Hull az elsárgult levél – Lombfúvó vs. lombszívó

Lombfúvó

Lombfúvó takarítógépeknek is nevezhetnénk ezeket az elektromos, vagy benzinmotoros, kisebb-nagyobb lombszívó/fúvókat, amelyeket széles választékban kínálnak, és sokféle teljesítményt nyújthatnak. Az ügyesebbek (és drágábbak) lombszíváson kívül a kertben, pázsitról, bokrok alól felszedett lomb és más növényi hulladék felaprítására, a komposzttartályba fújására is alkalmazhatók.

A lombszívó nélkülözhetetlen mindazok számára, akik a kertjük gondozásához egy praktikus segítőt keresnek, amellyel időt és fáradságot takaríthatnak meg. Ha belefárad már az évről évre ismétlődő őszi gereblyézésbe vagy a ház előtti járda felsöprésébe, akkor mindenképp vegye fontolóra a beszerzését. Nézzük, melyik lombszívó lehet a legalkalmasabb.

Lombfúvó

Mire jó a lombszívó és mire érdemes figyelni a kiválasztásánál?

A lombszívók nemcsak a lehullott levelek gereblyézésétől és az ezzel járó sok fáradságtól kímélnek meg, hanem az olyan kisebb méretű hulladékok, mint a por, fűnyesedék vagy fűrészpor összesöprésétől is, amelyeket egyszerűen felszív a gyűjtőzsákba. Ne hagyd, hogy a kerted és a ház környéke rendezetlenül nézzen ki. A szívócsővel ellátott lombszívó nagyszerű segítség a járda vagy a ház környékének tisztán tartásában.

Lombfúvó vs. lombszívó

A lombfúvó nem tudja felszippantani a leveleket és más szennyeződéseket, ehelyett légáram segítségével maga előtt fújja a ház vagy a kert körül összegyűlt lehullott leveleket, így azt könnyebben kupacokba gyűjtheti. Ezzel szemben a lombszívók felszívják, szükség esetén összeaprítják, és egy gyűjtőzsákba gyűjtik a leveleket.

Talán a meghajtás módja és a hozzá kapcsolódó fontos paraméterek számítanak a leglényegesebb különbségnek az egyes típusok között. A lombszívó kiválasztásánál mindig vegyük figyelembe a kert méretét, a készülék tömegét és a szükséges teljesítményt.

lombfúvó

 

Elektromos lombszívók

Az elektromos lombszívót akkor érdemes venni, ha elérhető közelségben van az elektromos csatlakozás a kertben. Ezek általában megfizethető árúak és viszonylag könnyűek, tömegük csak 2-5 kg. A kényelmes munkavégzéshez olyan lombszívók választását ajánljuk, amelyek teljesítménye min. 2000 W, ez meghatározza a szívóteljesítményt és a fúvási sebességet.

  • Jó teljesítmény jó áron.
  • Viszonylag kis tömegű lombszívók.
  • Károsanyag-kibocsátás mentes működés.
  • Karbantartásmentes.
  • Elektromos csatlakozás közelsége szükséges.
  • Az elektromos kábel kezelése.

Akkus lombszívók

Használjunk vezeték nélküli akkus lombszívót ha nem szeretnénk, hogy az elektromos kábel korlátozzon a munkában. A vezetékeshez hasonló teljesítményt biztosítanak, amely szabályozható, így bármilyen munkamenethez alkalmazkodik, és viszonylag hosszú üzemidőt biztosít (akár 3 órát is). A vezeték nélküli lombszívók tömege nem sokban különbözik a többi elektromosétól.

  • Nem kell odafigyelned a kábelre.
  • Csendes működés.
  • Károsanyag-kibocsátás mentes működés.
  • Karbantartásmentes.
  • Kisebb kertekbe alkalmas.
  • Rendszeresen fel kell tölteni.
  • Nem szabad, hogy az akku túlmelegedjen

Benzines lombszívók

benzines lombszívó nagy teljesítményének köszönhetően alkalmas nagy területek rendszeres karbantartására. Más típusokhoz képest azonban figyelembe kell venni a magasabb zajszintet, valamint a nagyobb modellek esetében a készülék nagyobb tömegét és magasabb árát is. A motoros lombszívó még a nagyobb területek gondozása során is megkönnyíti a dolgodat.

  • Nagy teljesítmény kábel nélkül.
  • Légáramlás-szabályozás.
  • Magasabb ár és nagyobb tömeg.
  • A lombszívó zajosabb működése.

lombfúvóMit kell még figyelembe venni?

A lombszívók fontos jellemzői közé tartozik még pl. a szívóerő, a gyűjtőzsák mérete és egyéb praktikus tartozékok vagy funkciók megléte.  A praktikus vezetőgörgő vagy az állítható heveder megkönnyíti a munkát, így nem kell a lombporszívó teljes súlyát tartani.

A teljesítménynek elegendőnek kell lennie

A teljesítmény fontos paraméter az elektromos lombszívók esetében is. Minél nagyobb a bemeneti teljesítmény, annál nagyobb a készülék energiafogyasztása és teljesítménye. A teljesítmény jellemzően 500-3 000 W között mozog. A kényelmes lombszíváshoz legalább 1500 W teljesítményű lombporszívó használatát javasoljuk.

A légsebesség is befolyásolja, hogy a lombszívó hogyan szív

A lombszívók légsebessége a teljesítménytől és a szívócső méretétől függ. Ennél a paraméternél igaz az, hogy minél nagyobb, annál jobb. A nagyobb légsebesség jobb teljesítményt és általában nagyobb átmérőjű szívócsövet jelent, ami azt jelenti, hogy a gép egyszerre több levelet képes beszippantani, így a munka gyorsabban elvégezhető.

A szecskázóval ellátott lombszívók helyet takarítanak meg

A hulladék ledarálásával csökkenthetjük a gyűjtőzsákba kerülő zöldhulladék mennyiségét. Erre való a szecskázóval ellátott lombszívó. A felszívott zöldhulladék először egy fémturbinán halad át, ahol a levelek összezúzódnak, így sokkal kevesebb helyet foglalnak el a gyűjtőzsákban. A szecskázó általában 16:1 arányban képes csökkenteni a hulladék mennyiségét.

A lombszívók gyűjtőzsákjának űrtartalma sem mellékes

A lombszívók gyűjtőzsákjának űrtartalma azt jelzi, hogy mennyi hulladékot képes befogadni anélkül, hogy ki kellene üríteni. Ezt literben adják meg, és 20 és 50 liter között mozog, a magasabb értékek a lombszívó nagyobb teljesítményével is együtt járnak. A lombszívó gyűjtőzsákjának űrtartalma legyen arányos a kert méretével. Ez az adat befolyásolja azt is, hogy hányszor kell kiüríteni.

  • Kiskertek vagy előkertek esetében elegendő egy legfeljebb 30 literes gyűjtőzsák.
  • A közepes méretű kertekhez és telkekhez legfeljebb 50 literes gyűjtőzsákra lesz szükség.
  • A 600 m²-nél nagyobb területek takarítását legalább 50 literes gyűjtőzsákkal lehet kényelmesen megoldani.

(Szlovák nyelven a záhradné dúchadlo, vysávač lístia, záhradný fukár elnevezés is használatos)

Önnek ajánlott

Leave a Reply