A gyerekek és a kert

gyerekeknek

gyerekTermészetes, hogy a pihenőkertbe nem nehéz odaszoktatni a gyerekeket, ha a felnőttek – szülők és nagyszülők – is szívesen tartózkodnak ott. Hát, ha még homokozó, vagy fából készített meseház is van benne.

A veteményessel más a helyzet. Ide csak akkor kívánkozik az internet-vagy tévé-függő kisebb-nagyobb gyerek, ha pici korától jól érezte magát benne. Néhány földbe vetett borsószem, retekmag, amely csodálatos zöld növénnyé cseperedett, évről-évre odavonzza a szünidőre érkezőket. És szívesen segítenek öntözni, málnát, cukorborsót szedegetni, ha közben csemegézhetnek is belőle.

gyerekCsak a felnőtt családtagon – a kertészkedőn – múlik, hogyan kelti fel a legfiatalabbak érdeklődését, méltányolva segítségüket. Egész életüket meghatározhatja ez a kapcsolat a földdel, a virágokkal, az érő gyümölccsel, a természettel, ha hagyjuk – ha akarjuk.

Mi kell a gyerekeknek?

 1. Növényvilág megfigyelése: ültessünk nagyon sok haszon- és dísznövényt, és engedjük be a vadnövényeket is. Szerintem legjobb, ha lepkebarát és madárbarát kert növényei közül válogatunk. Továbbá legyen köztük minél több érdekes levelű, virágú és termésű növény.
  Állatvilág megfigyelése: saját háziállat (mondjuk legalább egy cica elengedhetetlen a gyerek részére) és a vadvilág (lepkék, bogarak, madarak, csigák, giliszták stb.) együtt nagyszerű kombináció. Szerezzünk be lepke-, madár- és bogárhatározó könyveket és lapozgassuk gyakran. A kertben legyünk természetbúvárok.
 2. Sok fa a fára mászáshoz. Szívem szerint erdőkertet javasolnék, minden gyerekes családnak.
 3. Egy kis atlétika a kertben
 4. Építkezéshez megfelelő anyagok: homok, föld, agyag, sár, botok, kövek, deszkák, cölöpök, téglák, cserepek. A lemetszett ágakat, gallyakat sokszor felaprítom 20-30 cm-es darabokra, ebből príma manó- vagy tündérház készül, vagy építhetnek tornyot is. A tégla, cserép nagyszerű építő anyag, de nagyobb gyerekeknek. Sárból szobrászkodhatnak, edényeket készíthetnek, és mindet kiszáríthatják a napon.
 5. Manóház a felvágott ágakból
 6. Kövek, kavicsok: Azt hiszem, nagyon élveznék a kavicskertet. Vagy mit szólunk egy kiszáradt patakmederhez? Kisgyerekeknél teljesen veszélytelenül imitálhatjuk így a vizet kertünkben. A kavicsok jelenléte nélkülözhetetlen azért is, mert fejlesztik a kézügyességet: a fogdosásuk, markolászásuk, pocsolyába dobálásuk. A megfelelő nagyságú kavicsra lehet festeni ecsettel, vízfestékkel. A játék végén lemoshatjuk a kavicsról a festéket. A kavics ezerarcú gyerekeknek ideális.
 7. Homokozó: mindenképpen alakítsunk ki kisebb-nagyobb homokozót, mert homokkal és vízzel órák hosszat eljátszanak önfeledten.
 8. Fatörzsek és gerendák: amiket a földre fektetünk így egyensúlyozhatnak rajtuk. Letehetjük vízszintes terepre, egy árok fölé, egy domboldalra, hogy emelkedve –lejtve kelljen rajta járni. Az egyensúlyozás nagyon fontos. Tanulmányok bizonyítják, hogy azok a gyerekek, akik jók matekból, különösen jól tudnak egyensúlyozni, mert úgy szerezzük meg a háromdimenziós és absztrakt gondolkodáshoz, illetve a matematikához szükséges feltételeket, hogy megtanuljuk egyensúlyban tartani a testünket. Biciklizés, rollerezés, hintázás, gólyaláb: szintén nagyon fontosak az egyensúlyozáshoz.
 9. Áshassanak, ültessenek: legyen akár saját ágyásuk, amit maguk rendeznek, ők ültetik be. Talán ne is szóljunk bele, hogyan csinálják. Használhatnak hozzá műanyag eszközöket, de ha nagyobbak, bátran adjunk a kezükbe igaziakat pl.: fém ültető kanalat.
 10. Víz jelenléte. A gyerek imád vizeskedni és saraskodni. Engedjük neki. Azonban mindig tartsuk szem előtt, hogy a víz rendkívüli veszélyforrás lehet.

Önnek ajánlott

Leave a Reply