Hány fokon érdemes mosnunk?

HÁNY FOKON ÉRDEMES MOSNUNK?

Manapság a szuper mosógépekkel gyerekjáték a mosás.

Ezek a gépek automaták, a mosószerek intelligensek, de hogy mit, hány fokon kell mosni, azt nem mindig tudják. Azt bizony nekünk kell jól tudni! Ismertetésünkből kiderül, hány fokon mossunk, hogy a különböző ruhadarabok tiszták, de mégis épek maradjanak.

Ha a hőfokot magasabbra vesszük, elpusztulnak a baktériumok?

Nem mindig ezen múlik. Azon is, milyen minőségű mosószert használunk, s persze, tudnunk kell, melyik holmin milyen jellegű szennyeződések vannak. Ezeket akár előmosással, folteltávolító alkalmazásával eltüntetethetjük, s utána alacsonyabb hőfokon, rövidebb ideig kell mosnunk.

A következőkben átnézzük, mit milyen hőfokon érdemes mosni!

Selyemruhákat, blúzokat nem ajánlatos gépben mosni. Inkább kézzel öblítsük át!

A fehér ruhák mosása hány fokon ajánlott?

Sokan azt gondolják, hogy a vegyi tisztítás lehet a legjobb a fehér ruháknak, de jobb az otthoni mosás. Egy minőségi pamut inget 40 fokon kell mosni, viszont érdemes ellenőrizni a ruhák mosási útmutatóját. Ugyanis ma már minden ruha más anyagból készül, s nem csupán a színe, anyagának a minősége is meghatározó. Még az is fontos, hogy a fehér ruhákat nem szabad együtt mosni a színesekkel.

Persze, ez sem egyértelmű. Ugyanis vannak olyan gépbe helyezhető „csodaszerek”, zsebkendőnyi kelmék, labdácskák, amelyek megakadályozzák, hogy a színes textil befogja a fehéret, vagyis, hogy színt eresszen.

Az idősek óvatosak a ruhafélék „keverését” illetően, a fiatalok viszont „mindent egybe” gyűrve pakolnak a mosógépbe.

Az ágyneműt hány fokon kell mosni?

Attól függ. Általában úgy tanácsolják, hogy az ágyneműt mindig 60 és 40 fok között kell mosni. Ez a hőfok éppen elég meleg ahhoz, hogy tiszta legyen tőle a paplan és párnahuzat. Ez a hőmérséklet nem roncsolja az ágyneműt sem, ezáltal hosszabb lesz az élettartama.

A fekete ruhák mosása hány fokon történjen?

A fekete ruhákat 40-30 fokon ajánlott mosni. Nem kell összekeverni más színes ruhákkal.

Mit milyen hőfokon

HÁNY FOKON30 fokos mosás:

Blúzoknak, melltartóknak, ingeknek, amelyeket csak egy-két órán át viseltünk, elég egy 30 fokos rövid program.

A gyapjú mosása hány fokon történjen?

Gyapjú és kötött holmiknak is elég a 30 fokos mosás, de kímélő programmal! Lakástextileket, függönyöket is elég 30 fokon kimosni.

40 fokos mosás:

A színes ruhák mosása leggyakrabban 40 fokon történik. Azonban ez általában a ruhák címkéjén fel is van tüntetve. Van, aki 30 fokon is mos színes ruhákat. Ez színkímélőbb és kevésbé makacs foltok ellen be is válhat. A farmerokat bármennyire is erős anyagnak gondoljuk, mégsem szabad magas hőfokon mosni.

60 fokos mosás:

Törülközőt, ágyneműt 60 fokon érdemes mosni. A különféle gombák 60 fokon pusztulnak el. Hogy megelőzzük a nőgyógyászati fertőzéseket, ezt a hőfokot érdemes választani a pamut fehérnemű (trikó, bugyi) esetében is. Fehér ruhákat, amelyek bírják a magasabb hőfokot, szintén 60 fokon ajánlott mosni.

90 fokos mosás:

A konyharuhák esetében sem érdemes takarékoskodni a hőmérséklettel. Ezek az anyagok bírják a strapát, nem árt kifőzni is. A konyhában sok szennyeződés kerül rájuk, és ezeket csak magas hőfokon tudjuk eltüntetni, akár zsiradékról, akár baktériumokról van szó. Vigyázzunk azonban arra, hogy ne főzzük bele a foltot a ruhába. Az ilyen magas hőfokhoz előáztatás is kell.

Nagyon szennyezett, zsíros- olajos munkaruhákat 90 fokon érdemes mosni, ha a ruhán lévő címke megengedi.

Ha valaki beteg

Ha valaki beteg, az ágyneműjét, törülközőjét szintén 90 fokon mossuk ki, – külön a többi ruhától -, hogy elkerüljük a fertőződést, illetve a családban lévők megfertőzését.

Néhány mosószer, viszketést, illetve bőrpirosságot is okozhat, sőt még ekcémát is kiválthat. Okosan válasszunk tehát közülük, ne használjunk belőlük többet a kelleténél, ha allergiás, ekcémás családtagunk van, többszöri öblítésre állítsuk a programot.

De ügyeljünk az öblítőkre is!

Ma már az illatos öblítők kellemesen puhává varázsolják a ruháinkat és van még egy fontos tulajdonságuk, ha mértékkel, hozzáértéssel választunk belőlük igazán megfelelőt:

Nincs szükség a vasalásra!

Ha okosan és figyelmesen választunk mosószert, az egyben fertőtlenít is (még alacsonyabb hőfokon is), tehát az idősebbek érve, hogy vasalással fertőtlenítik az összes kimosott ruhát – nem állja meg a helyét!

Teregessünk körültekintően, a kímélő, allergiások számára is bőrbarát öblítő szerek – mire megszárad a ruha – kivasalnak helyettünk!

HÁNY FOKON

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: