Mentsük meg a mikulásvirágot!

Mentsük meg a mikulásvirágot

Kedves szokás terjedt el az utóbbi években, Miklós naptól, vagyis Mikulástól egészen karácsonyig karácsonyi csillagot, vagyis, mikulásvirágot (Euphorbia pulcherrima), visznek figyelmességként, ha látogatóba mennek egymáshoz a barátok, rokonok, ismerősök.

Az a gond, hogy a piros, krémszínű, vagy pirossal, zölddel erezett fehér, virágzati fellevelekkel díszítő virágunk igen hamar tönkremegy a 20 C fokosra fűtött szobákban, sorra hullnak le színes, majd zöld levelei.

Ne dobjuk ki! Mentsük meg:

1. Vágjuk vissza minden hajtását, fás szárait is, legalább 15-20 cm magasan. Hogy a tejnedv (mivel a kutyatejfélék családjába tartozik) ne folyjon ki a ezekből, égő gyufát, gyertyát, vagy öngyújtót tartsunk a vágott felülethez 1-2 másodpercig, ez elállítja a mikulásvirág sebeinek „vérzését”.

2. Fogjuk ujjaink közé a hajtáscsonkokat, s másik kezünkkel üssük ki a cserépből a virágot.

3. Ültessük át nagyobb (lehetőleg agyag) cserépbe. A mikulásvirág a kissé savanyú (legjobb a 6,2 pH értékű) földkeveréket szereti, ilyennek szórjuk körül, majd borítsuk be a gyökérlabdát.

4. Állítsuk állott vízbe a cserepet.

5. Vigyük alacsonyabb hőfokú (15-16 C fok) helyiségbe, állítsuk világos helyre, de ne tegyük ki közvetlen napsütésnek.

6. Gondoskodjunk rendszeres öntözéséről, azonban csak a föld legyen nyirkos, a képződő új leveleket, hajtásokat ne érje víz. (Mivel rövidnappalos növény, virágzati felleveleinek fejlesztéséről később írunk.)

Minden, mikulásvirágot érintő művelet után mossunk kezet, mivel tejnedve, és az egész növény erősen mérgező!

Önnek ajánlott

Leave a Reply