Sapkák

Mit tegyünk a fejünkre?

Örök divat a sapka-sál! Ahogy egyre hidegebbre fordul az időjárás, felmerül a kérdés, mit tegyünk fejünk, hajunk megvédése érdekében és persze azért is, hogy ne fázzunk. Bizony kell a meleg fejfedő. A... Bővebben »
metélőhagyma

Mi legyen a metélőhagymával?

Ahol szépen megsűrűsödtek a sorok, ott ásóval egyszerűen vágjuk bokornagyságúra a metélőhagyma csomókat. Ezeket szét is ültethetjük, hogy a tél beálltáig megerősödjenek a talajban, s jól bírják az esetleges fagyos heteket, hónapokat.... Bővebben »
minimális nyugdíj

Dobbal nem lehet verebet fogni…

Több mint valószínű, hogy ez a bölcs mondás még azokban a régmúlt időkben rögzült az emberek emlékezetében, amikor a közérdekű közleményeket nem az elektronikus sajtó hozta nyilvánosságra, hanem faluszerte kidobolták. Amikor még... Bővebben »
Krizantémok

Krizantémok hónapja

Már nemcsak úgy nézünk rájuk, mint a kegyelet virágaira. Szívesen befogadtuk a kertünkbe, mivel számtalan faja, fajtája között nyáron nyílót, vagy a fagyokig virítót egyaránt találhatunk. Ez az Ázsiából származó növénynemzetség több... Bővebben »
rozmaring

Rozmaringnak csak az a szokásasa

Télen, nyáron zöld annak az ága… De nem mindenki tud vele bánni. A rozmaring védett helyen akár a kertben is maradhat, csak takarással kell védeni az erős fagyoktól. Még mindig jobb a... Bővebben »

A jó komposzt készítésének titka

  Tulajdonképpen nem is titok, inkább az odafigyelésen múlik. Azon, hogy nem mindegy, hol helyezzük el az érlelésre szánt kerti hulladékot. A kert hátsó sarkában van a legjobb helye, ahová nemigen süt... Bővebben »
az érett paradicsom

Óvjuk a fagytól

A meleg nappalok még érlelik a paradicsomot és újabb terméseket fejlesztenek a folyton növő paprikafajtákon. Ha még sok kis kötés van rajtuk, érdemes éjszakára fóliasátorral védeni fagyérzékeny zöldségeinket a derült éjszakákon megjelenő... Bővebben »
aszalás

A természetes tartósítás védi egészségünket

Most már csaknem minden arról szól, hogy ami megtermett, különféle tartósítással, megfelelő tárolással a család ellátását biztosítsa egészen a következő tavaszig, nyárig. A babbal az idén elég sok volt a gond. Aszály... Bővebben »

Vénasszonyok nyara

Szeptember hideghullámait, esőzéseit türelemmel tűrtük. Reménykedjünk, hogy jön a vénasszonyok nyara, és lesz még melengető napsütés, a kertben érlelődő termények betakarításához szükséges derűs, fagymentes időszak. Még előttünk a legszebb őszi hónap, tele... Bővebben »

Virágaink védelme

A nyarat idéző dália gumóit szedjük fel, mielőtt megcsípné a fagy. Ügyeljünk rá, hogy ne sérüljenek meg, ásóvillával dolgozzunk. Sérült gumók nem tárolhatók! A szárrész eltávolítható A szárrészekből csak 10 cm-t hagyjunk... Bővebben »