Állandó munkát ad a zöldséges

zoldfuszerek Zöldfűszerek

Már szedhető a zöldbab is. Jó, ha a hüvelyeket alaposan megvizsgáljuk, nincs-e rajtuk nyoma a baktérium okozta zsírfoltosságnak. Ez a sárga terméseken sárgásszürke, a zöld hüvelyeken sötétzöld foltokban mutatkozik meg. Ha ilyeneket találunk, okvetlenül szedjük le és semmisítsük meg, nehogy a fertőzés átterjedjen az egészséges részekre is.

A gyökérzöldséget nemcsak gyomlálni és kapálni kell, öntözzük is rendszeresen. És a legfejlettebb példányokat óvatosan húzzuk ki a sorból, friss zöldséglevesbe velük! Az így keletkezett lyukakat temessük be, nehogy a sárgarépalégy utat találjon a többi gyökérhez.

A szlovákiai petrezselyemmagra sok a panasz. Aki tud, szerezzen be csehországi fajtákat, vagy vásároljon magyarországit. Még most is vethető petrezselyem. Őszre megnőhet, legalább a zöldjéért szükség van rá.

Zöldfűszerek

Ma már a legtöbb ember tudja, hogy a petrezselyem zöldjének rendkívül magas a C-vitamintartalma. Ez is, valamint a zellernek a zöld levélzete kitűnő vizelethajtó, reumás fájdalmakat enyhít, ha leforrázva, vagy levesek, ételek ízesítőjeként fogyasztjuk.

Most van itt az ideje az eltevésüknek, amikor a legtöbb bennük az íz-és illatanyag. Alaposan megmosva, lecsöpögtetve, leszárítva, adagolva helyezzük kisebb-nagyobb műanyag dobozokba, zárjuk le légmentesen és tegyük a mélyhűtőbe.

LestyánA lestyánt (ez kiváló vizelethajtó, szívműködés-és vérkeringés-szabályozó) azonban ne tároljuk nyersen! Ennek zöld levélzetét szellős, árnyékos helyen szárítsuk meg. Gyorsan szárad, porrá morzsolható. Kicsi üvegtégelyekben tárolható, s télen elegendő belőle egy-egy kiskanálnyi a levesek ízesítéséhez, ha nem akarjuk nélkülözni a régóta megszeretett „vegeta” zamatát.

A kapor zölden, csalamádék, savanyított káposzták elengedhetetlen fűszernövénye. A gyalult tökhöz tegyünk el belőle megmosva, lecsepegtetve. Nem kell összevágni, apró levélkéi maguktól lehullnak a szárakról, miután lefagyasztottunk belőle zsenge állapotban megfelelő mennyiséget.

Önnek ajánlott

Hozzászólás