Salátagalambbegy

Salátagalambbegy

Mostanában, amikor kezdünk ráébredni, őseink sokkal bölcsebben gazdálkodtak a természet adományaival, mint ahogyan mi tesszük különféle korszerű elvekre hivatkozva, fedezzük fel újra ezt a salátát is. A salátagalambbegy a téli vitaminszükségleteink egyik friss forrásává válhat. Jelentős mennyiségű B- és C-vitamint tartalmaz.

salátagalambbegy
A salátagalambbegy, madársaláta, mezei saláta vagy egyszerűen galambbegy

A macskagyökérfélék (Valerianaceae) családjának 13 nemzetsége közül csupán kettő termeszthető égövünk alatt, az egyik, gyógynövényként a macskagyökér (Valeriana officinalis), a másik a galambbegy (Valerianella locusta), amely salátaként fogyasztható.

Egyéves növény. Vékony főgyökerén kevés az oldalelágazás, de ezek elég hosszúak ahhoz, hogy nagy talajréteget behálózzanak, és szárazság idején is elérjék a vizet. Szára felálló, hossza 20-25 cm, de elérheti a 30-40 cm-t is. Csírázás után 2-3 héttel már dúsan fejlődő tőlevél-csomó alakul ki rajta, amely fogyasztható.

Az áttelelő saláta- és káposztafélékhez hasonlóan a hideget jól tűri. A száraz hideget is elviseli. Hidegtűrő képessége jó szárazságtűrő képességgel is párosul. Vízre elsősorban a csírázáshoz van szüksége. Félárnyékban is megmarad, ezért fiatal gyümölcsfák alá is vethető. Nemcsak a környezetben, a talajban sem válogatós. Igénytelensége, rövid tenyészideje alkalmassá teszi elő- vagy utóveteményként történő termesztését. Már március közepén elvethető, így valóban korai vitaminforrásunk lehet.

Salátagalambbegy
Salátagalambbegy

De most, augusztus végén is elhinthetjük a magját a kiürült, gereblyével fellazított ágyásokba, vagy a letermett gyümölcsfák alá. Egyrészt meggátoljuk itt a talaj párolgását, másrészt a gyomosodását. És folyamatosan lesz friss, zsenge salátánk. A legjobb, ha szakaszosan vetünk, minden két hétben egy-két sornyit. Kapával 15-20 cm-es távolságban húzzuk meg a sorokat, ritkán szórjuk a magot, majd 1-2 cm-nyi vékony talajréteggel takarjuk. 10-15 nap múlva kicsírázik, ha elegendő a nedvesség a talajban.

Ezzel a módszerrel még a hó alól is szedhetjük a galambbegyet, ha avarral, szalmával lazán takarjuk a vastag, fagyos hórétegtől.

Ha elöregszik az állomány, kesernyéssé válnak a levelei. Ilyenkor kitéphetjük, s takarmányként hasznosítsuk. Krémlevest, mártást is készíthetünk a friss levelekből. Salátaöntetéhez tegyünk citromlevet, vagy keverjük tartármártással. De más, nyers salátákhoz is tehetünk belőle egy-egy marékkal. A titka, hogy azonnal fogyasszuk.

Önnek ajánlott

Leave a Reply