A mágikus erejű ním-fa

Azadirachta indica azadirachtin
Azadirachta indica
Termése

Az Indus-völgyi civilizáció szent faként tiszteli a neem-fát (Azadirachta indica, ním-fa), amelynek magyar neve „miatyánkcserje”, kissé profán, de könnyen megjegyezhető. Viszont se nem a miatyánkot imádkozzák mellette, se nem cserje – hanem 15-20 m magasságot elérő, gyors növekedésű, örökzöld fa. Termése hengeres, vagy ovális alakú, zöld színű, csonthéjas. A fa a jó vízáteresztő talajokat kedveli, fényigénye nagy, hőigénye közepes, de igen fagyérzékeny. Sokféle éghajlat alatt próbálkoznak magról keltetésével, illetve a fa nevelésével. Őshazája Dél-Ázsia, India és Burma. Trópusi és szubtrópusi éghajlatú lomberdőkben, vagy őserdőkben van az élőhelye.

azadirachtin
Azadirachta indica

Ma már Afrikában, az USA-ban és Ausztráliában is gyors ütemben ültetik. Világszerte nagy iránta az érdeklődés, mivel közismert számtalan gyógyító hatása. Már 4 ezer évvel ezelőtt felfigyeltek gyógyító erejére. Az ajurvédikus orvoslás a fa minden részét felhasználja. Vértisztító, lázcsillapító, fertőtlenítő, vércukorszint-szabályozó, bőrgyulladásokat szüntető főzetek, kivonatok, kenőcsök, borogatások stb. készülnek belőle. Az AIDS és a rákos megbetegedések kezelésében is eredményesen alkalmazzák. Újabban kutatások igazolják, hogy az azadirachtin magjából kipréselt olajjal 130 kórokozó hatékonyan kiirtható.

Emberi használatra is sokféle rovarriasztó, féregtelenítő szer alapanyaga. Azonban átütő sikert a környezetkímélő növényvédelem, a természetes alapanyagú rovarirtó-szerek kifejlesztésében várnak az azadirachtintól. Ezzel a céllal az EU a közismert német Trifolio-M GmbH vállalatot támogatja, hogy kiszoríthassa a mezőgazdasági termelésből a vegyszerek alkalmazását. Van is már ilyen termékük, a NeemAzal-T/S, amely a közeljövőben nálunk is hozzáférhetővé válik. A legkülönfélébb levéltetvek, molyok ellen nyújt védelmet.

Azadirachta indica
Virág

Brazília az azadirachtin-termékek (olaj-, alkohol-, vízalapú) alkalmazására alapozza egész biogazdálodását. Sok emberben felvetődik a kérdés, vajon nem kellene-e nálunk is termeszteni ezt a csodálatos fát. Tudnunk kell, hogy a növények beltartalmi értékeit nagymértékben meghatározza életkörnyezetük, maga a hely, ahol felnőnek. És a legkülönlegesebb hatóanyagokban éppen eredeti élőhelyükön maradnak igazán gazdagok.

Bővebb tájékoztatás a lengyel kísérletek alapján szerezhető, ahol sokat ígérőnek mondják a termesztését. Az EU a hosszú távú termesztésre megfelelő támogatást nyújt.

Invazíven szaporodhat

Egyes másodlagos termőhelyeken az Azadirachta indica részben invazív viselkedést mutat, annak ellenére, hogy magjai nem hosszú életűek, és a fiatal csemeték rosszul versenyeznek más növényekkel. A faj spontán terjed az olyan területeken, ahol állandóan nedves éghajlat uralkodik, időszakos aszályos időszakok nélkül. Ez a nem őshonos viselkedés a nagy mennyiségű mag folyamatos termelésének, a madarak és emlősök által támogatott terjedésnek, valamint az állandóan nedves, megfelelő csírázási környezetnek tulajdonítható. Az invázió következtében az őshonos növényzet és állatok elpusztulnak. A fákból a talajba jutó anyagok negatívan hatnak többek között néhány őshonos vadon élő rovarfajra, majd az őket fogyasztó ragadozókra, beleértve a halakat és a kétéltűeket is.

Önnek ajánlott

Leave a Reply