Április – a legfontosabb hónap

szamoca

A tapasztalatok szerint megvannak a maga szeszélyei, az egész évi termés szempontjából azonban most kell elvégezni a vetések és ültetések döntő részét.

Kertészkalendárium

A korán jött tavasz elbizonytalanította a tapasztalatlanabb kertészkedőket. Vannak, akik úgy vélik, „kifutottak az időből”, s ez idáig elmaradt a fák metszése.

Még mindig termőre lehet metszeni az őszibarackot, ha az egyéves vesszőit metsszük vissza úgy, hogy a termővessző alatt, vagy a közelében egy rövid ugarcsap is maradjon a jövő évi termés érdekében.

A diófák akkor is nagy helyet igényelnek, ha a most kapható oltványok nem nőnek túl terebélyesre. Körültekintő talaj-előkészítésre, ültetés előtt metszésre van szükségük. Lehetőleg két fát ültessünk.

A folyton érő szamóca ültetési ideje is április: sok gyomlálástól, sőt a szamóca romlásától is megkímél, ha talajtakaró fekete fóliára ültetjük.

Még ültethető a tüske nélküli szeder is, amelynek a termesztésére és fogyasztására nem fordítottunk ez idáig kellő figyelmet. Fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.

Folytassuk a gyökérzöldségek vetését, a mángold, s paraj, a sóska is vethető még.

A legtöbb fűszernövény vetésének ideje is most érkezett el. A csombor, a bazsalikom, a majoránna azonban fagyérzékeny. Ha lehet, üveg, vagy fólia alatt kell előnevelni, s május közepétől kiültethetők.

Spárgasaláta

Képzeljünk el egy térdig vagy derékig érő, két-háromujjnyi vastagságú salátatorzsát, amelyet sűrűn beborítanak az egy-két arasz hosszú, lándzsás levelek. Ha meghámozzuk, s megkóstoljuk, a kissé áttetsző, halványzöld növényhús ropogós, kellemes zamatú, minden kesernyésségtől mentes. Íze az uborka és a fehér húsú paprika keveréke.

Igazi ínyencség, kímélő étrendekbe is kitűnő. Ehetjük nyersen, vegyes salátákban, vagy süthetjük, párolhatjuk más zöldségekkel együtt, s külön is, mint a spárgát. De savanyíthatjuk is. Párolásához elég néhány perc. A szár felső egyharmadát meg sem kell hámozni, zsengén letörhetjük, mint a spárgát.

Lactuca sativa v. asparaginaA spárgasaláta vagy szársaláta (Lactuca sativa v. asparagina) termesztése egyszerű. Március-áprilisban szabadföldbe vethetjük a magját, 40-50 cm sortávolságra, de tápkockás palántává is nevelhetjük fólia, vagy üveg alatt. Ne szálas palántát neveljünk, mert nem lesz erős a szára! Tömzsi, erős, alacsonyabb palánta a kívánatos. A szabadföldi vetést ritkítani kell pár lombleveles korban, 25-30 cm-tőtávolságra, csak a legerősebbeket meghagyva.

Tenyészideje hosszabb, mint a fejes salátáké, 3-4 hónap kell, hogy kifejlődjenek a hosszú, vastag szárak. Ne várjuk be, amíg virágozni kezd a növény, mert akkor tényleg megkeseredik a húsa. Napos fekvésű helyre, jó vízáteresztő talajra, sok öntözésre van szüksége. Nagyobb hőmérsékleti ingadozásokat is elvisel.

Ha rovarinvázió fenyeget

Kabócák és pettyes szárnyú muslicák, kullancsok és szúnyogok inváziójától tartanak az utóbbi években, mivel nem voltak hosszabb ideig tartó kemény fagyok a télen, minden egyed túlélte a máskor tömegüket megtizedelő heteket, hónapokat. Ráadásul, a mediterrán tájakról is idetalált néhány, eddig nálunk ismeretlen rovar, nagy riadalmat keltve.

Már februártól nyüzsögnek a hangyák a kertekben, több van belőlük, mint bármikor eddig.

stop-mravecÉrdemes a szakboltokban tanácsot kérni, melyik szer a leghatásosabb ellenük. (Szlovákiában kapható: STOP MRAVEC – NOVY, CYPER, BIOTOLL, Magyarországon a PIRET-MIX.)

Ezek közül néhány, szélesebb hatáskörű, tehát több kártékony rovar irtására is alkalmas.

Ha szokatlan, eddig ismeretlen rovarok, vagy bármilyen kártékony rovarok, veszélyesen nagy tömegben tűnnének fel a ház körül, illetve a kertben, jelezni kell a növényvédelmi szolgálatnál. Elérhetőségüket minden községházán megadják.

Természetes rovarriasztók

Minden évben felsoroljuk a legkönnyebben termeszthetőket, a kertünk növénykultúrájába illeszthetőket.

A levélmolyokat távol tartja a levendula, akár a rózsa közé ültetjük, akár a zöldségsorok szegélyét alakítjuk ki illatos, kéken nyíló virágaival. Mivel évelő, később dúsan bokrosodik. Szárított virágai megvédik a szekrényben a ruhákat a ruhamolyoktól.

A káposztalepkét riasztja a kapor, a fokhagyma, muskátli, izsóp, menta, hagyma, zsálya, kakukkfű közelsége.

A sárgarépalégy ellen jó, ha a répa sorait hagymával, fejes salátával, vagy póréhagymával párosítjuk.

A burgonyabogár elkerüli a sarkantyúvirágot, büdöskét (más néven bársonyvirág, latin nevén Tagetas), zöldbabot, gyöngymentát.

Önnek ajánlott

Leave a Reply