Szilveszteri viccek

Szilveszteri köszöntő Igaz, hogy még nincs itt az év vége, De én lehet, hogy négykézláb érek a végére. Ezért hát, míg stabilan állok, Boldog Új Évet Kívánok!   Ki, hol… Két barát... Bővebben »
Szilveszteri

Szilveszteri harapnivalók

Leveles tésztából mindig érdemes otthon tartani pár csomaggal, hiszen gyorsan lehet vele dolgozni és tényleg rengeteg szilveszteri finomság készülhet belőle. Ha nincs a hűtőben, lehet, hogy az üzletek polcain maradt még pár... Bővebben »

Minek nevezzelek? (D)

Díszcsalán, coleus (Plectranthus scutellarioides) A díszcsalán, coleus, virágcsalán vagy mozaikvirág (Plectranthus scutellarioides) közepes termetű, balkonládába, dézsában, vegyes virágágyásba és ágyások szegélyeként is ültethető leveleivel díszítő dísznövény. Dús levélzetét, fogazott szélű, szív alakú, kissé durva... Bővebben »
Hogy vagy?

Hogy vagy?

„Életmódi”  Lassan. Kösz, jól. Ahogy lehet. Hát, hogyan is mondjam… Ha jobban lennénk, már ki sem bírnánk. Hát hogyan lehet ma az ember? Majd máskor, most rohanok. Felhívlak. Inkább Interneten, mert hosszú…... Bővebben »
Verhaeren

Verhaeren, Émile: Olyan szép szavakat…

Émile Verhaeren Olyan szép szavakat… Olyan szép szavakat mondtál nemrég az este, hogy a sok-sok virág, amely felénk hajolt, szerelmes lett belénk, s kettőnk arcát keresve közülük hirtelen egy az ölünkbe hullt.... Bővebben »
hála

Képmutató karácsonyok

Amikor az ember túljut élete delelőjén, s egyre kevesebb körülötte az olyan barát és ismerős, akivel együtt emlékezhetne gyermekkorra, ifjúságra, eltűnődik: vajon miért nem mondtam neki, amíg lehetett volna, hogy kedves, hogy... Bővebben »
Tömjén

Ég és föld között

„Azután felnyitották kincsesládájukat, és ajándékot adtak neki, aranyat, tömjént és mirhát”. Tömjén Boswellia Saca (Indiai tömjén: Boswellia serrata Roxb.) A tömjén a kereszténység történelmében a Megváltó születéséhez kötődik, amikor köszöntésére érkezvén, a... Bővebben »
Amarantusz

Amarantusz – a gyógyító élelmiszernövény

A felfedezésekre, itthon nemesített növényekre is érvényes, ami általában a küldetésükért élő emberekre, „senki sem lehet próféta a saját hazájában”. Az amarantusz, vagy amarant, ahogyan magyarul jegyzik (a disznóparéjfélék, Amaranthaceae családjába tartozik,... Bővebben »
A természet patikája

A természet patikája

 Már őseink is tudták, hogy a magvakban – a természet patikájában –, összesűrítve megtalálható minden, egészségünk számára fontos alapanyag. Az árpa a szervezet sokoldalú konszolidátora A keringési, emésztési, kiválasztási zavarok ellen, valamint... Bővebben »

Télálló szabadföldi káposzta

Új divat van terjedőben: a „télen is frisset a kertből” divatja. A világhálón dicsekednek egymásnak a kertészkedő háziasszonyok. Felsorolják, mi minden télálló van még novemberben, decemberben is a konyhakertjükben. Kezdik a bimbóskellel,... Bővebben »