Egyszerű és korszerű: a talajtakarás

talajtakarás

Tavasszal, vagy amikor sor kerül rá, ma a legtöbb kertes házból a gyűjtőudvar felé indulnak a zöld nyesedékkel, ágakkal megrakott utánfutós járművek. Ott szabadulnak meg a fákról, bokrokról, élő sövényről levágott gallyaktól. Kár! A sokféle tápanyag, vegyszer mellett eltörpül az ára, ha faág-fakéreg-darálót, mulcsozót  vásárolunk. Kifizetődő beruházás a talajtakarás!

Olcsóbb az otthon készített talajtakaró mulcs, mint a vásárolt!

Hogy mire jó? Megszabadíthat a kapálás, sarabolás fárasztó gondjától, ha a talajt 5-7 cm rétegben friss komposzttal, kéregmulccsal, fűnyesedékkel takarjuk. Ezzel gátoljuk az egyéves gyomok növekedését. Trágyázunk is, ha komposztot alkalmazunk, tehát még a terméshozamot is növeljük. És nem utolsó sorban védjük kertünk talaját, növényeink gyökerét a perzselő nyári napsugaraktól.

talajtakarásA talajtakarás

Virágszegélyek esetében elég, ha tőzegtakarást alkalmazunk. A készen kapható, trágyaként ható talajtakaró keverékeket nyár elején már a lakóhely, terasz közelében inkább ne használjuk, nagyon erős a szaguk. Fák, cserjék alá – ahogyan már többször ismertettük – ültessünk talajtakaró virágokat, dísznövényeket, amelyek egyrészt elnyomják a gyomokat, másrészt díszítenek, vagy hintsünk zöldtrágyaként, talajtisztítóként ható pohánkát.

Árnyékba, félárnyékba ideális az élénkzöld, összefüggő levélsövényt képező erdei berki pimpó (Waldsteinia), napfényes területet színes szőnyegként beborít a keserűfű (Polygonum affine) 25 cm magas virággyertyáival.

Ideális talajtakarás (elnyomja a gyomokat, csökkenti a víz páralgását) a kéregmulcs. Csakis egészséges fakéregből, gallyakból készülhet. Ennek az alkalmazása hosszabb tenyészidejű növények talajának takarására, illetve az üresen hagyott területek tartósabb takarására kitűnő. Fokozatosan lebomlik, s táplálja a talajt. Rövidebb tenyészidejű növények alá, néhány hetes takarásra a fűnyesedék a legjobb. Azonban ez is csak akkor, ha egészséges. A szamóca alá például, mielőtt a gyümölcse érni kezd.

Kiváló talajjavító tulajdonságai vannak a fenyőtűből, vagy fenyőtobozból őrölt talajtakaró keveréknek. Aki ezt a korszerű módszert kívánja alkalmazni, nem bánja meg, ha megveszi hozzá azt a faág-, fakéreg-darálót, vagy szecskázót, amelyet a komposztba szánt nyersanyagok felaprításához is használhat.

Az organikus talajtakarók a legtöbb kertész számára ideális megoldásnak számítanak, hiszen több előnnyel járnak, mint a szintetikus opciók. A szerves anyagokból készült mulcsok természetes módon lebomlanak, ami fontos tápanyag-utánpótlást jelent a talaj, és ezzel a növények számára. Az organikus talajtakarók hőszigetelőként is hatnak, és segítenek leszorítani a gyomokat is.

Legnagyobb előnyük egyben legnagyobb hátrányuk is, hiszen idővel szép lassan „eltűnnek”, így rendszeresen pótolni kell őket. Ezen kívül ideális búvóhelyet biztosítanak a talaj menti kártevők számára is.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: