A tyúk és a tojás

tojás

 

Kissé unalmasnak tartjuk, ha valaki a régesrégi kérdéssel áll elő: mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás? Nos, a mai reklámok, a bio-élelmiszerek lelkes követelői már meggyőzték a fogyasztókat arról, hogy a tyúk a lényeg! Annak a kellemes, egészséges tartása, életterének körülményei. A mozgás, a kapirgálás, a természetes takarmányok mind-mind fontosak ahhoz, hogy kiváló minőségű tojást tojhasson!

Az utóbbi évtizedekben megdőlt a korábban terjesztett téves feltételezés is, mely szerint kevesebb tojás fogyasztásával –  csökkenthető a koleszterinszint. Kutatások cáfolják ezt a káros irányzatot és erélyesen, meggyőzően hirdetik a „minden napra egy tojás!” egészséget erősítő hatásait.

Talán nincs is, aki ne szeretné a jó rántottát, és háromperces főtt tojást. Nem is említve, mennyi tojást használunk fel a főzéshez vagy a sütéshez . Mivel egyre kevesebben foglalkoznak a tojótyúkok tartásával, egyre kevesebbet tudnak a fogyasztók a tojás tárolásának helyes, illetve helytelen módjáról.

Nyáron a magas külső hőmérséklet miatt sokan félnek még az üzletben is tojást vásárolni, mivel úgy gondolják, hogy a tojás nem fogyasztható biztonságosan, mert néhány nap alatt megromlik. Ilyenkor, télen, emiatt még a legóvatosabb vásárlónak sem kell félnie, de ha megfogadja tanácsainkat, egész évben nyugodtan fogyaszthatja a tojásokat.

Kitől érdemes vásárolni

Ha már a régi bölcsességek között tallózunk, akkor ide kívánkozik az a közmondás is, hogy „nem mind arany, ami fénylik”. Ne higgyük el minden alkalmi eladónak, piaci árusnak, kofának, hogy „biotojást” kínál eladásra. Elsősorban – hiányzik a pecsét arról, hogy mikori a tojás. És ha nem hűtőládában tárolja, s onnan veszi ki a tojástartót (felnyitva megmutatja a tojásokat, milyen a nagyságuk, egyenletesen matt-e a héjuk, nincs-e közöttük törött, vagy romlott), akkor inkább keressünk más őstermelőt, eladót.

A legjobb, ha a tojást olyan ismert termelőktől vásárolja, akiket ismer – és biztos abban, hogy a tojás beszerzése, szállítása során minden szükséges előírást betartottak.

tojásFelhasználhatósági idő

A legszenvedélyesebb piaci vásárló (aki a füstölt szalonnától a hízott kacsáig mindent ott szerez be) is csak a megbízható eladótól viszi haza a tojást. A boltban kapható tojástartókon – és minden egyes tojáson) fel van tüntetve a forgalomba kerülésének és eltarthatóságának dátuma. (Erről már írtunk: származásának helye – Szlovákia, Csehország stb.) is.

A dobozos tojás csomagolásán két dátumot – viszonylag nagy betűkkel feltüntetve – lehet látni. Az egyik az eladhatóság dátuma, a másik pedig a minimális eltarthatósági idő. Ez utóbbi minden bizonnyal fontosabb a fogyasztó számára. Aki a nyári hónapokban vásárol tojást, legyen óvatosabb, és figyeljen erre a dátumra. Minél távolabbi az eltarthatóság dátuma, annál frissebb tojást vásárol. A tyúktojás eltarthatósága 28 nap, de megfelelő tárolás esetén tovább is eltartható.

Tárolási feltételek

A tojásoknak nem tesz jót  az ingadozó hőmérséklet.  Ideális tárolási hőmérséklete 5-12 °C. A tojás azonban akár 18 °C-os tárolási hőmérsékletet is kibír, ezért néha légkondicionált szupermarketekben, a hűtőpultok közelében is megtalálhatók. Otthoni környezetben azonban a legjobban a hűtőszekrény középső részében érzik magukat, ahol a hőmérséklet stabilabb, mint  az ajtóban lévő polcokon.

A tárolt tojás helyzete

A tojásnak tompa és hegyes vége van. A tojásokat hosszabb tároláskor jobb, ha  a hegyesebb végükkel lefelé fordítjuk, mert így a sárgája középen marad, és nem érintkezik a szélesebb végén lévő légbuborékkal, ami egy kicsit meghosszabbítja  eltarthatóságukat. De ha ezt nem tesszük meg, és a tojásokat a széles végükkel lefelé fordítva tároljuk, akkor sem fog semmi baj történni a tojásokkal.

