Decemberi kertésznaptár

decemberi

A decemberi, ünnepi előkészületek során szemlét tartunk a kamrában, pincében, megvan-e minden gyümölcs és zöldség, amire szükségünk lesz. Jó alkalom ez arra is, hogy ellenőrizzük, milyen tárolási feltételeket hoztunk létre készleteink számára. A romlani kezdő, hibás darabokat azonnal el kell távolítani, nehogy az egészségeseket megfertőzzék.

A raktári kártevők, különösen a pinceászkák, a nedves helyeket kedvelik, rágják a tárolt zöldséget is. Mivel nagyon vonzza őket a narancs, tehetünk félbevágva csalinak egy-egy sarokba, ha odagyűlnek, könnyen elpusztíthatók.

A száraz helyiségektől az egereket kell távolt tartani. Ez elég nehéz, mivel a szellőztetés során nyitva hagyott ajtón, ablakon (ha nincs védőháló) könnyen besurrannak. Ahol nincs macska, ott az egérfogót, „egérragasztót”, vagy mérgező csalétket kell alkalmazni, különben nagy kárt tehetnek.

Az ünnepi takarítás során, a fűszeres polcon is átnézzük a készleteket. A régebbi őrölt paprikában könnyen találhatunk paprikamolyt, a gyógytea keverékekhez is hozzáférkőzhettek az apró kártevők. Sajnos, mindenestől ki kell dobni az ilyen dobozokat, fűszer- vagy teacsomagokat. Ha eddig nem fogyasztottuk el, nem is volt rá szükségünk. Alaposan ellenőrizzünk minden egyes tégelyt, dobozt.

Fertőtlenítő szerrel mossuk le a polcokat, s a fűtött konyhában csak légmentesen zárt edényekben, dobozokban tartsunk teát, fűszert.
Még jobb, ha csak annyit veszünk, amennyi gyorsan elfogy.

Az enyvgyűrűkre még szükség van, hogy a téli araszoló nőstényei megragadjanak rajtuk. Ha az enyvréteg ragasztó erejét csökkentette, vagy megszüntette a hó és az eső, kaparjuk le a felületet. A rátapadt faleveleket, rovarokat távolítsuk el, s erősítsünk fel új enyvgyűrűt.
A fellazult kötést erősítsük meg.

A karózott fák kötéseit az első téli napokat követően ellenőrizzük: nem kell-e szorosabbra venni, vagy kicserélni.  A törzset a karóhoz olyan anyaggal rögzítsük, ami nem dörzsöli a kérget, nem vág bele, mert ha ez történik, akkor több kárt okozunk, mint hasznot.

Az elnyílt cserepes krizantémok szárát 5 cm-re vágjuk vissza. Mivel az új hajtások már látszanak, a földjüket ne hagyjuk kiszáradni. Hűvös, de világos helyiségben teleltessük, március-áprilistól kiültethetjük a kertbe.

A nedvesen, tapadósan hulló hó nagy súllyal nehezedhet az épületek tetejére. Az elmúlt években történt tetőbeszakadásokra gondolva legyünk előrelátóak: időben csúsztassuk le a hótömböket gereblye, hólapát segítségével. Arra is vigyázzunk, nehogy az ereszről lezuhanó hó vagy jég balesetet okozzon.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: