mindkét szülő inkább hallgat

Az érem másik oldala

Mamahotel és/vagy idősgondozó Az utóbbi években ironikus címkével jelölik a szüleikkel élő huszon-harminc, sőt, negyven- és ötvenéves „gyerekeket”. Mondván róluk, képtelenek, vagy lusták, esetleg félnek önállósodni, azért maradnak a „mamahotelben”. „A szüleik... Bővebben »
Nyári veteményezés

Nyári veteményezés

A nyári perzselő napsütés, a terméseket megégető UV-sugárzás, vagy a felhőszakadások, a mindent megtépő, vad szelek, sokhelyütt a jégeső pusztította a gondosan elvetett, szépen fejlődő zöldségeseket, a már érő, vagy ígéretesen növekvő... Bővebben »
fülbemászó

A fülbemászó

A gyümölcsösben hasznosnak számít a fülbemászó, mivel pusztítja a levéltetveket.  Tartósan száraz, aszályos időszakban azonban megrágja a dísznövények, főleg a krizantém és a dália zsenge hajtásait. A mostanában terjedő szalmás, füves talajtakarás... Bővebben »

Apró-cseprő

A szőlőtőkék főhajtásait és 4-6 leveles oldalhajtásait, a támaszrendszeren túlnyúló hajtásrészeket ebben az időszakban érdemes „visszacsípni”, ill. a hónaljhajtásokat megkurtítani, mely szeptemberben megismételhető. Vágjuk le azon leveleket is, amelyek beárnyékolják az érésben levő... Bővebben »
tormát

Termesszünk és fogyasszunk több tormát!

Sajnos, sokan épp csak megtűrik a kert végében egy-egy bokrát. Se nem öntözik, se nem gondozzák a tormát. Fás is, csípős is, ha néha-néha kiássák néhány öreg, vastag gyökerét. Pedig érdemes a... Bővebben »
Káposzta

Káposzta, káposzta, káposzta…

… téli, nyári káposzta. Talán még dúdolja a nótát, aki a nyárit, miután beérett, fejenként felszedi, vagy a télit, a letermett ágyásokba elülteti. Tény, hogy szeretjük a káposztát, fogyasztjuk is bőségesen, változatosan.... Bővebben »
áfonya

Fekete áfonya – kertjeinkhez szelídítve

Már évek óta próbálják meghonosítani déli tájaink gyümölcsöseiben, parkosított, cserjékkel díszített udvaraiban, kertjeiben ezt a zord hegyekben honos, zamatos, rendkívül gyógyító hatású gyümölcsöt. A legnagyobb gondot eddig a talaj pH-értéke okozta, ugyanis... Bővebben »
Borostyán

Borostyán – Az állandóság és a változékonyság jelképe

A borostyán (Hedera helix) levelei örökzöldek, bőrszerűek, szögletesek. A szár léggyűrűk segítségével kapaszkodó. Tulajdonképpen ebből nemesítették a többi fajtát is, amelyek között vannak a fák töve köré telepített, vagy sírkertek kőedényeibe ültetett... Bővebben »

Biológiai bomba? …

Sem cáfolni, sem bizonyítani nem tudjuk, csupán a megjelent hírekre, tájékoztatásokra hivatkozhatunk. Ezek szerint a kerti kártevőket pusztító sün nem dédelgetni való, mesebeli állatka. Ma már sokan úgy tartják, biológiai bomba, amely... Bővebben »
hőség

Időjárási riadó

Te hogyan bírod? Vízszintesen. Ventillátorral. Napközben heverek a hűs szobában, hajnalban főzök, mosok. Este olvasok, tévét nézek. A lényeg, hogy délben ne jusson eszembe az üzletbe menni, a szemetet kivinni. Már megszokom,... Bővebben »