Tojás tisztasága

Amíg a tojást szupermarketből vásároljuk, nem kell aggódnunk, hogy túlzottan piszkosak lennének, illetve, hogy valamiféle kórokozókat viszünk velük haza. Eszünkbe ne jusson lemosni, kefével dörzsölgetve tisztogatni, majd szárazra törölve a hűtőbe tenni a törékeny tojástartalékot.

A speciális tojásválogatók biztosítják, hogy tiszta vagy csak enyhén bepiszkolódott tojásokat vásároljunk. Ha házi kistermelőktől vesszük, a tojáshéj nagyobb valószínűséggel tollakkal, piszokkal vagy csirkeürülékkel szennyezett. A szabály itt az, hogy a tojásokat nem szabad megmosni. A mosás lemoshatja azt a védőbevonatot, ami a héjon képződik és a mikrobák hamarabb bejuthatnak a tojásba, ami miatt az gyorsabban megromlik. Szárazon, papírtörlővel azonban a nagyon zavaró, rátapadt toll, szalma, más szennyeződés óvatosan – nagyjából – eltávolítható.

Az áruházban, boltban vásárolt tojás

Bár a hűtőszekrényekben külön hely van a tojások számára, ami csábítóan csábítóvá teszi a tárolásukat, a legjobb, ha az eredeti dobozban hagyjuk őket. Így tovább maradnak frissek, és nem szívják magukba a többi ételből származó szagokat és ízeket. A tojásoknak több mint 17 ezer pórusa van, és a héj pórusain keresztül képesek a környezeti szagokat magukba szívni. A legjobb megoldás, ha a tojásos dobozt a hűtőszekrény középső részében tartjuk, itt a leghidegebb és legstabilabb hőmérsékletű  a polc. A tojások élettartamát így akár öt héttel is meghosszabbíthatjuk.

A tojás frissességét egy egyszerű teszttel ellenőrizhetjük: felhasználás előtt tegyük bele egy pohár vízbe. Mivel a tojás idővel  veszít a víztartalmából, ezért minél lejjebb merül a pohár aljára, annál frissebb.

Saját tenyésztés

Az angol háziasszony minden nap saját kezével (habár kesztyűben) szedi össze a tojást. És azon nyomban ráírja örökíróval a dátumot, amikor   a tyúk a tiszta, szalmával bélelt fészekbe pottyantotta. Nagyon praktikus szokás! Mindig tudja, melyik mikori, nem fordulhat elő, hogy elkeveredik, s ott zápul meg a többi, a frissebb tojások között.

Ideális, ha kartondobozban tároljuk őket, a szélesebb részükkel lefelé, hogy a sárgájuk középen maradjon. Ha a tojások némelyike erősebben szennyezett, meg kell mosni és a lehető leghamarabb el kell fogyasztani.

Fehérje és sárgája tárolása

Ha a sütemény sütésekor csak a tojás egy részét kellett felhasználni, akkor a maradék tojásfehérjét vagy sárgáját viszonylag gyorsan el kell fogyasztani. A fehérje négy napig eláll a hűtőben, míg a sárgáját két napon belül fel kell használni.

Pácolt tojás

A tojás pácolással történő tárolása nem túl gyakori a mi háztartásainkban, míg az angolszász országokban a pácolt tojás nagyon népszerű. Három-négy hónapig eláll a hűtőben, és váratlan látogatás esetén azonnal az asztalra kerülhet egy gyors édes-savanyú finomság. Egyszerű útmutató a pácolt tojások elkészítéséhez: először keményre kell főzni, majd miután kihűltek, meg kell hámozni őket. Az alapöntet vízből, ecetből, cukorból, sóból és fűszerekből készül, amelyet egy lábasban felforralnak, majd hagyják kihűlni. A tojásokat egy üvegbe rakják, hozzáadják az apróra vágott hagymát és fokhagymát, és  felöntik a kihűlt páclével. A zöldségekkel, céklával vagy csípős paprikával készült változatok szintén kiválónak mondhatók, mivel új ízvilágot és szokatlan színt kölcsönöznek a tojásnak.

A tojások árúsításáról a Kormány 360/2011-es rendelete intézkedik:

§ 5

(8) Az (1) bekezdés szerint értékesített vagy szállított tojások minimális minőségmegőrzési ideje a tojásrakástól számított legfeljebb 28 nap. A tojásokat legkésőbb a tojásrakástól számított 21 napon belül kell a  fogyasztóhoz eljuttatni.

(9) A tojásokat nem lehet fogyasztói csomagolásban előre csomagolni, és azokat a végső fogyasztónak laza tojásként kell átadni vagy eladásra kínálni. Az eladó a végső fogyasztónak számító vevő jelenlétében, annak kérésére a tojásokat az általa hozott csomagolásban vagy más száraz, tiszta és használaton kívüli csomagolásban helyezheti el. A tojásokat a  fogyasztónak történő átadás előtt nem szabad hűteni.

Önnek ajánlott

Leave a Reply