A kaktusz varázsa

Kaktusz

Szenvedélyes gyűjtők vallják, hogy a kaktuszok kapják a legtöbb figyelmet és a legkevesebb megértést. Különleges formáik, szívósságuk, szépséges virágaik milliószámra vonzzák a rajongókat, azonban megismerésükre csak kevesen vállalkoznak. Nem is könnyű eligazodni közöttük. Főként nekünk, európaiaknak idegen a kaktusz. Hozzánk csak Amerika felfedezése után kerültek az első példányok.

Kaktusz
Kaktuszfüge (Foto: Tomás Castelazo)

Ugyanis a kaktuszok Amerika növényei. És e hatalmas kontinens sivatagjaiban, félsivatagjaiban, trópusi erdőiben, nagy egyedszámban, számtalan faj és fajta él. A sivatagi és félsivatagi kaktuszok törpe és óriás, gömb-, vagy oszlop-alakúak, a forró napsütést igénylik, rendkívül szárazságtűrők, tövisgyűrűkkel borítottak (ezek lehetnek tövisek, tüskék, hosszú szőrök, vagy rövid kampók). Az erdei kaktuszok általában a fákon élnek (epifitonok), lecsüngő, lapos, hengeres, pozsgás levelűek. Ezek között találhatók a hidegtűrő fajták is. Vannak virágjukért nevelt kaktuszok, de akadnak gyümölcstermők is. Például a fügekaktusz (Opuntia sp.), amelynek a termése a kaktuszfüge.

Szemölcskaktusz (Foto: Michael Wolf)

Hozzánk, szobanövényként, a törpe kaktuszfajtákból került néhány. Például a szemölcskaktusz (Mammillaria zeilmanniana), a gömbkaktusz (Echinocactus grusonii), vagy az oszlopkaktusz (Cereus peruvianus). És még számtalan, más. Keveset tudunk róluk. Még maguk a kaktuszkedvelők is sokszor úgy vélik, nem is igen kell törődniük kedvenceikkel, tűrnek mindent. Pedig az igényük szerinti ápolás, a fajok és fajták szerinti, különböző módon végzett öntözés igencsak fontos. Az erdei kaktuszokhoz tartozó karácsonyi kaktusz ( Schlumbergera truncata) bánásmódját már sokan „kitanulták”. Téves az a hiedelem, hogy csak karácsony táján virágzik. Megfelelő bánásmód mellett akár októbertől februárig is hozhatja fehér, piros, vagy lila virágait. 22 C foknál nem magasabb szobahőmérsékletet igényel. Helyéről, mikortól bimbózni kezd, nem szabad elmozdítani, különben lehullnak a bimbói.

kaktusz
Karácsonyi kaktusz (Foto: Empereur Day)

Érdekes, hogy a szúrós kaktuszok Feng shui szerinti megítélését (erre elmúlt évi ünnepi számunkban utaltunk) sokan milyen megütközéssel fogadták. Tény, hogy vannak más vélemények is. Éppen a kaktuszgyűjtők között. Ők azt állítják, hogy a szúrós kaktuszok ugyan valóban negatív energiát gerjesztenek, azonban telepatikus úton (beszélgetve velük), rá lehet venni őket, hogy mintegy önvédelemként megtisztítsanak egy-egy helyiséget az ártalmas, felgyülemlett hatásoktól, rossz energiáktól, semlegesítsék ezeket. Hivatkoznak a sámánok által alkalmazott kaktuszok fájdalomcsillapító hatására, „varázserejére” is. Ennek a titka egyes fajok, vagy fajták (pl. a Lophophora williamsii) pszichedelikus hatása.

Az ebédlőben, konyhában, hálószobában azonban ne tartsuk a szúrós kaktuszokat, még ha kedvenceink is.

Önnek ajánlott

Leave a Reply