Nyugdíjemelés várható január 1-től – ha megérjük!

Nyugdíjemelés

Mi, a hetvenen, sőt nyolcvanon is túliak, már a jóval biztató hírekkel, ígéretekkel is úgy vagyunk, hogy – akár a következő napra,  hónapra,  főleg, ha a jövő esztendőre vonatkoznak, –  hozzátesszük: „ha megérjük…”. Mert ezt bizony azért jó lenne megérni. Tudjuk, hogy az ország összes lakosához viszonyítva túl sokan vagyunk már , nagy teherré váltunk mind a család, mind az állami „háztartás” számára. De itt vagyunk, több mint 1,4 millióan, És reménykedve számolunk, hogy ha valóban megérjük, 2023 január elsejétől számítva, az első havi nyugdíj kifizetésének napján az eddigi nyugdíjunk 11,8%-kal lesz magasabb, mint az idei. (Például aki most 450 eurót kap havonta, januártól 53,10 euróval többet, 503,10 eurót!)

Tehát – nyugdíjemelés várható január 1-től!  A nyugdíjak 11,8 %-kal emelkednek .

Ez a statisztikai hivatal által közzétett, nyugdíjasok háztartására vonatkozó, az idei év első felére kiszámított évközi inflációnak megfelelő emelést jelenti. Így az átlagos nyugdíj, amely jelenleg 515 eurót jelent, a jövő esztendőtől több mint 60 euróval fog emelkedni – írta a SITA.

A minimális nyugdíjra speciális mechanizmus vonatkozik, a valorizálás nem érinti közvetlenül. A minimális nyugdíjban részesülő személyek számára január 1-től 11,8 %-kal fog emelkedni az eredetileg kiszámított nyugdíj.

A Szociális Biztosító összeveti azt a felvett minimális nyugdíj összegével. Ha az eredeti nyugdíj a valorizálást követően sem fogja meghaladni a minimális nyugdíj összegét, a nyugdíjas továbbra is a minimális nyugdíj összegében fog részesülni.

Sajnos, a minimális nyugdíj összege nem változik meg január 1-től.

Ha a nyugdíjemelés után az összege magasabb lesz, mint a jövő év január 1-jétől érvényes minimális nyugdíj összege, megszűnik a minimális nyugdíjra történő jogosultság. A biztosító a valorizált nyugdíjat fogja kifizetni a nyugdíjasnak. Az ugyanis magasabb lesz, mint az addig felvett minimális nyugdíj összege.

Az idei év elejétől 1,3 %-kal lett magasabb a nyugdíj. Ez a statisztikai hivatal által közzétett, nyugdíjasok háztartására vonatkozó, tavalyi év első felére kiszámított évközi inflációjának a mértékéből adódott – közölte a honlapján a SITA hírügynökség.

(weboniviny.sk)

Jót tesz időskorban, ha az agyműködést „tornáztató” műveleteket végzünk. Számoljunk akkor: mire költjük a pluszpénzt! (Habár – ha továbbra is drágulni fog minden, nem kell hozzá nagy erőfeszítés.) Mégis: egy maréknyi bogyós gyümölcs meg egy fehér joghurt naponta? A menzás ebédek monotóniáját hétvégeken megszakító finom falatok külön hozatva, vagy otthon elkészítve? Egy új, kényelmes és biztonságos cipő, hogy télen is kimehessünk levegőzni?

Tessék csak álmodozni! Jót fog tenni.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: