Paprikarekordok

Carolina Reaper

Mi magyarok, nem azért fogyasztjuk a paprikát nyersen, savanyítva, töltve, s használjuk fel ételeink, húskészítményeink fűszerezésére, mert éppen divat. Egyszerűen szükségünk van az ízére, zamatára, csípősségére. Most, amikor a világ a rekordok korát éli, s tudjuk, a világ legerősebb paprikája a Smokin Ed’s “Carolina Reaper”, amelyet Ed Currie, PuckerButt Pepper Company (USA) tulajdonosa termeszt, és amely a 2017-ben a dél-karolinai Winthrop Egyetem (USA) által végzett tesztek szerint átlagosan 1 641 183 Scoville egységnyi (Scoville heat unit, SHU) kapszaicint tartalmaz.

Naga Viper

A kínai csípős paprikák közé tartozó Komodo Dragon fajta az 1 400 000 SHU értékével a második, a harmadik legtüzesebb pedig a szintén a kínai fajtákhoz tartozó Naga Viper chili. Ennél 1 382 000 SHU értéket mértek. A méregerős paprikákat nálunk is be lehet szerezni, de a megfelelő termesztő kiválasztása fontos, ugyanis a fajtatisztaság biztosítása előfeltétele annak, hogy a csípősség generációkon keresztül fennmaradjon egy tenyészetben. A szupermarketekben is kapható, s talán, különleges alakú terméseivel a legkedveltebb, Habanero chili ezekhez képest csak gyenge eresztés. A piacokon, leszedve, vagy cserepes fűszernövényként nálunk is kapható. Őrleményekben, szószokban a boltok polcain is megtaláljuk.

Scoville egység SHU Paprikafajta
1,500,000–3,000,000+ Pepper X,[nem hivatalos] Carolina Reaper, Dragon’s breath
750,000–1,500,000 Trinidad moruga scorpionNaga Viper pepper, Infinity chilliGhost pepper
350,000–750,000 Red savina habanero
100,000–350,000 Habanero chiliScotch bonnet pepper, Peruvian white habanero, Guyana Wiri Wiri
50,000–100,000 Byadgi chilliBird’s eye chili (a.k.a. Thai chili pepper), Malagueta pepper
25,000–50,000 Guntur chilliCayenne pepper
10,000–25,000 Serrano pepperAleppo pepperCheongyang chili pepper
2,500–10,000 Espelette pepperJalapeño pepperNew Mexican az Anaheim pepper egy fajtája
1,000–2,500 Anaheim pepperPoblano pepper
100–1,000 Banana pepperCubanelle
0–100 Bell pepperPimentoBanana pepper

Mindennapi fogyasztásra

Persze mindennapi fogyasztásra maradjunk csak a magyar fajtaválasztéknál (a legerősebbek körülbelül 15 ezer SHU hőegységnyi értékűek). Korántsem ősi fűszerünk a paprika, Dél-Amerikából került Európába, Kolumbusz idején. Európában, a mérsékelt égöv alatt inkább a nagy termésű, édes fajták terjedtek el.

A csöves fűszerpaprika 1570 táján tűnt fel a magyar főúri kertekben. Ekkor törökbors, pogánybors volt a neve, s a bors helyettesítésére használták. További kétszáz évnek kellett eltelnie, hogy másféle alkalmazására is sor kerüljön a konyhákban.

Ma a piros fűszerpaprikán kívül az almapaprika és a cseresznyepaprika számít hagyományos magyar paprikának. A legújabb nemesítés eredménye a csípős Garam F1 és a Bodrog F1, a méregerős Viharsarok és az Óriás cseresznyepaprika, az almapaprikák között pedig a kellemesen csípős, zamatos Eszter és a Zsófia.

Tudjuk, sem a csípős, sem a méregerős nem ártalmas. Sőt. Szokás és ízlés dolga, ki melyiket igényli. Tény, hogy a paprikának magas a C-vitamin-tartalma. Gazdag provitamin-tartalma pedig óvja a hámszöveteket, a bőrbetegségek ellen is védelmet nyújt, elősegíti a sebek gyógyulását, erősíti a látást. Termesszük, s fogyasszuk továbbra is, egészségünkre válik.

Jó még tudni róluk – akár magunk termesztjük, akár a piacon árusító őstermesztőktől vásároljuk – hogy csípősségük főszezonban a legerősebb, később, szeptember körül már gyengébb az erejük. Ha télre is szeretnénk megőrizni ezt az ízt (lecsóban, csalamádéban) most tegyük el!

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: