Gyógynövénytermesztés a vidékfejlesztési alapokból

gyógynövény

Meg kell pályázni!

Mielőtt e sürgetésnek is felfogható, parancsoló, vagy felszólító módban leírt címet indokolnánk, azért nem árt, ha tudunk egyet s mást Szlovákia gyógynövény-termesztéséről. Húsz-huszonöt évvel ezelőtt, amikor a fóliasátras zöldségtermesztés déli járásainkban szépen hozott a konyhára, északi, hegyaljai körzeteinkben ugyanezt jelentette a gyógynövények termesztése. Több mint 120 gyógynövény termesztésére és felvásárlására lehetett szerződést kötni, méghozzá úgy, hogy mind a nemesített vetőmagot, mind a szaktanácsadást megadták hozzá a termesztetők. A rendszerváltást követően ezek a lehetőségek korábban változtak meg, mint a zöldségtermesztésben. Ez ugyanis olyan szakértelmet, meghatározott feltételek szigorú figyelembe vételét, s ehhez kapcsolódóan meghatározott módon, időben történő betakarítást, szárítást, csomagolást és szállítást igényel, amelyre a zöldségtermesztésben ez idáig nem volt szükség.

Miután az állami feldolgozó és forgalmazó cégek megszűntek, vagy átalakultak, eltelt csaknem egy évtized. A kilencvenes években stagnált, megtorpant a gyógynövények termesztése. De a világ gyógyszeriparának fejlődése, a homeopátiás gyógyítás, ezzel együtt a természetes alapanyagú gyógyszerek térhódítása előrevetítette, hogy csak átmeneti megtorpanásról van szó. És aki ezzel tisztában volt, időben kérte – s meg is kapta – a SAPARD támogatásokat új gyógynövény-forgalmazó, felvásárló és feldolgozó cégek létrehozására. Ma már, aki e körzetekben – vagy ezen kívül – szerződött ilyen cégekkel, azt is mondhatjuk, „megfogta az isten lábát”. De a déli járásainkban élők már csak olyanok, nemigen figyelnek arra, mi történik a falu határán, a kerítésükön túl. Persze, tisztelet a kivételnek.

A földből jövedelmet remélő ember – tájainkon – ragaszkodik a megszokotthoz, ahhoz, amit jól ismer, amit biztosnak vél. Ilyen az évtizedek óta megélhetési forrást jelentő zöldségtermesztés. Amely az idén válaszút elé állította a kertészkedőket: vagy termelő-értékesítő szövetkezetekbe tömörülnek, s így bejuthatnak az Európai Unió piacára, vagy ideig-óráig még a régi, hazai piacokon, az eddigi felvásárlókra számítva értékesítik, amit megtermeltek.

Néhány hónap, vagy hét múlva mérleget vonhatnak, mennyi volt a befektetésük, kiadásuk, s milyen a bevételük. Nem kell hozzá jóstehetség, hogy előre megmondjuk, csak ha a termesztésre fordított munkát nem számolják fel maguknak, annak az „ára” térül meg. Mert a falvakon érvényes felvásárlási ár kétszereséért kínálják a városi piacokon az árút a kereskedők, kofák. Persze, nem nagyon megy már így ez az „üzlet”. Sok – a nagyáruházakat választó – vevő inkább a sokkal olcsóbb (ha tudja, hogy ízetlenebb, gyengébb a minősége, akkor is), mindegy neki, honnan behozott, de így könnyen, gyorsan, egy helyen beszerezhető zöldségeket vásárolja. Az eddigi, megszokott értékesítési módszerekkel bizony, már nem lehet biztos jövedelmet, hasznot előteremteni. Aki nem akar másokkal „egy gyékényen árulni”, vagyis a javasolt szervezeteket létrehozva zöldséget termeszteni, az ne féljen váltani!

A gyógynövény termesztése

A gyógynövény termesztése kifizetődő lehet, ha jó termesztési-felvásárlási szerződést tud kötni valaki, a hazai piacon már sikeresen szereplő cégekkel. Címük megjelölése nélkül említhetjük például az Agrokarpaty s.r.o. -t, vagy a Herbex s.r.o.-t. De az Interneten, vagy az üzleti telefonkönyvben is kereshetnek „liečivé rastliny, zber a nákup, natúr produkt ” stb. néven más, hasonló céget is.

Aki úgy érzi, saját erőből – mert telik is erre neki – próbálkozik valami újjal, az is biztosra mehet, ha jól kalkulál. Egész termesztési, feldolgozási technológiák, szárítóberendezések, csomagológép-sorok beszerzésére nyerhet uniós támogatást. Most már a vidékfejlesztési alapokból. Többen termesztenek gyógynövényt, például magyarországi feldolgozókkal együtt ún. vegyes vállalatokban. Van, aki német, vagy osztrák felvásárlóknak szállít, az említett módon, szerződéses alapon.

Az ilyen szerződéses termesztésről tudni kell, hogy a termesztető gyógynövény-felvásárló, forgalmazó, vagy feldolgozó üzem – lehet akár gyógyszeripari, vagy élelmiszeripari cég is – „komplex szervizt” nyújt: vetőmagtól kezdve talajvizsgálaton keresztül, növényvédelmi, termesztési, betakarítási tanácsadást, s ami a legfontosabb, az előre megadott irányárak szerint vállalja a drog átvételét.

