tüdőfibrózis

Mi okozza?

Foglalkozási ártalom, rosszul kezelt betegségek, az immunrendszer gyengesége, dohányzás, megerőltető munka ez a tüdőfibrózis okozója. A tüdőfibrózis (tüdőhegedés) egy ritkábban előforduló tüdőbetegség, azonban a jelentőségét az adja, hogy a gyakorisága egyre nő,... Bővebben »

4+1 virág, ami hőségben is tündököl

Az utóbbi években egyre több gondot okozott az aszály a lelkes kertészeknek. A nyári hónapokban újabb pusztító hőség és égető napsütés fenyegetheti a mostanra virágba borult udvart, a gyönyörű, virágba borult kerteket.... Bővebben »
köhögés

Köhög? Ne törődjön bele!

A köhögés célja a légutak megtisztítása a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikrobáktól, idegentestektől. A tünet mögött nem kizárólag légzőszervi betegségek húzódhatnak meg, az okok felderítése időnként igen komplikált. A köhögési inger számos folyamatot... Bővebben »
víz, eső

Víz, víz, víz…

Víz és esőlesők lettünk, már csak Medárdban bizakodunk. A kert, a palánták, a vetemények azonban nem várhatnak napokat, heteket az esőre. Öntözni kell. Ki kannával, a palánták tövét, ki tömlővel, a talajt... Bővebben »
antrax, lépfene

JOBB FÉLNI, MINT MEGIJEDNI

Ha az ember azt hallja, lépfene (anthrax), azonnal az elmúlt évtizedekben a terroristák által kiváltott fenyegetésekre, a csomagban, borítékban küldött fehér porra gondol. Gyakran eszünkbe sem jut, hogy másképpen, egyszerűbb úton is... Bővebben »

Az alvási apnoé okai

  Szlovákiában felmérést végeztek különböző korosztályokhoz tartozó emberek között. Tízes skálán kellett megjelölniük, mennyire nyugodt az alvásuk, illetve alvászavarnak tartják-e éjszakai ébrenlétük, felriadásuk, forgolódásuk előfordulását, ezek gyakoriságát. A megkérdezettek 77 százaléka a... Bővebben »
öntözni

Szabad-e öntözni…?

Kinek jár a legdíszesebb tojás és a legfinomabb csoki Húsvétkor? Annak, aki a legszebb locsolóverset mondja! Szabad-e öntözni…? Tapsifüles nyuszikának Nagyon sok a dolga, Piros tojást, hímes tojást Szerteszéjjel hordja. Hordjad kis... Bővebben »
Boldog

…És boldogan éltek…

Ugye, ugye, csaknem elfelejtettük már, hogy a mai öregek, egykor, gyerekkorukban, olyan mesékkel szenderültek álomba, amelyeknek az utolsó mondata az volt ”Itt a vége, fuss el véle!”, de a sok bonyodalom után... Bővebben »
Pulykanyakleves

Húsvéti vendégvárás

Már ez a szép tavaszi ünnep is más, mint régebben! Most, hogy már a járvány sem szab korlátokat az utazásnak, aki csak teheti, pihenni, kirándulni, „wellneszezni” indul családostul. Persze, azért jó, ha... Bővebben »

Itt az évelők telepítésének ideje

A szakértők mintegy 6,000 évelő növényfajt számolnak a kultúrában,  nem számítva a különféle fajtákat. A virágágyások kialakítására alkalmas évelők többnyire olyan lágyszárú növények, amelyek a rizómák, hagymák, gumók és más föld alatti... Bővebben »