Nyár derekán

barack

Most már itt az ideje, hogy ne csak fáradjunk a kapálás, gyomlálás, ültetés és betakarítás közben – hanem, hogy élvezzük is a kertet.

Már javában kóstolgatjuk a húsos paprikából, az első paradicsomokból készített lecsót, s naponta végignézzük a kamrában a befőttek, dzsemek sorát. Számba vesszük, miből mennyi került a mélyhűtőbe, készítjük a helyet a továbbiaknak.

A cseresznye, a meggy, a sárgabarack után még sok minden hátravan: alma, körte, szilva. És számtalan zöldségféle.

Szüret után

piros es fekete ribiszke
Piros és fekete ribiszke

Sok munkát ad a ribiszke leszedése, feldolgozása. Ezért gyakran megfeledkezünk a bokrok metszéséről – közvetlenül a szüretet követően. A piros ribiszke termései virágrügyekből, míg a fekete színűé a vegyes rügyekből képződnek. Mindkettő a 2-3 éves ágak termőrészein adja a legszebb termést. A 4-5 éves ágak fürtjeiben rendszerint apró, kevés a bogyó. A metszését azzal kezdjük, hogy a földön fekvő, vagy lehajló öregebb ágakat tőből kimetsszük, vagy fiatalabb, feltörő ágazatokra visszametsszük. Ezt követően úgy folytassuk a ritkítást, hogy mindegyik (1-2-3) éves ágból 3-4 maradjon. Kivéve a 4-5 éveseket, ezekből elég, ha legfeljebb 1-2 marad. A törzses ribiszke metszése a bokor formájútól annyiban tér el, hogy csak 4-5 termőágat hagyhatunk egy-egy fácskán, s a metszés során nem a ritkítást, hanem a visszametszést részesítjük előnyben. Ránézésre is tudjuk, melyek az öregebb ágak, gallyak.

Mi kerüljön a fokhagyma helyére?

Szinte egyszerre beérett az őszi, meg a kora tavasszal ültetett fokhagyma. Miután a levelek megsárgultak, leszáradtak, ásóval, ásóvillával lazítsuk meg a talajt, s óvatosan szedjük fel. Először rendre rakva szárítsuk, majd megtisztítva füzérbe fonva, vagy szellős helyen szétterítve szárítsuk tovább, illetve tároljuk. Vigyázzunk rá, még mindig igen drága. És sok kell belőle!

Cékla

Különösen ott van jelentősége annak, hogy éppen az egészségünk számára fontos fokhagyma készítse elő a talajt a céklának, ahol nyers fogyasztásra szánják, rákmegelőző (Breuss-kúra) ivólébe. És egyáltalán nem mindegy, hogy ne vegyszeres, műtrágyás talajból nyerje a növekedéséhez szükséges tápanyagokat, hanem természetes körülmények között fejlődhessen.

A fokhagyma után elég a gereblyézés a talajnak. Még elvethetjük a céklát, 25-30 cm-es sortávolságra, 2 cm mélyre. Válasszunk a bébicékla fajták közül, a pinponglabda nagyságúra, vagy a hengeresre növőt (Kornett, Bíborgömb, Bordó). Ezek rövid tenyészidejűek, s rendkívül alkalmasak salátának, savanyításra, friss konyhai felhasználásra. Még a tél beállta előtt megnőnek.

Önnek ajánlott

Leave a Reply