Forró égtájak ízei

A karácsony előtti hetekben kerül az áruházak polcaira számtalan különös, forró égtájakon termett gyümölcs, amelyeknek már a neve is egzotikus. Szokatlan formák. És szokatlan ízek, amelyeket egyszer egy évben, éppen ilyenkor, mégis szeretnénk megkóstolni. És két ünnep között, még a januári kiárusítások során reklámozott árkedvezmények hatására is, győz a kíváncsiságunk: vajon melyik – milyen?

Forró égtájak ízei
Csillaggyümölcs

A csillaggyümölcs, karambola

Averrhoa carambola

Zöldessárga színű, kis uborkaformájú gyümölcs, 5-6 elkeskenyedő bordával. Édes-savanykás, kicsit a birsre emlékeztető íze nagyon jól oltja a szomjat. C-vitamint, káliumot, vasat és cinket tartalmaz.

Tüskés annóna

A savanyúalma, édesalma, tüskés alma, tüskés annóna

Annona muricata

Az ananász és a mangó mellett a legfinomabb gyümölcsnek tartják. A kubaiak legkedvesebb itala készül belőle. Más fajtáiból gyümölcssalátákat, különféle krémeket készítenek. Ezeknek számtalan gyógyító hatása ismert. A tüskés annóna savanykás-édes, lédús húsának íze a banán és az ananász keveréke. Nagy a fehérje- és a cukortartalma. A gömbszerű 30 centiméteres termését, jól kiemelkedő, tüskés végű pikkelyszerű képződmények borítják. A termés külseje sötétzöld színű, a húsa fehéres.

Forró égtájak ízei
Japán naspolya

A mézillatú japán naspolya, lokvát

Eriobotrya japonica

A kínaiak és japánok évszázadok óta szívesen termesztik mézillatú virágaiért és különleges ízű gyümölcseiért. Nálunk örökzöld szobanövényként tartható. Hazájában eléri az 5-10 m magasságot, nálunk is megnő 2-3 m magasra. Sűrű, gömbölyű koronát fejleszt, levelei kemények, lándzsaszerűen hegyesek, fényesek, sötétzöldek. Tehát nagyon dekoratív dísznövény lehet. 12-30 cm hosszú, 5-8 cm széles virágzata fehér, vagy krémszínű, édes mézillatú.

Kumquat - Arany narancs
Kumquat – Arany narancs

Az arany narancs, igazi mandarin, kumkvat

Fortunella japonica

Különleges zamatanyagai után ítélve gyümölcsének íze felülmúlja a narancsot és a citromot. 2-3 m-esre növő fa, vagy cserje. Termései 2-7 cm-esre nőnek. Nálunk fűtés nélküli üvegházban, télikertben teleltethető.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply