Sötétben is biztonságosan

A téli időszámítás idején hamarabb sötétedik, már délután fél ötkor lemegy a nap. Az őszi-téli hónapokban sokan sötétben mennek haza a munkahelyükről, a gyerekek iskolából, különórákról. Ahogy rövidülnek a nappalok és hosszabbodnak a sötét, délutáni, esti és kora reggeli órák, egyre több tragikus kimenetelű balesetről ad hírt naponta a tévé, a rádió és a sajtó. Ezért mindig legyen látható! Szerencsére a kerékpárutak biztonsága a korszerű építés által növekszik, ám faluhelyen, az amúgy is rossz állapotban lévő, padka nélküli, keskeny, vagy gödrös utak az autósokat is próbára teszik. A bicikliseket, a kijelölt gyalogosátkelő nélkül az út másik oldalára, az utca túloldalára igyekvőket, vagy a lassan araszoló öregeket pedig még nappal is veszélyeztetik. Hát még sötétben, ha azokon semmiféle fényvisszaverő nincs!

látható Sötétben is biztonságosan
A láthatóság

Sötétben a világítás nélküli kerékpáros láthatatlan.

láthatóLegyél látható! Legyen a bicikliden macskaszem (elől fehér, hátul piros), a kerekeiden küllőprizma és/vagy az abroncson reflexcsík, elől és hátul pedig már szürkülettől használj villogót vagy lámpát!

A biciklis lámpák többsége nem arra készült, hogy azzal több méterre előre láss, és hogy koromsötétben is észrevegyed velük az úthibákat, akadályokat. Amennyiben ilyenre lenne szükséged, érdeklődj a szakboltokban.

A fényvisszaverő mellény vagy ruházat (karszalag, táskára, sétabotra, mankóra ragasztott fényvisszaverő szalagcsík) lakott területen, illetve azon kívül, veszélyes útviszonyok mellett, sötétedés után, rossz látási viszonyok közt kötelező.

Sötétben is biztonságosanNéhány láthatósági eszköz a teljesség igénye nélkül:

– láthatósági mellény
– fényvisszaverő karpánt, tépőzáras szalag, bokapánt
– fényvisszaverő kulcstartók, matricák látható helyen elhelyezve
– fényvisszaverő baseball sapka
– fényvisszaverő csíkkal ellátott cipők, kabátok

Az út szélén gyalogolva zseblámpával, vagy a telefonunkkal világítva is fokozhatjuk láthatóságunkat, de főleg láthatósági mellény vagy más fényvisszaverő eszköz használatával biztonságos a közlekedés.

látható Sötétben is biztonságosanA fényvisszaverők használatának elmulasztását 50 euróval büntethetik.

E rendelet jogosultságát senki nem vonja kétségbe, akinek hozzátartozóját érte már hasonló mulasztás miatt kisebb vagy súlyosabb baleset.

Jó, ha tudatosítjuk, hogy a sötétben gyaloglókat a kerékpárosok, vagy az autóvezetők már 200 m távolságból észlelik, míg a sötét ruhában bandukolókat csak közvetlen közelből – vagy még akkor sem – veszik észre.

láthatóKülönben a gépkocsik kötelező felszereléséhez tartozik egy fényvisszaverő mellény is. (A környező országokban néhol kettő, máshol minden autóban utazó számára egy-egy.)

Sok idős ember nem megy már ki a házából, lakásából szürkület után. Sokan azonban – főleg faluhelyen – el-eljárnak a templomba reggeli, estéli ájtatosságra. Közeledik az Ádvent ideje, ilyenkor különösen. Ne feledkezzenek meg magukra vigyázni ezekkel a boltban, sokhelyütt a templom bejáratánál beszerezhető fényvisszaverő alkalmatosságokkal!

láthatóság Sötétben is biztonságosan
Mindkét képen van egy gyerek a zebránál.
Igen, a második képen is van, csak nem mindegy milyen ruhát ad rá a szülő az őszi, esős időben!
Sötétben is biztonságosan
Sötétben is biztonságosan

Önnek ajánlott

Leave a Reply