Mikor lehet végre újra jóízűen enni?

Az életmentő daganateltávolító műtét után küzdelmes időszak következik, hogy visszatérjen az étvágy, az evés öröme, és vele az életkedv. Hogyan kezdjünk újra enni?

 Mi történik a tápcsatornában?

Érthető, ha az ember nem kíváncsi arra, mi történik műtétkor a tápcsatornájában, ha viszont tudja, talán nem aggódik annyira, amikor utána evéskor furcsa tüneteket tapasztal, vagy nem is képes enni.

A sebészeti beavatkozások már a betegség feltérképezésével megkezdődnek; szövettani mintavétel (biopszia) és a daganat állapotának felmérését célzó, endoszkópos, de egyéb vizsgálatok is történnek, amik beleszólhatnak a táplálkozásba. Lehetőség szerint azért a minimális roncsolással járó, úgynevezett vékonytűs aspirációs eljárást alkalmazzák, aminek gyakorlatilag nincs a táplálkozást befolyásoló hatása.

Az emésztőszervi (gasztroenterológiai) daganatoknál a gyógyítás szinte kivétel nélkül a műtét köré szerveződik, kilencven százalékában kerül sor műtétre, elsősorban gyógyító, illetve a beteg állapotán segítendő, palliatív céllal. Kiterjedése függ a daganat stádiumától, méretétől, a környező szervek és a nyirokrendszer érintettségétől. Radikális műtétnél a teljes beteg bélszakaszt, illetve megfelelő emésztőrendszeri szakaszt és a hozzátartozó, esetleg érintett nyirokcsomóláncot is eltávolítják, így nem csak az emésztésben résztvevő szerveket érintheti. Célja a teljes daganatmentesség. A csökkentett radikalitású műtét – például vékonybél esetében – azt jelenti, hogy a bél és nyirokcsomó-hálózat bizonyos részei megmaradhatnak.

A műtét következményeit az is befolyásolja, hogy a biztonság kedvéért a daganattal együtt szervtől függően 2-10 cm-es teljesen ép szövetes szakaszt is el kell távolítani. A kimetszés (resektio vagy reszekció) után rendszerint szükség van a tápcsatorna vagy egyéb működési egység (epevezeték) folytonosságának helyreállítására. Az épen maradt szövetszéleket összeillesztik, összevarrják (anasztomózist készítenek), vagy bypass-műtétet végeznek, ha a kivágás nagy kiterjedése miatt máshonnan vett szövetdarabbal kell pótlást készíteni. Egyéb érintett szervek helyreállító műtétjére is szükség lehet. A helyreállítás történhet a daganateltávolítással együtt vagy külön operációval. Vastagbél-, nyelőcső- és gyomortumoroknál lehetőség szerint a kíméletesebb endoszkópos műtéteket választják, melyektől gyorsabb felépülés és a természetes táplálkozás viszonylag problémamentes helyreállása remélhető.


Diéta vastagbélműtét után

A diéta fehérjében gazdag, rost- fűszerszegény, kálium-, magnézium-, vitamindús és könnyen emészthető legyen

Fehérjében gazdag diéta azt jelenti, hogy fokozottabb figyelmet kell fordítani az állati eredetű fehérjét tartalmazó élelmiszerek étrendbe iktatására. Ezek a következők lehetnek: tojás, tej, tejtermékek (aludttej, joghurt, kefir, túró, sajt, tejszín, tejföl), sovány húsok, máj, hal.
rostszegénység betartása még a műtét után hetekig tanácsos, míg a műtét okozta enyhe bélszűkület végleg megoldódik.
fűszerek és ízesítők közül felhasználható: édes paprika, kapor, majoránna, fahéj, szegfűszeg, babérlevél, zöldpetrezselyem, zeller, vanília, paradicsompüré, köménymag, szerecsendió, citrom, kakukkfű, tárkony, snidling, ecet, koriander, gyömbér.

A kórházból való hazatérés után fogyasztható: keksz, kétszersült, kifli, zsúrkenyér, zsemle, fehér- és burgonyás kenyér, rizs, dara, száraz tészták, tarhonya.

Húsok és húskészítmények közül:
Csirke-, borjú-, bárány-, fiatal marha és sertéshús, házinyúl, hal, máj könnyen emészthető formában elkészítve. Gépsonka, fehérpecsenye, parizer, felvágott, virsli, sertéspástétom, májkrém, olajos hal.

