Könnyebb tanácsot adni, mint kalácsot…

tanácsot adni

Tény, hogy tapasztalatból tudjuk könnyebb tanácsot adni, mint kalácsot… – ez az igazság. Mi mégis – csak tanácsot adhatunk: viszont, hátha a jövő évi kalács mellé alkalmas vitaminok termesztésében, vagy környezetük örömöt adó szépségének megteremtésében legalább valamennyit tudunk segíteni. Lehet, hogy ismételjük is egyiket – másikat. De legalább a már feledékenyebb korúak még örülnek is majd: no lám, még ezt, meg azt is el kell végeznem…

tanácsot adniAmikor a gyümölcsfák lombja lehullott, s a korona jól áttekinthető, az idősebb fák metszését meg lehet kezdeni. Különösen az idei évben keveset termő, elöregedett alma- és körtefák fiatalítását. Az ilyen, késő őszi metszés erős hajtásmegújulást ösztönöz.

Az istállótrágya nem alkalmas minden zöldségféle alá. Jó a káposztaféléknek, zellernek, póréhagymának, uborkának, tökféléknek, paradicsomnak. Viszont az érett humusz, a jó komposzt minden zöldségféle számára hasznos. Erőteljes növekedést, nagy hozamokat biztosít.

Ha még nem cserepeztünk néhány tő metélőhagymát, már elkezdhetjük. Mire megjön az igazi tél, legalább kéznél lesz a friss, ízletes vitamin.

A nedves, ködös időben állandóan tisztán kell a pázsitot tartani. A ráhullott falombot össze kell gereblyézni, a vakondtúrásokat a tél beállta előtt el kell egyengetni.

Továbbtart, az enyhe téli hónapokban, tavaszig folytatható a lombhullató fák és cserjék ültetése.

Az alacsony, vagy magas zöld sövények, a nyírott, vagy metszés nélkül nevelt, virágzó sövények reneszánszát éljük. Jól védenek a zajtól, portól, kíváncsi tekintetektől. És kiválóan díszítenek. Emelik az udvar, a kert esztétikai értékét.

Vad sövényeket és takarócserjéket is ültethetünk, hogy de ehhez már nagyobb hozzáértés, alapos talaj-előkészítés szükséges.

Készítsük elő az évelők átteleltetéséhez szükséges takaróanyagokat, gyékényt, nádat, juta-vagy papírzsákot, fóliákat, lombtakarót, fenyőgallyat.

A télen virágzó cserjék ápolását se hanyagoljuk el. Ha hosszabb ideig tartanak a száraz időszakok, öntözni is kell ezeket.

A virágládák és más edények télen, a teraszon, tetőkertben, erkélyen ne maradjanak üresen. Téli erika, törpe erdeifenyő, törpeboróka és hamisciprus ültethető beléjük. Fagymentes időben bőséges öntözést igényelnek. De nem szabad, hogy a földjük teljesen átfagyjon, ezért takarásukról gondoskodjunk.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: