Mitől bio egy zöldség?

bio

Ránézésre egyformának látszik, sőt a nem bio még szebb is, formásabb, egyenletesebb méretű, nagyobb, mutatósabb. A bio ára mégis a duplája, vagy többszöröse a közönségesnek, a „normálisnak”.

 A normálisként elfogadott, sőt annak tartott zöldség, burgonya, gyümölcs termesztése során általában műtrágyákat, szintetikus növényvédő szereket (baktérium-, gomba-és rovarirtó) alkalmaznak, esetleg ilyen szereket, s különféle, más szennyeződéseket, pl. nehézfémeket, tartalmazó vizet (is) használnak az öntözésükhöz. E szerek maradványai halmozottan, vagy nyomokban, bizonyos megengedett határérték alatt, vagy afölött, megtalálhatók a terményekben, termékekben.

Mikor bio?

A bio akkor bio, ha mindezeket a szereket nem alkalmazták a termesztésük, előállításuk során. Ha a talaj legalább 3-4 éven keresztül nem szennyeződött fertőzött, egészségre káros anyagokat tartalmazó öntöző-vagy talajvízzel, és a növény műtrágyák, vegyszeres növényvédő szerek alkalmazása nélkül, újabban környezetbarát növényvédő szerekkel gondozva fejlődhetett.

Ez egy nagyon körültekintő, igényes termesztési mód, sokrétű előkészületet, hozzáértést, környezetkímélő szerek, kézi erő és mechanikai eszközök (kapálás, gyomlálás) alkalmazását feltételezi. Ez viszont nemcsak az értékét, az árát is növeli.

bio zöldségekA terméshozam ezzel a bio, vagy ökológiai módszerrel, nem éri el a vegyszerekkel megnövelhető, illetve különféle kórokozók károsítását kiküszöbölő, megszokott zöldség-és gyümölcs termésének mennyiségét. Ettől drágább elsősorban. És attól is, hogy egészségesebb, ízletesebb, nagyobb a vitamin-tartalma, a fogyasztási értéke. Szlovákiában, 2007-ben, még csak a zöldségtermesztésre felhasznált földterület 6-%-án foglalkoztak biotermesztéssel. És még az így termesztett zöldségféléknek is csupán az 1/20-át igényelték a hazai boltok, hazai fogyasztók. A többit külföldi megrendelőknek szállították.

Sajnos, a legtöbb fogyasztó és kertészkedő számára a biozöldség még a „jövő zenéje”. Annyit azonban mindenki megtehet a saját kertjében, hogy ha nem is teljesen bio, azért környezet- és egészségkímélőbb, kevesebb – illetve környezetbarát – vegyszert felhasználó termesztésre törekedjen.

Önnek ajánlott

Leave a Reply