Miből, mennyit?

Miből petrezselyem

Könnyű lesz dönteni, ha szétnézünk a tárolóban, a konyhában: Miből van még elegendő, mi fogyott el mostanáig, miből kell jól beosztani, hogy kitartson az újig. Van, ahol a sárgarépa egész tél folyamán is a legkelendőbb, de általában a zeller és a petrezselyemgyökér fogy ki leggyorsabban. Gondoljunk erre, amikor az ágyásokat gereblyézzük, készítjük elő a zöldségfélék alá.

mitől petrezselyem
Petrezselyem

Több gyökérpetrezselymet!

Ma már akkora a vetőmag-választék, hogy alaposan nézzük meg, melyiket vetjük el. A korai, félkorai, nyári, vagy tárolásra ajánlott gyökérpetrezselyem fajtákból (Atika, Orbis, Jadran, Alba stb.) szakaszosan, 10 nap, 2 hét eltéréssel, vethetnénk egy-egy sort, illetve ágyásra valót. Ezzel az időjárás nemkívánatos hatásai ellen is felkészülhetünk, s kiderülhet, melyek a legoptimálisabb időszakok, hogy ez a nehezen csírázó, fontos gyökérzöldség kibújjon a földből, s megerősödjön.

Miért csírázik lassan? A petrezselyem aprócska magja olyan növényi furokumarinokat tartalmaz, amelyek gátolják a körülötte lévő gyommagvak csírázását, tehát védik a petrezselymet. Tehát először elnyomja, megakadályozza a gyomnövekedést, azután csírázik ki. Ez az idő lehet 35 nap is. Figyeljük meg, a petrezselyem ágyása kevésbé gyomos, mint a többi zöldségféléé.

Közben a vetemény talajának nem szabad kiszáradnia, nem túl nedvesen, inkább nyirkosan, kell tartani.

Külföldön ne keressük a gyökérpetrezselyem vetőmagját a gazdaboltokban, ugyanis világszerte gyógynövénynek tekintik, tehát patikákban árulják. Csak nálunk és a környező országokban fogyasztják, mint zöldségfélét. És jól tesszük, mivel vértisztító, gyulladáscsökkentő, köszvényes rohamokat, izületi fájdalmakat szüntető hatása van.

mitől cékla, sárgarépa, zeller
Sárgarépát, zellert

Még több céklát, sárgarépát, zellert

Akinek fontos a családtagjai egészsége, ivólének is elegendő mennyiséget termesszen mindhárom zöldségféléből. Viszont, a nyersfogyasztás akkor lehet csak erőt, egészséget adó, ha környezetkímélő növényvédelemmel dolgozunk a kertünkben.

Retek és vajrépa

A hónapos retektől a jégcsap retekig nagy a választék. Téli tárolásra (igencsak felszökött az ára!) szerezzük be időben a fekete retek vetőmagját. Ügyes tárolással, tél végén, eladásra is kínálhatjuk majd. A vajrépa szelídebb ízű, (nem csípős, nem puffasztó), mint a retek. És amellett, hogy étvágyjavító, nagyon jól szabályozza a bélműködést. Vessünk ebből is, először akár csak „kóstolóba”.

Mitől cheiri
Sárga viola

Sárga viola

Egykor szükségtelen lett volna bemutatni, ott virított, illatozott minden magyar falusi ház előtt. Most mintha ismét kezdene rá felfigyelni a változékony virágdivat. Érdekes, hogy kétnyári virágnak tartják, sokhelyütt azonban, nyilván az enyhébb éghajlatú helyeken, hatalmas bokrai terebélyesednek, s több évesnek, évelőnek tartják. Talán azért, mert az elszáradt hajtások helyett folyamatosan újakat hajt. És sárga, vagy bordó virágokkal pompázik, csodálatosan illatozik. Ültessünk belőle! Kereshetjük latin nevén is: Cheiranthus cherii. 

Önnek ajánlott

Leave a Reply