A paprika kártevői

paprika kártevői
paprika kártevői
Levéltetvek

A paprika kártevői közül ugyanazok a levéltetvek, lombrágó hernyók és üvegházi molytetvek jelentenek veszélyt mint a paradicsom esetében. A levéltetvek a paprikára is átterjesztik a vírusfertőzést. Közvetlen kártételük elsősorban a fiatal leveleket és bimbókat érinti súlyosan. A levéltetvek szívogatásának hatására a levelek sárgulnak, majd lefelé lógnak. A súlyosan fertőzött tövek hervadnak, satnyák, és a bimbók, virágok lehullanak. A termés gubacsosodik, deformálódik, s apró marad. Közvetett kártételük a nagy mennyiségű mézharmat és a rajta megtelepedő korompenész.

lombrágó hernyók
lombrágó hernyók

A lombrágó hernyók közül a vetési bagolylepke és a somkóró bagolylepke jelentős károk előidézője. Az előbbi esetében a fiatal hernyók a paprika levelein hámozgatnak, később szabálytalan lyukakat rágnak, a paprikát kiodvasítják. A fejlett hernyók a talajfelszín közelében a paprikatöveket körberágják. Az ilyen növény fejlődése megáll, a déli órákban lankad, súlyosabb esetében elpusztul. A somkóró bagolylepke jelenlétére a leveleken látható szabálytalan rágás, a termésen szabályos és szabálytalan odvasítás figyelmeztet. Előfordul még a kukoricamoly hernyója is a paprikatöveken. A bogyókat rágja meg, utat nyitva a baktériumos vagy gombás fertőzésnek.

A paprika kártevői
A liszteske

Az üvegházi molytetű (liszteske) sem kerüli el a paprikát. Szívogatása következtében a levelek sárgulnak, besodródnak. A növény fejlődése leáll, a termés mennyisége csökken, minősége jelentős mértékben romlik. A levelekre, bogyókra mézharmat, korompenész telepszik.

Szerencsére valamennyi kártevő egy menetben irtható.

A paprika kártevői
A takácsatka

Súlyos kártételt okozhatnak még a takácsatkák. Ezek rendszerint a levelek fonákján szívogatnak, főként az érzugokban. A szívogatás a bimbóra, a virágra, ritkán a termésre is kiterjed. Eredményesen védekezhetünk ellenük a speciális atkaölő szerekkel. Egyébként a lombrágó hernyók elleni védekezésre ajánlott szerek is lényegesen gyérítik az atkákat.

A kis kertekben kis mennyiségű permetezőszerre van szükség, ezért ezt igen pontosan kell kimérni. A gyárak igyekeznek a növényvédő szereket olyan kiszerelésben is forgalomba hozni, hogy azt ne kelljen méricskélni. A folyékony szereket ampullában forgalmazzák és egy ilyen ampulla tartalma általában tíz liter permetlé elkészítéséhez elegendő. Ha por alapú szereket veszünk, igyekezzünk a legkisebb méretű műanyag zacskóba csomagoltat választani.

A permetlé keverésekor mindig tiszta, lehetőleg 10 literes vödröt használjanak és a permetlével dolgozó mindig viseljen gumikesztyűt és védőszemüveget!

Permetezni lehetőleg este és csak szélcsendes időben permetezzünk, nehogy a permetlé nem kívánt helyekre is elsodródjon. A nyári permetezés ködszerű legyen, de ügyelni kell arra, hogy a növényvédő szer minden fertőzött területre eljusson. Az esős időben végzett permetezés hatástalan!

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: