Virágok a vázában

A vágott virágok nemcsak díszítik az otthonunkat, hanem illatukkal is kellemes hangulatot teremtenek. Persze, ehhez tudnunk kell, nincs-e – főleg tavaszi – virágok illatára allergiás hozzátartozónk. Ezt is figyelembe kell vennünk, amikor vázánkba virágot választunk.

Pixabay Virágok a vázában

Tavasszal…

A nárcisz és a tulipán sokáig szép marad, ha levágják is a száráról. Az ibolya és a májusi gyöngyvirág is elegáns, átlátszó üvegedényekben harmonizál igazán, a szerénynek mondott szépsége és mindkettő varázslatos illata.

A pünkösdi rózsa, bazsarózsa – ha bimbóként kerül a bokrétába, akkor – kinyílása után – néhány napig káprázatos és mutatós. Jó, ha külön terítő, nagyobb tálca is kerül a vázája alá, hogy a könnyen lehulló szirmokat egyszerűbb legyen összeszedni.

Virágok a vázábanNyáron…

A rózsáé a főszerep. Akár különböző tőről levágva kerülnek is – lazán – egy vázába, vagy csupán egyetlen szál ékesíti a hozzáillő karcsú, vagy különleges üvegpoharat, szűk nyakú, hozzáillő míves edényt.

A napraforgó öblösebb kerámia vagy porcelán kancsók, korsók nagyon mutatós, sokáig viruló dísze, ha ügyelünk megfelelő vízellátására.

A dáliák nyár közepétől ősz közepéig vághatók. Szinte – tájainkon – az a küldetésük, hogy otthonunkat szépítsék, tegyék vidámmá, kellemessé.

Virágok a vázábanŐsszel…

Az őszirózsák már nyáron megjelennek a virágárusoknál, vagy a kertünkben, ha akarjuk. És igazán kedvesek a vázákban is. A krizantém követheti ezeket, amely már régen nemcsak temetőkbe való virág. Sokan szeretik az illatát még parfümként is. És igazán sokáig bírja a lakás – nem túlfűtött – levegőjét, a vázát is.

A tél – az egzotikusabb virágoké, meg a zöld vázanövényeké. De erről majd később.

Mi a titka?

Mármint annak, hogy ne hervadjanak el túl korán a vágott virágok. Elsősorban, hogy a száruk végét ferdére vágjuk. Ez által több vizet tudnak felszívni. Jó, ha az orgona, vagy a rózsa szárán a héját kissé felfeszegetjük. Ez is a víz felszívásában segít.

  • Sokan abban a tévedésben élnek, hogy a vázába hideg vizet kell tölteniük. Ellenkezőleg: kézmeleg vízre van szükség, hogy a virág azonnal fel tudja szívni.
  • A szárak azon részéről, amely beleér a vízbe, le kell szedni a leveleket, hogy ne kezdjenek el rothadni.
  • Sokan ajánlják, hogy aszpirint, vagy konyhai edénymosó szerből egy kanálnyit tegyünk a vázában lévő vízhez, ezzel meggátolhatjuk a baktériumok szaporodását, illetve késleltethetjük a hervadást.
  • Fontos, hogy minden nap friss vizet kapjanak a vágott virágok.
  • És a víz kicserélése mellett kb. 1 cm-nyit mindig vágjunk le a szárakból is.
  • Lényeges még megfigyelnünk, melyik virág mennyi vizet igényel. Ez külön téma: ezeket jó, ha nem keverjük, mert akkor az egyik mellett gyorsabban hervad a másik is.
  • És fontos, hogy a zavaros, vagy zöldes vizet ne a konyhai lefolyóba, hanem a fürdőszobai, illetve toalett vízöblítőjébe öntsük. Éppen a vízben szaporodó baktériumok miatt.
  • Hervadt virág ne maradjon a vázában!
  • Viszont inkább álljon üresen a vázánk, mint művirágokkal kidekorálva!

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply