Ismert, hogy mekkora lesz az idei 13. nyugdíj

Az öregségi nyugdíjasok, valamint az egyéb nyugdíjtípusokban részesülőknek idén 606,30 eurós 13. nyugdíj jár. Ez idén összesen 828 millió euróba kerül, de ez nem nettó költség. Ezt Erik Tomáš (Voks-SD) szlovák munka-, szociális és családügyi miniszter mondta csütörtökön sajtótájékoztatón. A 13. nyugdíj nyugdíjszerű ellátás lesz, és az előző évi átlagnyugdíjként kerül megállapításra.

A többi nyugdíjhoz hasonlóan a 13. nyugdíjat is a Szociális Biztosító fogja folyósítani. Ez a társadalombiztosítási törvény módosításából következik, amelyet a parlament csütörtökön hagyott véglegesen jóvá.

13. nyugdíjAzok is megkapják a 13. nyugdíjat, akik a fegyveres testületeket irányító minisztériumoktól kapják a nyugdíjukat. A 13. nyugdíj nagysága az egyes nyugdíjtípusok előző évi átlagának megfelelő összeg lesz minden jogosult számára.

Ha valamelyik nyugdíjtípusnál az átlag nem éri el a 300 eurót, akkor a 13. nyugdíj ennél a nyugdíjfajtánál automatikusan 300 euró lesz. Aki többféle nyugdíjra is jogosult, csak egy után kap 13. nyugdíjat: azután, amelyiknél a legmagasabb az éves átlag.

A tárca közlése szerint jelenleg több mint 1,47 millió nyugdíjra jogosult személy van, és a számuk emelkedik. A 2024-es nyugdíjkiadások elérik a 828 millió eurót, és jövőre 100 millió euróval emelkednek. 2026-ra 978 millióra nőnek a kiadások, 2027-re pedig 1,033 milliárd euróra.

A parlament jóváhagyta Zdenka Mačicová (Hlas) javaslatát is. Eszerint a várható élettartam növekedésének arányában nő a 40 ledolgozott év után járó korkedvezményes nyugdíjjogosultság határa is, ugyanúgy, mint a rendes nyugdíjkorhatár esetében. Ezáltal tehát később lehet majd korkedvezménnyel nyugdíjba vonulni. Emellett minden, a nyugdíjkorhatárhoz hiányzó hónapok után 0,5 százalékkal csökken a nyugdíj összege.  (TASR)

Önnek ajánlott

Leave a Reply