Dáliák dicsérete

Dáliák dicsérete

Eltűnődhetünk, miért virít egyre kevesebb kertben ez a mutatós, vázába is kitűnő virág. Nem mondhatjuk, hogy unalmas, hiszen 16 fajtája között, a kéket kivéve, valamennyi szín, magasság, virágnagyság és (labda, kaktusz, dekoratív) forma megtalálható. Kis közvélemény-kutatásunkból kiderült, a kényelmesség tartja vissza a fiatalabb nemzedékeket az ültetésétől. Ugyanis a dáliagumókat ősszel fel kell szedni, télen megfelelően tárolni, hogy a következő évben ismét ki lehessen ültetni.

Dáliák dicsérete
Törpe dália

Nekik ajánlhatjuk a törpe dáliát. Ez ugyanis magról, egynyári virágként vethető, palántázható. Színe, formája, magassága igen változatos. A tavaszi ültetéstől a fagyokig virágzik.

A törpe dáliáknál is választhatunk szimpla vagy dupla virágú fajtát. A 40-60 cm magasra megnövő telt virágú fajtákat gumós változatban árulják a kertészetek, de magról is szaporíthatjuk. A félig telt és telt virágú fajtákból is vásárolhatunk magkeveréket, amelyek között pl. a Figaro 30 cm magas, a Redskin 500 cm magas,  a rigoletto 30-40 cm magas és a félig telt virágú Sunny 30 cm magasra nő meg.

Az egynyári és az évelő dália

Sokan nem tudják mi a különbség az egynyári és az évelő dália között. Az évelő dália a következő évben is újra kihajt és virágzik, míg az egynyárit minden évben újra kell vetni és ültetni. Ilyen pl. a 20-40 cm magas topmix dáliák, vagy a 30-60 cm magas Mignon dáliák, amelyeket egynyári növényként kell nevelni.

A törpe dáliákat kimondottan napos kertbe ajánlott ültetni, mivel hatalmas a fényigényük, kiválóak évelő virágágyásokba, utak mentén, vagy balkonládába, dézsába. Erkélyre vagy teraszra is ültethető mivel kis helyen is elfér, és egészen a fagyokig folyamatosan virágzik. Nem csak fajta gazdagságuk feltűnő, de színválasztékuk is hatalmas, hiszen a fehér, sárga, narancssárga, rózsaszín, ciklámen, és cirmos színben is fellehető.

A magról nevelt dáliákat már március végén szaporíthatjuk. A gumós dáliákat, érdemes már márciusban egy cserépben előnevelni, majd júniusban szintén kilehet tenni a szabadba. A gumókat ősszel érdemes felszedni és egy 15-18 fokos helyen átteleltetni száraz állapotban.

Önnek ajánlott

Leave a Reply