünk, aminek következtében az ujjaink és a kezünk is jóval... Bővebben »
A burgonya

A burgonya nemcsak „második kenyerünk” – házi gyógyszerünk is!

Szeretjük, s nem nélkülözhetjük! Készülnek belőle levesek, körítések, saláták. Esszük újkrumpliként, hagyományos kásák, krumplis tésztafélék, szilvás és barackos gombóc, brindzás haluska tésztaalapjához reszelve. Szeretjük sülten, hasábburgonyaként, zacskókban, készen kapható burgonyasziromként. Nélkülözhetetlen élelmiszerünk.... Bővebben »
rebarbara

A rebarbara most, télen is hajtatható

Amikor nem fagyos a föld, ássuk ki a rebarbara néhány tövét. Tőzegbe, vagy nedves földbe ültetve tegyük sötét, mérsékelten meleg pincébe, hajtatható. Tartsuk a talaját kissé nedvesen. Hat hét múlva szedhetők az... Bővebben »

Kínzó nyavalya az álköszvény

A köszvényt, amely a leggyakoribb gyulladásos betegségek közé tartozik, egy kristályos anyag okozza: a szervezetben ez tartja fent azt az állandó gyulladást, amely általában a térdet és a nagylábujjat érinti. Ezt a... Bővebben »
mindenki ismeri a kaprot

Fűszernövényként mindenki ismeri a kaprot

Fűszernövényként mindenki ismeri a kaprot (Anethum graveolens), de gyógynövényként való alkalmazása már kevésbé bevett gyakorlat. Elengedhetetlen hozzávaló a tökfőzelék vagy a kovászos uborka készítésekor, de ennél sokkal többet is tud. A kapor... Bővebben »
Kelkáposzta

Miért (nem) kell a kel?

Termesztésének hagyománya van, a konyhánkban nélkülözhetetlen fejes káposzta mellett mégis amolyan megtűrt főzeléknövény. Talán éppen a régimódi vastag rántással készített kelfőzelék az, ami a legtöbb embert elriasztja tőle. Hiába finomabb a kel... Bővebben »

15 szobanövény, aminek nem nagyon kell napfény

Van olyan szobanövény, amely képes túlélni a ház legsötétebb sarkában is. Ha valamelyik szobába csak kevés fény jut, akkor sem kell feltétlenül műnövényt választani a valódi helyett. A növények fejlődését a növekedési... Bővebben »
Tárolás

Tárolás – veszteségek nélkül

Sietős és kényelmes a mai kor embere. Viszont a természet más tempót diktál. És ez, a kerti termények tárolásában, a keletkező veszteségekben is megmutatkozik. Aki azt hiszi, hogy kifog a természeten, s... Bővebben »
Szerencsebambusz

 „Szerencsebambusz”

Sokan ajándékba kapják, mások úgy gondolják, állandó dísze lehet egy-egy vázának, üvegedénynek. A nálunk szerencsebambusz néven emlegetett, becézett, mutatós, fényes-zöld növény, vagyis a „Lucky Bamboo”, tulajdonképpen nem bambusz, hanem a fehérszélű sárkányfa,... Bővebben »