Tulajdonképpen csak az első esztendő igényel nagyobb beruházást. Itt is növénye válogatja, hogy mekkorát és milyet. Azt ajánlanánk, olyan évelő gyógynövény termesztését válasszák, amely 5-6 éven keresztül terem egy helyen. (Ilyen például az apróbojtorján, a citromfű, a borsmenta.) Vagy kisebb területen, kezdetnek az egyéves növények valamelyikét (például a bazsalikom, a körömvirág) termesszék, hogy közben kitapasztalják, mire van erejük, kedvük, s hogy – megéri-e.

Termesztési költségek

Szemléltessük a termesztési költségek, a várható bevételek alakulását néhány példával. Igaz, hogy az elemzések, amelyek viszonyítási alapul szolgáltak, néhány évvel ezelőtt készültek, az irányárak közben csak (plusz-mínusz) 5-6 koronával változtak. Szinte minden évben, sőt a felvásárló cégektől függően, ugyanabban az évben is előfordulhatnak ilyen eltérések. A közölt adatok tehát nem pontosan, csak hozzávetőlegesen tükrözik, kifizetődik-e a gyógynövénytermesztés, illetve, hogy az előzetes kalkuláció készítését hogyan kell elvégezni.

gyógynövény
A kerti körömvirág

A kerti körömvirág (Calendula officinalis, nechtík lekársky) egyéves növény. Termesztési költségei 1 hektárt véve alapul: szakmai tanácsadás: 700 korona, talajvizsgálat :1500 korona, szántás: 1460 korona, vetőmag és vetés: 3320 korona, trágyázás: 1000 korona, permetezés: 1700 korona, sarabolás: 3600 korona, kézi szedés: 70 ezer korona (ez a tétel kimarad, ha családi vállalkozásban végzik), szállítás, szárítás: 450 korona, teljes szárítás: 34 ezer korona, csomagolás: 900 korona, egyéb szállítási költség: 150 korona. Összesen: 118 ezer 780 korona.

A betakarítható teljes, szárított virágzat egy évben, 1 hektárról 1000-2000 kg teljes virágzat (illetve 200-400 kg nyelves virág). Felvásárlási ára: kb. 80 korona/ 1 kg szárított drog.

Borsmenta

A borsmenta (Mentha piperita, mäta pieporná) évelő gyógynövény. Termesztési költségei a 0 (az ősszel végzett mélyszántással, vetéssel kezdődően) évtől számítva, négy éves lebontásban, a minden évben elvégzett talajelemzéssel, szaktanácsadással, a 0 (tehát az elsőt megelőző) évben kezdődő munkálatokkal, szántással, boronálással, hengerezéssel, ültetéssel, vagy vetéssel a legmagasabbak: 95 ezer 750 korona. Majd a termő, első évtől számítva, a negyedik esztendőig bezáróan 60-61 ezer koronára rúgnak. Összegezve elérik a 276 ezer koronát. Évi, hektáronként betakarítható zöldtömege a borsmentának 5 ezer – 10 ezer kg lehet, ennek a száradási aránya 4,5:1, külön a leveléé 6:1. Vagyis a száraz drog 600-900 kg/ha. 1 kg száraz mentáért kb. 42 koronát fizetnek.

Gyógynövénytermesztés
Orvosi macskagyökér

Vannak sokkal magasabb áron felvásárolt gyógynövények is, azonban ezeknek igényesebbek a termesztési feltételei, illetve a szárítása, vagy a csomagolása. Ilyen például az orvosi macskagyökér (Valeriana officinalis,valeriána lekárska), amelynek a megmosott, szakszerűen megszárított gyökere a drog. Itt 2 éves lebontásban, 80 ezer koronában határozzák meg a termesztési költségeket. Az első évben mindössze 10 ezerben. A második esztendőben a szárítás a legigényesebb eljárás, ez kb. 60 ezer koronába kerülhet. Egy hektárról viszont betakarítható 1800 kg szárított macskagyökér. Felvásárlási ára ennek is kb. 42 korona/ 1 kg.

De vannak sokkal nagyobb hozamot adó, különleges gyógynövények is, amelyeknek a felvásárlási ára is magasabb. Ilyen például a leuzea (Leuzea rhapontica, leuzea šuštivá).

Gyógynövénytermesztés
Fehér mustár

Most az megy biztosra, aki a fehér mustár (Sinapis alba, horčica biela), vagy a fekete bodza (Sambucus nigra, baza čierna) termesztésére tud szerződést kötni, vagy az utóbbit fel is tudja dolgozni. A kerti mák (Papaver somniferum, mak siaty) is a „jövő zenéje”. Mivel kevés uniós országban termesztik, nálunk pedig vannak tovább vihető hagyományai a termesztésének, országosan is támogatott cél, hogy nagyobb területen termesszük, mint eddig. Kissé bonyolult és hosszadalmas a jóváhagyás útja és módja, de hát mi egyszerű manapság? Ma már – hiszen a hazai gyógyszergyártás még nem állt talpra – itt elsősorban olyan gyógyszeripari céget kell találni, amelyik igényli a mák melléktermékét, a száraz máktokot, s felvásárolja azt.

Ezek a példák csak ízelítőt adnak, ösztönzést kívánnak nyújtani ahhoz, hogy merjünk, tudjunk váltani! A homeopátiás juh- és kecskegyógyítás, vagyis a legelőkre elvetett, megfelelő gyógynövényekkel történő állatgyógyítás lesz az alapja a „biotermékek” – a hús, a tej, a sajt – előállításának is. Az idő szavát megértő agrárvállalkozók tehát ne késlekedjenek, elképzeléseiket öntsék jól kidolgozott „projekt” formába, s csatolják a község, a régió vidékfejlesztési terveihez. Erre aztán igazán érdemes – és lehet is – uniós támogatást szerezni!

H. Mészáros Erzsébet

Önnek ajánlott

Leave a Reply