Nálunk is megterem a füge

a füge

Tudnunk kell, hogy nem akármelyik. A Ficus carica. Ez Nyugat-Európa legnépszerűbb fügéje, kiváló fagytűrésével, hihetetlen termésbőségével hazai, dél-szlovákiai kertjeinknek is ígéretes cserjéje, gyümölcsadó bokra lehet. Míg a meleg égöv alatt, a trópusokon 8-10 m magas, széles koronájú fává nő a füge, a mérsékelt égöv felé haladva magassága csökken, nálunk csupán bokor nagyságúvá fejlődik. Alakját a téli fagyok határozzák meg, keményebb hidegekben tövig elfagyhat. Egyre több azonban a sikeres fügetermesztő, akik déli-délnyugati fekvésű, szélvédett, napsütötte helyre ültették a dugványról szaporított, 2 éves, gyökérlabdás növényeket, s télen különböző takarásokkal védik azokat, így a bokrok zavartalanul fejlődnek és teremnek.

a füge
A füge

A füge virágzata bonyolult. Őshazájukban a fügedarázs termékenyíti meg ezeket. Nálunk nem él (még) fügedarázs, a szerepét az eső veszi át. A cseppek viszik a virágport a megfelelő helyre. Aki biztosra akar menni, a virágok nyílásába egy-egy csepp növényi olajt csöppent. A termés alakja változatos, a gömbtől a megnyúlt körtéig számtalan formájú lehet. Színe is más-más, sárgástól a feketéig, egyszínűtől a tarkáig változhat. Kétszer is hozhat évente termést. Júliusban és októberben. A nyári termések lédúsabbak, zamatosabbak, mint az ősziek. Ahogyan érik, folyamatosan le kell szedni, mivel sem éretlenül, sem túléretten nem ajánlatos a fogyasztása. Frissen jelentős mennyiségű A- és C-vitamint, valamint sok szőlőcukrot tartalmaz. Szárítva, vagyis aszalva kell tárolni. Kiváló egészségjavító tulajdonságú aszalvány.

Tősarjakról, vagy dugványozással szaporítható. Ősszel, lombhullás után kell mind a tősarjakat leválasztani, mind az érett vesszőket dugványnak levágni. Fagymentes helyen, nedves homokba, földbe ágyazva teleltetjük ezeket, s tavasszal gyökereztetéshez előkészítjük.

Minden évben igényel metszést. Erre tavasszal kerül sor, amikor kiderül, tettek-e benne kárt a téli fagyok. A talajban nem válogatós, de a gyorsan melegedő, homokos talajban könnyebben megkapaszkodik a felszín alatt, vízszintesen futó gyökereivel.

Önnek ajánlott

Leave a Reply