termés

Az októberi termés érdekében

Augusztus hónap kiváló arra, hogy létrehozzuk az őszi veteményesünket. Ahogy véget ér a nyár, számtalan zöldség kikerül a kertből, ugyanakkor sok olyan is akad, amelyik inkább a hűvösebb őszi klímát szereti, ezért... Bővebben »

A kapor most is vethető

Szinte magától nő, akkor is, ha nem akarjuk. Sokan – ahelyett, hogy összegyűjtenék, felhasználnák – irtják. Nem is tudatosítják, hogy milyen hatékony fűszer-és gyógynövény a kapor. Antioxidáns, vércukorszint-csökkentő, gyomorerősítő, étvágyjavító, bélműködést serkentő.... Bővebben »
szódabikarbóna

Szódabikarbóna, a csodaszer

Régen csak a szódabikarbóna segített, ha súrolni, szagtalanítani vagy szépíteni kellett valamit. Manapság már tisztítószerek és kencék garmadájából választhatunk, ennek ellenére is érdemes újra felfedeznünk háztartásunk és pipereasztalunk jolly jokerét. Ha másért... Bővebben »
A parlagfű allergia számos tünetet okozhat, beleértve:

Pollenriadó! Virágzik a parlagfű!

Virágzik a halhatatlanok itala, az ambrózia, közismert nevén a parlagfű! A pollenterhelés fokozatosan emelkedik, koncentrációja magas-nagyon magas. Az parlagfűre érzékenyeknél közepes/erős tünetek jelentkezhettek, melyek a pollenkoncentráció emelkedés hatására fokozódhatnak, jelentkezhet orr- és szájnyálkahártya viszketés,... Bővebben »
A levendula

A levendula nem szobanövény

A levendula félcserje, leginkább nyugtató hatású, kedélyjavító tulajdonsággal bíró gyógynövény. Igaz, hogy nincsenek kártevői, talajigénye szerény, azonban szabadföldre, napfényre van szüksége ahhoz, hogy fejlődjön. Igen intenzív hatóanyagai, illóolajai is csak a természetes... Bővebben »

Együk vagy ne együk? 10 tévhit az étkezésben

Együk-e a tojást, vagy inkább korlátozzuk a fogyasztását? Válasszunk vörös húst a tányérunkra, vagy inkább ne maradjunk a csirkemellnél? Dietetikus szakértő  segít eligazodni a táplálkozással kapcsolatos tények és makacs tévhitek világában. A... Bővebben »
öngyilkosságok

„A semmi ágán ül szivem…” (2)

Nem tudjuk pontosan, hány ember vet véget az életének, ezért arra sincs lehetőségünk, hogy többet tegyünk az öngyilkosságok megelőzése érdekében Szlovákiában nagy valószínűséggel több ember követ el öngyilkosságot, mint ahogyan azt a... Bővebben »

„A semmi ágán ül szivem…”

2004-ben született az alábbi írásom. Nemcsak akkor foglalkoztatott az öngyilkosság okainak feltárása, korábban is többször felhívtam rá a figyelmet. Azóta csaknem 20 év telt el, amikor az alábbi „túl halk” kiáltás közlésre... Bővebben »
nyártól

Még ne búcsúzzunk a nyártól!

Túl sokat foglalkozunk az időjárással. Manapság mindenki meteorológus egy kicsit. De ők is gyakran tévednek, hiába figyelik a műholdas előrejelzéseket. És nem lesz baj, ha mi is tévedünk, amikor a hűvösebbre fordult... Bővebben »
kánikula kert

A kánikula okozta veszteségek

Remélhetőleg már túl vagyunk a nehezén. Fellélegezhetünk. Vagy inkább sóhajtunk, s felmérjük kertünk állapotát: mit tett tönkre menthetetlenül a hosszantartó perzselő forróság, mi pótolható, az enyhülő melegben. Mielőtt elvenné a kedvünket a... Bővebben »