Még sok mindent pótolhatunk!

Ne maradjanak üresen az ágyások. Ha kilátásaink a gazdag termésre a hosszan tartó kánikula miatt nem túl biztatóak, azért még sok mindent pótolhatunk. Tisztítsuk meg, lazítsuk fel a talajt, s lássunk a vetéshez. Ilyenkor minden nap számít.

IconMásodvetésre alkalmas a galambbegysaláta, tépősaláta, őszi tarlórépa, kínai kel, paraj, kerti sóska, hónapos retek, retek, petrezselyem, tavaszi hagyma, fekete gyökér.

másodvetés
A tarlórépa

IconAz őszi tarlórépa augusztus elején vethető. A káposztán kívül minden zöldségféle után termeszthető. (Sortávolság 30 cm, tőtávolság, egyelést követően, 15 cm.)

IconA kínai kelt augusztus közepéig lehet vetni. A kelés után 14 nappal ki kell ritkítani. Több trágyázás szükséges ahhoz, hogy jó fejek képződjenek.

IconParajt vethetünk egész hónapban. (Sortávolság 20-25cm, vetési mélység 2-3 cm.) Sok levele képződik, ha kelés után 14 napra humusztrágyát juttatunk a talajára.

IconA retek gyorsan növő fajtái mellett több figyelmet érdemel a fekete retek. Ha nem is nő túl nagyra, a fagyokig kisebb méretű, kevésbé csípős gyökeret, gumót fejleszthet még. Téli tárolásra alkalmas. Egészségjavító hatása kiváló. Kár, hogy alig termesztik, s alig-alig fogyasztják.

IconPetrezselymet ott érdemes vetni, ahol sokat használnak fel mind a gyökeréből, mind a zöldjéből. Áttelelő fajták zöldjét enyhébb teleken is szedhetjük, s korán tavasszal gyorsan fejlődnek tovább. A rövidebb tenyészidejű fajtáknak akár a gyökere is fogyasztásra alkalmassá válik, amíg beköszönt az igazi tél. Még a gyengébb fagyok időszakában is tovább fejlődik.

IconMa már számtalan, különböző időszakokban vethető hagyma magja kapható. A tavaszi hagymákat augusztusban vethetjük. (20 cm sortávolságra, 2-3 cm tőtávolságra, tehát ritkán vessük.)

IconA téli, hideg szél elleni védelmen kívül semmi más ápolási munkára nincs szüksége. Márciustól szedhetők a kis, leveles, zöld hagymák.

Icon

másodvetés
Sóska

A kerti sóska általában tavasszal szedhető, ha most elvetjük (25 cm sortávolságra, a kelést követően ritkíthatjuk 15 cm tőtávolságra.) Növekedési időszakában sok vízre van szüksége. Először akkor szedhető, ha 4-5 levele van. A fiatal levelekben kevesebb az oxálsav, mint a fejlett levelekben.

IconFejes saláta, őszi fogyasztásra nemcsak augusztusban, még szeptemberben is helyre vethető. (25-35 cm sor- és tőtávolságra.)

IconA fekete gyökér is vethető augusztusban, szeptemberben, ott, ahol egyéves termesztésével (márciustól) nagyon vékony gyökerek fejlődtek. Ez főleg laza talajokon fordulhat elő. (Sortávolság 30 cm, tőtávolság 4-6 cm, vetési mélység 1.2 cm.)

IconA nyári vetések akkor lesznek egészségesek, szépek, ha a talaj nedvességét egyenletes szinten tartjuk nemcsak a keléisg, hanem a fejlődésnek egészen az egyeléseket követő időszakáig.

Önnek ajánlott

Leave a Reply