Macskajaj

Coleus canina Macskajaj

Macskajaj. Ez a magyar neve annak az afrikai díszcsalánnak, amelyet hivatalosan Coleus canina hibrid néven kell keresni. Egyévesként, de évelőként, az ágyásokba ültetve, vagy cserepes növényként is megél, sőt sűrűn bokrosodik. Egész nyáron virágzik. Nagyon mutatósak mind a levelei, mind apró virágai. Erős illata elűzi a macskákat, elkerülik a kutyák is. Augusztusban dugványozással szaporítható.

macskajaj
Macskajaj

Alak: Sűrűn elágazó bokros növejedésű

Magasság: 20-30cm-es nagyságig nő meg. Az egynyári növényeknek – mivel tavasztól-őszig tart a szezonja – ezért havonta eltérő a növények magassága, évszaktól függően.

Levél: kerekdedek, élénkzöldek, vagy zöld-fehér tarkák,  feltűnő erezettel rendelkeznek. A levelek a macskák többsége számára riasztó illóolajokat tartalmaznak, de egyátalán nem mérgezőek.

Virág: aprók, lilásak, jelentéktelenek.  Leveleinek aromás illatát a macskák, kutyák, és egyéb, a kertbe merészkedő emlősök nem bírják. Bokrosodó termetű, liláskék ajakos virágai és ezüstös zöld levelei nyáron igen mutatósak.

Igény: Napos vagy félárnyékos helyet kedvel. Balkonládába, teraszedénybe vagy szabadföldi virágágyakba is ültethető. Jó szárazságtűrő, túlöntözni nem szabad, tápoldatot is csak mérsékleten kíván. Szárazon tartva illata erőteljesebb lesz, így „macskariasztó hatása” is jobb. A meglévő növényt becserepezve, a muskátlihoz hasonlóan hűvös, nem túl sötét helyen át lehet teleltetni.

Ültetési idő: A cserepes kiszerelésű egynyári növények – időjárástól függően – április közepétől nyár közepéig ültethetőek, napi öntözés mellett. Az egynyári növények fagyérzékenyek.

Önnek ajánlott

Leave a Reply