Van, aki szárítva szereti

SzalmarózsaNéhány éve volt nagy divat a különleges szárított virágok bokrétáinak, szép díszedénybe rendezett kompozícióinak ajándékozása. A Feng sui nem ajánlja a lakások belső tereiben a száraz virágok tartását. Ennek ellenére sokan kedvelik. Ezért is vetik el tavasszal a kerti szalmavirágot (Helichrysum bracteatum), az évelő sóvirágot (Limonium tataricum) és a többi, színét, szirmai formáját, szárítva is megőrző virágot. A kerti szalmavirágot nem sokkal a bimbók felpattanása után kell levágni. A leveleket lehúzva a száráról, kis csokrokba kell kötni, s a virágfejeket lefelé lógatva, félárnyékos helyre kell a csokrokat felakasztani.

A kis szalmarózsákat addig szedjük le, mielőtt kinyílnának, és a virágfejek belső sárga korongja még nem látszik (különben, száradás alatt, feketére színeződne). A napsugárkát akkor vágjuk, a külső szirmok kibomlottak, és a fészekvirágzat külső kerülete éppen nyílik. A vasvirágot is a nyílás első stádiumában vágjuk le. A sóvirág és a fátyolvirág (Gypsophila paniculata) apró, tömött, elágazó virágzatát akkor vágjuk le, amikor a szirmok kinyíltak. Árnyékos helyen, szárával lógatva szárítjuk.

A szalmarózsa vagy szalmavirág (Xerochrysum bracteatum) közepesen magas egynyári növény, melynek virágai kedvelt száraz virágkötészeti alapanyag. Ha szeretnénk kiszárítani, száraz időben, még a teljes kinyílás előtt vágjuk le a virágot, és árnyékos, száraz helyen, lógatva szárítsuk.

Termesztése

A növény fehér, sárga, narancs, rózsaszín vagy bíbor színű virágai a felfelé álló szárak végén nyílnak nyáron, valamint ősz elején. Levélzetét lándzsa alakú levelek alkotják.

Ültetési helyéül lehetőség szerint napos, világos helyet válasszunk, bár félárnyékban is megél. Talajok közül a tápanyagban gazdag, laza szerkezetű, semleges vagy lúgos kémhatású talajokat kedveli leginkább. Jól bírja a szárazságot, elég csak tartósan száraz és meleg időszakokban öntözni. Kártevőkre nem érzékeny, betegségek közül előfordul, hogy megtámadja a peronoszpóra. Szaporítani magvetéssel lehet. A szalmarózsát napos, meleg fekvésű területre ültessük, szereti a laza, jó vízáteresztő képességű, humuszos talajokat. Szaporítása magvetéssel történik, a magokat palántaneveléshez tavasszal kell elvetni. A fiatal növények kezdeti fejlődése lassú, a palántákat májusban ültethetjük ki végleges helyükre. A szalmarózsa virágokat zárt bimbós állapotban kell leszedni, mivel szárításkor tovább nyílnak. Erre optimális állapot amikor, a pikkelylevelek éppen nyílni kezdenek. Az elnyílott virágok folyamatos szedése fontos, mivel virágzásra serkenti a növényt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply