Díszpaprika

Díszpaprika

Úgy gondoljuk, hogy nekünk, magyaroknak nemigen kell bemutatni a paprikát. Ősi magyar növénynek hisszük, pedig Dél-Amerikából származik. Hozzánk a törökök közvetítésével került fűszer- és főzeléknövényként. Az újabb nemesítéseknek köszönhetően manapság a díszpaprika... Bővebben »
ételallergia

7 jel, hogy ez nem ételallergia

Sokan összekeverik az ételallergiát, az ételintoleranciát és az ételérzékenységet, pedig ezeket mind-mind más okozza, és máshogy is kell ezeket kezelni. A Prevention.com gyűjtése alapján az alábbiakban bemutatjuk a jeleket, amelyek arra utalhatnak,... Bővebben »

Alvószemzés

Fiatal, egészséges fákon van létjogosultsága ennek az alvószemzés szaporítási módnak. Az őszi- és kajszibarack egyéves, ujjnyi vastagságú hajtásait – a vízhajtásokat is – lehet szemezni július végén, augusztus elején. A cseresznye és... Bővebben »

A kánikula fölperzselte – mi újrakezdjük!

Nem kell hozzá nagy tudomány, hogy megállapítsuk, ha a pázsitunk kékesen fénylik, sárga, vagy teljesen kifakult, s olyan, mint a törek, bizony kiszáradt. Egy ilyen perzselő kánikula után nem is csoda. Sok... Bővebben »
napraforgó

A napraforgó hónapja

Legalábbis mostanáig az augusztus volt a dinnye és a napraforgó érésének hónapja. Sajnos, az idén más „időszámítás” kezdődik. A globális felmelegedés hatásai letagadhatatlanok. És korábban érik minden. Még jó, ha érik, s... Bővebben »

Augusztusi kertésznaptár

Szomorú a júliusi kertben számvetést készíteni. A perzselő hőség, a vízhiány mindent kiégetett. Ahol győzték öntözéssel mérsékelni naponta a növények vízigényét, ott is csak  jelképesnek mondható az augusztusi “termés”, akár zöldségről, akár... Bővebben »
ételallergia

Őseink idejében ismeretlen volt az ételallergia?

Számtalan internetes portál közölte az elmúlt hetekben-hónapokban a fenti címmel (kérdőjel nélkül) azt az ismertetést, amelyet bizonyos fenntartásokkal mi is megosztunk Olvasóinkkal. Az összeállítás szerint – „ A nagyszülők, dédszülők életében– ötven-hatvan... Bővebben »
Csilipaprika

Csilipaprika újratöltve

A csilipaprika a trópusi vagy szubtrópusi égövön termesztett csípős termésű paprikafajták összefoglaló neve, amelyek közül egyesek a cserjés paprika (Capsicum frutescens), mások a közönséges paprika (Capsicum annuum), a bogyós paprika (Capsicum baccatum)... Bővebben »

Még sok mindent pótolhatunk!

Ne maradjanak üresen az ágyások. Ha kilátásaink a gazdag termésre a hosszan tartó kánikula miatt nem túl biztatóak, azért még sok mindent pótolhatunk. Tisztítsuk meg, lazítsuk fel a talajt, s lássunk a... Bővebben »
levéltetvek

A gyümölcsfélék főbb levéltetű-kártevői

A gyümölcsfákat károsító levéltetvek több érdekes és különleges tulajdonsággal rendelkeznek, melyek egy része a szaporodá­sukkal, más része a táplálkozásukkal függ össze. A legtöbb gyümölcsfélének megvan a saját levéltetű fajtája de életmódjuk azért... Bővebben »