JOBB FÉLNI, MINT MEGIJEDNI

antrax, lépfene

Ha az ember azt hallja, lépfene (anthrax), azonnal az elmúlt évtizedekben a terroristák által kiváltott fenyegetésekre, a csomagban, borítékban küldött fehér porra gondol.

Gyakran eszünkbe sem jut, hogy másképpen, egyszerűbb úton is eljuthat hozzánk ez a félelmetes fertőzés. A lépfene vagy anthrax baktérium, természetes körülmények között minden melegvérű állatot, elsősorban a kérődzőket veszélyezteti. A beteg állatokkal vagy fertőzött állati termékekkel való közvetlen érintkezés révén az ember is megbetegedhet. A betegség neve abból a megfigyelésből származik, hogy a véráramfertőzés következtében a beteg állatok lépe megnagyobbodik és feketés-barnásan elszíneződik.

Ez a kór a mérsékelt és trópusi éghajlatú országokban egyaránt előfordul. Főként a kérődző állatokat (szarvasmarha, juh, kecske és ló) érinti. A humán megbetegedések általában olyan embereket sújtanak, akik munkájuk kapcsán fertőzött állatokkal, vagy fertőzött állati eredetű termékekkel (gyapjú, állatbőr, csont, hús, tejtermék) kerültek kapcsolatba. A baktériumok termelte spórák ugyanis megtapadhatnak az állatok szőrében vagy bőrén, szennyezhetik a belőlük készített terméket. Ezek hosszú évtizedeken át megőrzik fertőzőképességüket. Általában, Európában, napjainkban ez a betegség ritkán fordul elő.

Átláthatatlannak tűnik a helyzet

Annál döbbenetesebb felfognunk, hogy Szlovákia északi térségein az elmúlt évtizedekben már többször is felütötte a fejét ez a rémisztő fertőző kór.

Talán tíz éve járta be az országot a hír, hogy Észak-Szlovákiában ismét lépfenében pusztult el több szarvasmarha. A valamikori dögtemető helyén lévő legelőn fertőződtek meg. Ezt követően beoltották a farm egész állatállományát, majd, hogy az egész térségben megelőzzék a halálosan fertőző (emberekre is átvihető) kór terjedését, a szarvasmarhák védőoltást kaptak a Svidniki és a Stropkovi járásban.

lépfene
Pásztázó elektronmikroszkópos kép, egy majom lépszövetén rúd alakú lépfene bacilusok (sárga) és vörösvértestek (piros)

Közel öt éve lépfenével fertőződött meg egy Békés megyei házaspár Magyarországon,  miután feldolgoztak egy elpusztult szarvasmarhát. A házaspár rendszeresen összegyűjtötte az elhullott jószágokat a környéken, hogy azok húsát a feldolgozás után másoknak eladja, ők viszont soha nem ettek belőle.

Néhány éve Horvátország északkeleti részén szarvasmarhák százai hullottak el lépfene miatt, ott hat ember, köztük két gyermek is megfertőződött.

Közben – néhány éve – négy lépfenével fertőzött páciens megszökött egy kórházból a dél-szibériai Tuvában. A Mongóliával határos régióban az elmúlt évben diagnosztizáltak lépfenés betegeket, akik egy fertőzött ló húsából ettek.

Akár 150 év után is fertőzhet

A Kassai Állatorvosi Egyetem kutatóorvosai szerint, akár 150 év múltával is fertőzhetnek a lépfene spórái, ha a mostani legelők helyén – az említett idők során – dögtemetőkbe hantolták az elhullott állatokat.

Ezért olyan nagy felelősség, hogy hol legeltetik a kérődző állatokat. Igaz, rendeletek írják elő, hogy a legelő, vagy a legeltetésre használt gyepterület, valamint az ott lévő kút (itatóhely, egyéb víznyerő hely) állategészségügyi szempontból kifogástalan állapotban legyen. Erről a tulajdonos, a kezelő, illetve a használó köteles gondoskodni, a hatósági állatorvos ellenőrzése mellett.

