januártól

Nyugdíjvalorizáció: Januártól már nem kap garantált, fix összeget

Valorizáció: a nyugdíjasok 2022 januárjától már nem fix garantált összeget kapnak, mert a jövő évtől megváltozik a nyugdíjak valorizációjának mechanizmusa. Az eddigi garantált minimális nyugdíjemelésen alapuló rendszer megszűnik, és helyébe valamennyi nyugdíj... Bővebben »
dugvány zölddugványozás

A legolcsóbb szaporítási mód – zölddugványozás

Számos szobai és erkélyládába való növény, évelők, fűszernövények, ilyenkor, nyár elején, lombhullató cserjék, augusztustól őszig fenyőfélék és örökzöld cserjék szaporíthatók dugványozással. Különösen azok számára ajánlható a zölddugványozás, akik zöldsövény telepítését tervezik. Pontosan... Bővebben »

Fekete szárú cseresznye…

És a ropogós, a fehér, meg a többi cseresznye. Ma valahogy egy kalap alá vesszük az összes cseresznyét, se nem vesszük (ahhoz túl drága), se nem esszük (hátha kukacos, biztosan ízetlen). Pedig... Bővebben »

Medárd után – milyen lesz a folytatás?

Nincs okunk panaszra. A korábbi csapadékhiányt is bepótolta május. Ha igaz, ez az eső aranyat ért.  Ha nem volt is mindig langyos, ahogy elvártuk volna, legalább a fagyoktól megvédte a legtöbb kertet.... Bővebben »
Az oltás

Koronavírus: OLTÁS UTÁNI TUDNIVALÓK

Az alábbi gyakori kérdések és válaszok összegyűjtésével szeretnénk segíteni az Ön bővebb informálását a koronavírus elleni oltás szervezetre gyakorolt hatásairól. Mi várható? Ahogyan a vírusra úgy az oltásra is nagyon különbözően reagál... Bővebben »

Már Medárd sem a régi…

Már Medárd sem a régi… A sok szél, a nyári melegek, a záporok, no meg a rendszeres öntözés mellett szinte mellőzhetjük ennek az időjárás-jósló napnak a jelentőségét. Ami tudott, már kizöldült, megéledt,... Bővebben »

Mennyi vízre van szükségük?

A május bőségesen, ám szeszélyesen osztotta az „égi áldást”. Volt, ahol megkímélte a kertészkedőket az öntözés fáradságától, másutt viszont csak egy-egy zivatar dörgése, villámlása vonult át a kertek fölött, s maradt a... Bővebben »
korkedvezményes nyugdíj

Emelkedik a korkedvezményes nyugdíj összege

A változások miatt azonban a korkedvezményes nyugdíj idén július elejétől kevésbé lesz hozzáférhető. Az az összeg, amelytől kezdve a korkedvezményes nyugdíjra való jogosultság elismerhető, idén július elejétől 3,90 euróval, 261,70 euróra emelkedik.... Bővebben »
Mivel permetezzünk?

Mivel permetezzünk?

Az elmúlt hetek időjárása rendkívüli módon kedvezett a különféle gombabetegségek elszaporodásának. Előkerül a kérdés: Mivel permetezzünk? Főleg, ha a paradicsom (vagy a burgonya) levélzete sűrűbb, tovább rajta marad a nedvesség, könnyen megtelepednek... Bővebben »
mangold_large

A mángold: három zöldség egyben

Még mindig kevesen termesztik – és kevesen kedvelik. Pedig igazi reformkonyhás zöldség a mángold. Nagyon egyszerűen és gyorsan készülhet belőle körítés, de kiválóan tölthető is nagy leveleibe zöldség, gomba, rizs, vagy őrölt... Bővebben »