Tej és tejtermékek közül:
Tej és belőle készült italok tejeskávé, kakaó, karamellás tej, aludttej, joghurt, gyümölcsös joghurt, kefir, vaj, sajtok, túró, tejföl.

Zöldségekből és főzelékfélékből:
Burgonya, paraj, sóska, sárgarépa, zöldbab, zsenge zöldborsó, kelbimbó, padlizsán, főzőtök, sütőtök, spárga, fejes saláta, paradicsom-leves, főzelék, köret, saláta formájában elkészítve.

Gyümölcsökből:
földieper, málna turmixolva; őszibarack, kajszibarack, alma, birsalma (meghámozva, lereszelve), cseresznye; meggyleves, kompót, mártás formájában elkészítve, vagy dzsem, natúr gyümölcsléként fogyasztva.

Olajos magvak közül:
Gesztenye, mák, dió, mandula, mogyoró (kisebb mennyiségben).

Tojás: 
Műtét után a 10. naptól önálló ételként is és ételek készítéséhez is felhasználható.


Étrendi ajánlások sztómával élőknek (ileostomia, colostomia)

A bélrendszer különböző megbetegedései (általában daganat) miatt szükségessé válhat a bél ép részének a megszokottól eltérő helyen (hasfalon) történő kivezetése. Ezt a nyílást nevezzük sztómának. A normális székürítés érdekében a betegnek ajánlott különös gondot fordítani az étkezésére.

Étrendi ajánlások
Cél a gyorsult perisztaltika csökkentése, a tápláltsági állapot javítása. Bő folyadékbevitel, több konyhasó szükséges, valamint pektinben (vízben oldódó rostok) gazdag nyersanyagok fogyasztása ajánlott.

Ajánlott Kerülendő
gyakori kis étkezések (naponta 5-6-szor),
megközelítőleg azonos időpontban forralt, vagy pasztőrözött tej,
savanyított tejtermékek: kefir, joghurt, túró
sovány sajtok
sovány baromfihús, sovány marha-, borjúhús
nyúl, sovány hal
gyümölcsök: alma, birsalma
szűrt gyümölcslevek, szénsavmentes víz
sárgarépa, zeller, zsenge karalábé, tök,
zsenge zöldbab, zöldborsó, uborka
napi 1-2-szeri étkezés, nyers tej,
tejföl, tejszín
zsíros, túlérlelt sajtok
sertéshús, füstölt húsok, kolbász, tepertő, sertészsír
nagyvadak (őz, szarvas), füstölt hal, olajos hal, szalonna,
aprómagvas gyümölcsök: málna, eper
szénsavas üdítők, sör, pezsgő
gomba, karfiol, spárga, zöldpaprika, fokhagyma, vöröshagyma
cukor, méz és az ezekkel készült ételek, lekvárok, aszalt gyümölcsök

Hasmenésre hajlamosít:

  • spenót
  • zsíros, meleg levesek, meleg főételek
  • gyümölcslevesek
  • nyers tej
  • hal, halkonzervek (olajos)
  • szárított, aszalt gyümölcsök
  • fejes saláta

Nem mellékes körülmény a gyógyuló beteg életminősége, komfort-érzése szempontjából, hogyan tudja kellemetlen szagok képződése nélkül rendezni mindennapi anyagcsere gondjait. Ebből a szempontból – önmaga is megfigyelheti – minden élelmiszer másféle módon hat. Természetesen, a tápláléknak ez a tulajdonsága nem szabad, hogy eltanácsolja annak fogyasztásától, csak jó, ha azokat megfelelő időpontokban fogyasztja. (Ahogyan azt a fokhagyma, hagyma esetében már régtől alkalmazzuk.)

Néhány példa:

Szagképzők Szagcsökkentők
zsíros, füstölt vagy túlérlelt sajtok,
tojás, hüvelyesek, szója,
gomba, káposzta, spárga,
hal,
csonthéjas gyümölcsök: dió, mogyoró,
mandula, gesztenye
fokhagyma, vöröshagyma.
sör, kávé
joghurt, kefir, író,
spenót, sárgarépa, petrezselyemgyökér
fejes saláta, zeller, áfonyalé.

Természetesen mindenkinek másképpen reagál a szervezete a felsorolt, vagy itt nem említett élelmiszerekre. Tehát az egyéni igények, szükségletek figyelembe vételét, ha lehet, a hozzáértő szakorvossal beszéljék meg.

Önnek ajánlott

Leave a Reply