Egészségünk füveskertje (2)

egészségünk

Nem mindenki szereti az erdőt – mezőt járni, hogy vadon termő gyógynövényeket gyűjtögessen. Aki zöldséget, gyümölcsöt termeszt, annak még a saját kertjéből sem kell kimennie ahhoz, hogy számos, éppen e nehéz munka közben szerzett bajára, betegségére gyógyírt találjon. Hosszabbak az esték, több időnk van olvasásra, tervezésre. Érdemes olyan zöldségféléket, fűszer- és gyógynövényeket vetni, amelyek enyhítik a családban előforduló, krónikus betegségek tüneteit, vagy – ha ésszerűen étkezünk, segítenek megvédeni egészségünk.

Igaz, hogy a legfontosabb vadon termő és termeszthető gyógynövény hatásairól már írtunk. Többször felhívtuk a figyelmet arra is, melyik zöldségféle, illetve gyümölcs milyen vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, s hogyan, melyik szervünket, szervezetünk milyen funkcióját erősíti. Most a leggyakrabban előforduló betegségek felől indulva soroljuk fel, mivel segíthetünk önmagunknak – a gyógyulásban. Természetesen ehhez az orvos által meghatározott diagnózisra van szükség, nem arra, hogy bizonyos tünetek alapján mi magunk próbáljuk megállapítani, mi is a bajunk valójában.  Az előírt gyógyszerek pontos szedése mellett mi az, amit még tehetünk.

Reumás, köszvényes fájdalmak, ízületi gyulladás ellen:

  1. Az angyalgyökér, borókabogyó, cickafarkfű, bodzavirág, kálmosgyökér, lestyángyökér, zsurlófű, a gyermekláncfű-gyökér teáját ihatjuk.
  2. Fűzfakéreg (vŕbová kôra) tea: 1 teáskanálnyi fűzfakéreg drogot 2 csészényi forró vízzel leforrázunk. Letakarjuk, 20 percig állni hagyjuk. Naponta 5 – 8 csészényit elkortyolgatunk. Felkeléstől számítva minden órában 1-1 csészével, lassú kortyokban.
  3. A zeller magját teaként, gumóját, valamint a petrezselyemgyökeret párolva, körítésként, salátának, vagy zöldséglevesbe főzve fogyasszuk a fájdalmas rohamok idején minden nap. Bőségesen fogyasszunk a petrezselyem és a zeller zöldjéből is, a kész levesben éppen csak átforralva, vagy a körítésekhez, salátákhoz fogyasztva, nyersen. Meggyorsítják az anyagcserét, ezáltal a felhalmozódott húgysav eltávozik az izületekből.
  4. A rozmaring-, a levendulaolaj, vagy a csípős paprikából nyert olaj külső bedörzsölésre kitűnő.

Önnek ajánlott

Leave a Reply