májusi saláta

A legjobb a májusi!

Mindig jó, de ilyenkor a legjobb –főleg a májusi vajsaláta! Hogy honnan tudom? Apám kertész volt. Még Pozsonyban, amikor a Kertész utca végestelen-végig tényleg kertészet volt – az ottani, német kertészektől tanulta... Bővebben »
Paradicsom

A paradicsom meghálálja a gondozást

Minden növény igényli, de a paradicsom különösen, hogy körültekintően gondozzuk. Főhajtásának hónaljában gyakran jelennek meg apró hónaljhajtások. Ezeket folyamatosan ki kell tördelnünk, vagyis fattyaznunk kell, hogy a főhajtások erőteljesebben és zavartalanabbul fejlődhessenek,... Bővebben »

Termeszthető gyógynövények: Tövises iglice

Tövises iglice (Ononis spinosa, Ihlica tŕnitá) Pillangósvirágúak családja Szamártövisnek, ekenyűgnek is hívták hajdanán, amikor tüskés ágai, szívós gyökerei fennakadtak a szántó emberek ekéjén. Irtották, ahogyan bírták. Pedig a juh, a marha szívesen... Bővebben »
gyomok

A gyomok, mint „jelzőnövények”

Az esőzések után kemény és szikkadt lehet a talaj. Még alig lehet rálépni, de a gyomok, minden eddiginél nagyobb mennyiségben, feltörnek, s elborítják a kertet. Eszünkbe ne jusson a régebben használatos gyomirtó... Bővebben »
a szúnyogok

Hogyan védekezhetünk a szúnyoginvázió ellen?

A pangó vizek környéke a szúnyogok ideális keltető helye. A nálunk honos 50 szúnyogfaj közül elsősorban a csípőszúnyogok ellen szükséges a védekezés, ezek közül a legfontosabb a foltos szárnyú maláriaszúnyog, a gyötrő... Bővebben »

Vírusos szemölcs tünetei és kezelése

Ilyenkor, nyár elején – tekintet nélkül korra és nemre – nemcsak kellemetlen érzés, hanem bizonytalanság is hatalmába keríti az embert, ha nyakára, karjára nézve, vagy bárhol a bőrén, egyre több szemölcsöt fedez... Bővebben »
onion-brown-

A hagyma meglepő hatásai

A hagyma – amely leginkább gyűjtőfogalom, hiszen számos fajtáját termesztjük – a legismertebb és számunkra a legkedveltebb konyhakerti fűszernövények közé tartozik, számos főtt, sült vagy párolt ételünk elkészítéséhez ad alapot, de nyersen... Bővebben »

Kutyafajták, amelyek kijönnek a macskákkal

A kutyákat és a macskákat hagyományosan riválisoknak szokás tekinteni, pedig ez nem minden esetben van így. Számos példa létezik arra, hogy kutya és macska nyugalomban, sőt, barátságban képes együtt élni egy családon... Bővebben »
inkontinencia

Férfibaj is

A vizelettartási problémákat a közvélekedés elsősorban női bajnak tartja, hiszen a felnőtt nők körülbelül 40 százalékát érinti. Nem bagatellizálható azonban az sem, hogy minden ötödik férfi életét is megkeseríti valamilyen fokú inkontinencia.... Bővebben »

A koronás liliom és a pókliliom

Igazi különlegesség a lombhullató, nyáron virágzó, kacsokkal kapaszkodó évelő, kúszó koronás liliom, a glorióza (Gloriosa rotschildiana), amely akár 2 m magasra is felkapaszkodik és a pókliliom. Fagyérzékeny, mivel Afrikából származik. Télen hűvös,... Bővebben »