Február: fagy, hó, napsütés

meszelés

Jobb lenne, ha fordított volna a sorrend, először a hó, s csak azután a fagy. De abból gazdálkodhatunk csak, ami van. Az elfagyás fenyeget.

meszelésVeszélyben a gyümölcsfák

Ha februárban – márciusban a fák délnyugati oldalát erős napsugárzás, majd az átlagosnál erősebb éjszakai fagy éri, fagykárok keletkezhetnek, mivel az így létrejött feszültség a fakéregben feszültséget idéz elő, s ettől felrepedezhet. Öregebb fák esetében még a fás részek felrepedése is előfordulhat. Különösen veszélyeztetettek a gyenge fejlődésű alanyon lévő almafák. A repedt kéreg a fás részről később leválik, kiszárad, bepödrődik. A fa tápanyagellátásában zavar lép fel, a sebeken át még a gombaspórák is behatolhatnak és fertőzést idézhetnek elő.

fagyrepedés elfagyás
Fagyrepedés

Ezt megelőzendő, időben ellenőrizzük a gyümölcsfák állapotát, minden napsütéses napot követő fagyos éjszaka után. Már a kéreg gyenge vörösödése is jelzi az elfagyást. Friss kéregrepedést erős zsineggel körül lehet tekerni, s úgy rögzíteni, hogy légmentesen visszazáródhasson. A kajszi- és őszibarackfák nehezen viselik el a tél viszontagságait: a nagy hőmérsékleti különbségek hatására a törzsön fagyrepedések jelenhetnek meg. Ezek a sebek az évek múltával egyre mélyülnek, nagyobbak lesznek, felületükön mézgacseppek jelenhetnek meg. A szállítónyalábok sérülése meggátolja a nedvkeringést és ez akár a fa pusztulását is okozhatja. Ezeket a sebeket feltétlenül kezelnünk kell.

BIO fabevonó

Ugyancsak elfagyás következménye a jéglemezek keletkezése a kéreg alatt. Ilyenkor a kéreg felületén hólyagok látszanak, majd összefüggő lemezrészek lepattannak, és a földre hullnak. Az így keletkezett sebek szélét körül kell vágni, majd sebkezelővel (Bayleton) be kell kenni.

elfagyás
A napégés a fák esetén nem nyáron, hanem általában télen történik

A törzsek fehérre meszelése – ma már tudjuk – közönséges mésszel, nem jó megoldás. Ez a fiatal kéregből elvonja a vizet, s a fa elszáradását idézheti elő. Viszont a szakboltokban kapható „BIO fabevonó”, vagy „gyümölcsfa fehérbevonat” alkalmazása megfelelő védelmet nyújthat.

De egész egyszerűen a törzsek déli oldalának árnyékolása is segíthet. Deszka, hullámpapír, nád, gyékény, fenyőgally – mindegyik alkalmas erre a célra.

Önnek ajánlott

Leave a Reply