Divatos krizantémok

krizantém

Senki sem csodálkozik, hogy még legkedvesebb virágainkat is a divat szerint választjuk ki. Nem csupán a másokkal lépést tartani késztetése ez bennünk, a piac kínálata az elsődleges tényező. A krizantémok nálunk egészen a legutóbbi időkig kegyeleti virágnak számítottak. Csak októberben fordult feléjük a figyelem. A lakásba sem igen kerültek, pedig vázában sokáig díszlenek. Távol-Keleten, Kínában és Japánban, egész évben – hosszú évszázadok óta – tart a kultuszuk, s rendkívül sokrétű a felhasználásuk is.

krizantémok
Cserepes krizantém

A sárgavirágú fajtákat teaként, gyógynövényként, saláták, illatszerek alapanyagaként egyaránt alkalmazzák. Ma már nálunk is szívesen próbálkoznak az egész évben virágoztatható cserepes, illetve kerti krizantémok nevelésével. Mostanában az ún. „multiflóra” csoporthoz tartozó, gömb alakú, apróvirágú, gyönyörű színekben beszerezhető, még a gyengébb fagyokat is elviselő hibridek a legkedveltebbek. Kerti földben, cserépben egyaránt csodálatosan szépek.

Egyre jobban előtérbe kerül a Santini krizantém. Ez sűrűn elágazó, sokfejű, kisebb virágú fajta, különleges színekben, exkluzív virágcsokrok és kompozíciók készíthetők belőle.

krizantémok
Santini krizantém

Ültessünk a kertbe áttelelő, fagytűrő fajtákat, s engedjük be otthonunkba a krizantémokat egész évben. Kellemesen kesernyés illatuk segíti lelki életünk elmélyítését, derűs, előkelő szépségük pedig arra ösztönöz, hogy másokkal szemben megértőbbek legyünk.

A krizantém virágának bizonyos mértékben befolyásolható a nagysága: hagyjuk meg a növény fő hajtásának a csúcsán megjelenő virágbimbók közül a legfejlettebbet, a többit csípjük le. Ezzel biztosítjuk a megmaradt bimbónak a sok tápanyagot, aminek eredményeképpen hatalmas nagyra fejlődhet.

Önnek ajánlott

Leave a Reply