„Szerencsebambusz”

Szerencsebambusz
szerencsebambusz
By Toby Lee Spiegel

Sokan ajándékba kapják, mások úgy gondolják, állandó dísze lehet egy-egy vázának, üvegedénynek. A nálunk szerencsebambusz néven emlegetett, becézett, mutatós, fényes-zöld növény, vagyis a „Lucky Bamboo”, tulajdonképpen nem bambusz, hanem a fehérszélű sárkányfa, más néven dracéna (Dracaena sanderiana). A csodabogyófélék családjának sárkányfa nemzetségébe tartozó növényfaj, az ún. cserje szerű dracénák egyike.

Szinte teljesen gond nélkül tartható vízinövényként, csak arra kell ügyelni, hogy ne legyen klóros a víz, amelyben él, s időnként tápoldatot is adagoljunk a vizébe. Még akváriumban, vagy szoba-szökőkút díszeként is jól mutat, sokáig elél. De cserépbe is ültethetjük, azonban így megváltozik, dús levélüstököt növeszt, s kiegyenesedik. (Ha csak nem rögzítjük valamilyen csavarodó, görbülő formájú támasztékhoz. Ajánlott legalább hetente egyszer kicserélni a vizet, ill. az edény tisztántartásáról sem szabad megfeledkezni! Legalább havonta egyszer a kövekkel együtt tisztítsák meg, a hajtásokat pedig öblítsék le. Amennyiben a növényt hűvösebb helyen tartják, akkor kevesebb öntözést igényel.

Amennyiben a virágföld mellett döntenek, akkor lágy, állott vízzel öntözzék. Annyira kell megöntözni, hogy a föld kicsit legyen nedves, ne legyen teljesen eláztatva. Dolgunkat nagyban megkönnyíti, ha a felesleges víznek van hová elfolynia. A homok, agyag és tőzeg keveréke meggátolja, hogy túl nedves környezetben legyen a növény. Fényigényes, és ha túl kevés fényt kap, akkor levelei fakók lesznek. Tavasszal és nyáron havonta egyszer elegendő tápanyagozni, ilyenkor levéldísznövényeknek való tápoldattal kedveskedjünk a növénynek.

Ha túltápozzuk, akkor viszont a levelek elkezdenek kisárgulni.

Szerencsebambusz

Önnek ajánlott

Leave a Reply