Állandó munkát ad a zöldséges

zoldfuszerek Zöldfűszerek

Már szedhető a zöldbab is. Jó, ha a hüvelyeket alaposan megvizsgáljuk, nincs-e rajtuk nyoma a baktérium okozta zsírfoltosságnak. Ez a sárga terméseken sárgásszürke, a zöld hüvelyeken sötétzöld foltokban mutatkozik meg. Ha ilyeneket találunk, okvetlenül szedjük le és semmisítsük meg, nehogy a fertőzés átterjedjen az egészséges részekre is.

A gyökérzöldséget nemcsak gyomlálni és kapálni kell, öntözzük is rendszeresen. És a legfejlettebb példányokat óvatosan húzzuk ki a sorból, friss zöldséglevesbe velük! Az így keletkezett lyukakat temessük be, nehogy a sárgarépalégy utat találjon a többi gyökérhez.

A szlovákiai petrezselyemmagra sok a panasz. Aki tud, szerezzen be csehországi fajtákat, vagy vásároljon magyarországit. Még most is vethető petrezselyem. Őszre megnőhet, legalább a zöldjéért szükség van rá.

Zöldfűszerek

Ma már a legtöbb ember tudja, hogy a petrezselyem zöldjének rendkívül magas a C-vitamintartalma. Ez is, valamint a zellernek a zöld levélzete kitűnő vizelethajtó, reumás fájdalmakat enyhít, ha leforrázva, vagy levesek, ételek ízesítőjeként fogyasztjuk.

Most van itt az ideje az eltevésüknek, amikor a legtöbb bennük az íz-és illatanyag. Alaposan megmosva, lecsöpögtetve, leszárítva, adagolva helyezzük kisebb-nagyobb műanyag dobozokba, zárjuk le légmentesen és tegyük a mélyhűtőbe.

Lestyán

LestyánA lestyánt (ez kiváló vizelethajtó, szívműködés-és vérkeringés-szabályozó) azonban ne tároljuk nyersen! Ennek zöld levélzetét szellős, árnyékos helyen szárítsuk meg. Gyorsan szárad, porrá morzsolható. Kicsi üvegtégelyekben tárolható, s télen elegendő belőle egy-egy kiskanálnyi a levesek ízesítéséhez, ha nem akarjuk nélkülözni a régóta megszeretett „vegeta” zamatát. A zöldfűszerek levele és a gyökere is használatos. Egyébként a Maggi fűszerkeverékeknek is ez az egyik jellegzetes alkotórésze.  A lestyán gyökerét gyógynövény boltban lehet kapni szárítva. Egy kis zacskó évekig kitart. Egy kis körömnyi darabka új ízt ad az ételnek. Krumplileves(ek), gulyás(ok), saláták, mártások, diétás ételek fűszere. (Valahogy olyan ez mint a gomba: szinte mindenbe jó!) Ízesítőszószok, ízesítőmártások alkotóeleme. A család lestyán szükségletét  1 – 2 tő kielégíti. A gyökereket 3 – 4 éves növény kiásásával nyerjük. Mosás után hámozzuk szeleteljük vagy kockázzuk fel és gyorsan szárítsuk meg. A szárított levél és a gyökér porítva is tárolható jól záró edényben. A zöld levelet ledarálva, sózva is tartósíthatjuk. A gyógyászatban vizelethajtó és emésztést segítő hatása miatt használják. Jó háziszer nikotin- és alkoholmérgezés esetén. Teakeverékek és tinktúrák készítenek belőle.

Kapor

A kapor zölden, csalamádék, savanyított káposzták elengedhetetlen fűszernövénye. A gyalult tökhöz tegyünk el belőle megmosva, lecsepegtetve. Nem kell összevágni, apró levélkéi maguktól lehullnak a szárakról, miután lefagyasztottunk belőle zsenge állapotban megfelelő mennyiséget. Ha fűszerkapor előállítása a cél, akkor legkésőbb szárba indulás előtt (25-40 cm magasság elérésekor), célszerű betakarítani és tartósítani. Amennyiben magját is fel kívánjuk használni, úgy az alsóbb, de még zöld leveleket szedjük le, és hagyjunk az összetett ernyő virágzat alatt 15-20 cm hosszban zöld leveleket, hogy a termés be tudjon érni. A zöldfűszerek felhasználása sokrétű. Finom apróra vágott leveleit mártások, szószok, főzelékek, tészták íze­sí­té­sére használjuk. Levesek, gombaételek, rákok, csiga, tyúk- és marha húsok fűszere. Sajtból készült ételek, körözöttek, lepények, saláták ízesítője. Illóolaj-tartalma, aromája gyorsan elvész. Ezért ne főzzük, csak a kész ételbe, tálalás előtt tegyük bele.
A savanyú uborka elképzelhetetlen nélküle, de szinte minden savanyúságba alkalmazható.

Önnek ajánlott

Leave a Reply