diabetes

A cukorbetegség 10 figyelmeztető tünete

Szomjúság, fáradtság, fogyás és fertőzések A cukorbetegség tünetei között szerepelhet a szomjúság, a hirtelen fogyás, a zsibbadó végtagok vagy a lassan gyógyuló sebek. Ismerjük meg a cukorbetegség 10 figyelmeztető tünetét! A speciálisan... Bővebben »
Juniperus

Teraszok, erkélyek téli dísze

Rendkívül gyorsan terjed a törpe tűlevelűek, örökzöldek ház körüli, illetve lakások erkélyén tartásának divatja. Olyan fajtákat válasszunk, amelyek lassan nőnek, tehát a dézsa, edény elegendő földet tartalmaz ahhoz is, hogy a fagyos... Bővebben »
Talajápolás

Talajápolás a zöldségeskertben

A betakarítást követően a kötelezőnek vélt feladat: a talajápolás, az ásás, szántás elvégzése következik. Sokakban föl sem merül a kérdés, vajon szükséges-e minden ősszel ásni, elvégezni a talajforgatást, vagy van ennél más,... Bővebben »
fagyasztott szarvas

Vadételek • Fagyasztott vadhúsok készítése

 Vadszárnyasokból készíthető ételek:   Nagyvadakból készíthető ételek:  Fürj: egészben sütve. Szalonka: egészben sütve, az összes belsőségével együtt. Fogoly, fácán: húslevesnek, raguleves alapjának, egészben sütve. Vadkacsa, vadliba: húslevesnek, ragulevesnek, egészben sütve, a kacsák pörköltnek... Bővebben »

Vadételek • KIS FŐZŐISKOLA

Ahhoz, hogy jól elkészíthessük a vadételeket, néhány alapfogalommal tisztában kell lennünk. Azt szokták mondani, hogy a vadhúsból hasonlóan készíthetünk ételeket, mint a marha-, a borjú-, vagy a birkahúsból, illetve a sertéshúsból. Ez... Bővebben »
gombamártás finomra vágott

Vadételek • MÁRTÁSOK

Ezekre ugyanaz vonatkozik, mint a pácolásra, fűszerezésre. Merészebben ízesítsünk, markánsabb, erőteljesebb ízeket alkossunk! Jó mártást készíteni nem könnyű. Aki „mindent bele” alapon az összes keze ügyébe eső fűszert vagy fűszernövényt belékeveri, ugyancsak... Bővebben »
darás liszt zsemlegombóc

Vadételek • KÖRÍTÉSEK

 Burgonyapehely, szalmaburgonya  Lehetőleg ne omlós, sárga, hanem rózsaburgonyából készítsük. A megfelelő mennyiséghez egészséges burgonyára van szükség, amelyet reszelő, illetve szeletelő segítségével vagy éles késsel a kívánt formájúra, vékony csíkokra, karikákra, szeletekre gyalulunk.... Bővebben »
vadszárnyasok fogoly

Vadételek • VADSZÁRNYASOK

Legismertebb és legkedveltebb vadszárnyasunk a fácán. A legkönnyebben elérhető a mezőgazdasági földterület vegyszerezését megelőző időkig a fogoly volt. A szalonka, a fürj, a fenyvesmadár „úri vadnak” számított. A víziszárnyasok közül a vadkacsa,... Bővebben »
nyul-sulve nyúlgerinc

Vadételek • VADNYÚL

Legkönnyebben hozzáférhető, tehát a leggyakrabban fogyasztott vadhúsunk a nyúl, amelynek a készítése eléggé egyoldalú. Pedig nemcsak vadasan és pörköltnek jó, tűzdelve is finom, mint a többi vadpecsenye, s combjaiból, kicsontozva, szalonnával (vagy... Bővebben »
Vadételek

Vadételek • SZARVAS ÉS ŐZ

Ama nevezetes fejedelmi szakácskönyv szerint a szarvasból harminchétféle étek készíthető. Úgyszólván minden porcikáját elfogyasztották, a fejét, lágy szarvait, fülét, farkát, hurkáját, tüdejét, lépét, máját, golyóját, veséjét az őzgerincet. Gyomrát töltve, pecsenyéjét tűzdelve,... Bővebben »