Szuperkorai újkrumpli!

ujkrumpli

Az ínyencek és a „megszállott” kertészkedők alig várják, hogy az első, zsenge újkrumpli, finomra vágott petrezselyem zöldjébe forgatva, megkóstolható legyen. Ha legalább egy családi ünnepre, különleges vendégfogadásra éppen hogy elegendőt sikerül meglepetésként, mindenki másnál korábban termeszteniük, a vérbeli kertészek akkor is boldogok és elégedettek. Nekik „súgunk” most, illetve szemléltetjük, hogyan lehet „kicselezni” az időjárást, megelőzni a hagyományos termesztési határidőt, illetve lerövidíteni a szabadföldi tenyészidőt.

Szuperkorai újkrumpliA burgonya, hiába tudjuk, hogy tulajdonképpen mezőgazdasági növény, azért ha van rá módunk, szívesen a konyhakerthez „szelídítjük”, legalább az újkrumpli miatt. Mert ezt az ízletes, kedvenc csemegénket nem nélkülözhetjük. És a legjobb akkor, ha saját magunk termeszthetjük.

Az előcsíráztatás

A szokástól eltérően ehhez a módszerhez nem a legkisebb, hanem a nagyobb méretű, korai termesztésre való burgonyagumókat kell előcsíráztatnunk, mert amíg a gyökérképződés tart, ebből táplálkozik a növény (1). Az előcsíráztatás akkor eredményes, ha nem gyönge, hosszú, fehér csírák képződnek, hanem erőteljesek, zömökek, zöldesek. Az első héten még sötét helyiségben is tarthatjuk a burgonyát, de ezt követően nappali világosságra van szüksége ahhoz, hogy egészséges, tömzsi, elágazó, zöld fénycsírái képződjenek. A kartonpapír tojástartók is megfelelőek erre a célra. De általában lapos gyümölcsrekeszek, ládák a legajánlatosabbak. A burgonyának a köldökrésze kerüljön alulra, felül a korona, ahol a hajtószem található. A hőmérsékletnek 10-12 C fok között kell maradnia abban a helyiségben, ahol a burgonyát csíráztatjuk. Az előcsíráztatás általában 4-6 hetet vesz igénybe.

Amint ez sikerült, a közepes méretű virágcserepeket félig megtöltjük földdel (tőzeg: humusz keverék, vagy gombahumusz), s óvatosan beléhelyezzük (minden cserépbe egy-egy gumót) a burgonyákat. Úgy, hogy a csírák kissé a felszín fölé emelkedjenek, egészen megtöltjük a gumók körül földdel a cserepeket (2).

Szuperkorai újkrumpliA nedves talajban, tőzegben, 15 C fokos hőmérsékleten, 14 nap alatt sűrű gyökérzetük képződik, s megjelennek az első zöld hajtások is (3). Érdemes papír-vagy tőzegcserépbe gyökereztetni, s ezekkel együtt kiültetni a burgonyát. A gyökérzetet így semmiféle károsodás nem érheti.

A kiültetés előtt legalább egy héttel meg kell kezdeni, az előgyökereztetett gumók „edzését”, hogy a kerti föld hűvösebb hőmérséklete meg ne viselje az egyenletes meleghez szokott, érzékeny gyökereket. Tehát az üvegházban, vagy a fólia alatt se legyen melegebb 6-8 C foknál. Az előkészített talajt fóliatakarással felmelegítjük, majd napsütéses időben, a déli órákban kiültetjük a gyökérlabdás, illetve papírcserepes burgonyát. Ha kell, a fóliatakarás védi az éjszakai fagyoktól, amíg csak szükség van rá. És az eredmény: nekünk lesz a legkorábban újkrumplink.

Önnek ajánlott

Leave a Reply