Hadd tegyük még hozzá a legújabb kutatások ismeretében: mindenütt utána kell/ene nézni, nem volt-e a mai legelők területén egykor (akár 150 évre visszamenőleg) dögtemető. Ha igen, annak egykori területét el mindenképpen kell/ene zárni a legeltetetéstől.

A fertőzött terület

Mostanáig fertőzött területnek csak azok a területek számítottak, ahol 25 éven belül előfordultak ilyen megbetegedések. Erről az élelmiszer-biztonsági és állat-egészségügyi hatóságoknak nyilvántartást kell vezetniük.

Az egészségvédelemért, a megelőzésért azonban nem csupán ennyi a teendő.

lépfeneSokkal bonyolultabb, mindenre kiterjedőbb előírások betartásának ellenőrzésével lehet/ne csak teljesen felszámolni a felelőtlen állattartás, ellopott állatok széthurcolása stb. által keletkező fertőzésgócokat.

Fölmerül a nagy kérdés, vajon ma, hová kerülnek az elhullott állatok? A dögtemetők helyett – nyilvánvalóan – a dögégetőbe (kafiléria).

Azonban a gond az, hogy Szlovákiában már csak egyetlen dögégető van Zsolna mellett (Majosmező, Mojšova Lúčka), ennek van felhatalmazása (de nincs elegendő kapacitása), hogy a fertőzött állati hulladékokat megsemmisítse, illetve feldolgozza. (Például a sertésinfluenza, sertéspestis, vagy a madárinfluenza által fertőzött nagy tömegű állattetemet). Korábban Nyitrán, Szencen, valamint a Kassa melletti Deregnyőn is működött kafiléria. Sajnos, ma már csak az említett egyetlen működik, naponta maximálisan 60 állattetem égetésére alkalmasan. Viszont olyan helyen, ahová már a szállítás költségei is igen magasak.

A jelentések szerint éppen Kelet-Szlovákiában nem működik – már tizennegyedik éve – egyetlen dögégető sem, ahol az elhullott állatokat likvidálhatnák. És az is szinte minden évben előfordul, hogy vagy egy régi szövetkezet telepén, vagy a folyók partján, vagy akár az erdei vad szeméttelepen , több zsáknyi elhullott malacra bukkannak.

Sokszor éppen a természetvédő fiatalok által szervezett  folyópartok-, erdőtakarítások szolgálnak ilyen „meglepetésekkel”, éppen márciusban és áprilisban. A vad szemétlerakatok között különböző állattetemek most sem ritkák. A tulajdonosok kilétét ritkán sikerül kideríteni. Amelyik városhoz tartozik az érintett terület, az állja a dögégetőbe szállítás, likvidálás nem kis költségeit… Ezért lenne fontos, hogy gyermekek  ne vegyenek részt ilyen akciókon, (de még a felnőttek se – védőruha, kesztyű nélkül), mert nem tudhatjuk, sertéspestis, vagy más betegség végzett-e velük.

Ma már pontos előírások szabályozzák még a kisebb háziállatok (kutyák, macskák) elhantolásának feltételeit is. Ugyanis, a kafilériába szállítani, bármilyen háziállatot, nem olcsó mulatság. Viszont, a saját telkén elásnia valakinek – ha ismeretlen betegségben múlt ki a kedvenc állat – eléggé nagy kockázat.

Átláthatatlannak tűnik a helyzet. És megoldatlannak az évtizedek óta előforduló veszélyes és felelőtlen, következmények nélkül elkövethető módszer, ahogyan bejelentett cégek, vagy be nem jelentett tenyésztők „gazdálkodnak” az állatokkal. A kutyák és a macskák védelméig már lassan eljutunk, de a haszonállatok kiéheztetése, kínzása, vagy a különböző fertőző betegségben sínylődő, elpusztuló egyedei, sőt csoportjai, falkái egy-egy falu végén árválkodó istállóban hagyva: éppen olyan időzített bomba, mint a levegőt, környezetet, talajvizet mérgező vegyszerrakatár a főváros közelében, vagy a keleti végeken…

Önnek ajánlott

Leave a Reply