Téltemető

Téltemető

Most nem is erre az apró, a hó alól elsőként kiragyogó sárga téltemető virágra (Eranthis hyemalis) gondolunk, amely, ha esik, ha fúj, jelenti, jön a tavasz, vége lesz a télnek, s télikének, téltemetőnek becézik. Inkább azokra, akik vetéssel, palántázással már a tavaszt készítik elő.

Mitől bio a kert?

Ha csak most kezdjük a telepítést, érdemes megmérnünk talajunk kémhatását, hogy tudjuk, termeszteni kívánt zöldség-és dísznövényeink számára megfelelőek-e a körülmények.
A pH-értéket a talaj mésztartalma alapján állapíthatjuk meg. A semleges talaj 7 pH-értékű, ha több meszet tartalmaz, akkor lúgosabb, ha kevesebbet, savanyú. A zöldségfélék többsége a semleges talajt kedveli, a burgonya a savasabbat, a káposztafélék pedig a lúgosabb talajban fejlődnek megfelelően. A dísznövények közül meszesebb talajt igényel a lonc, az iszalag, a kankalin, az orgona. A savanyú talajt a liliom, a som, a magyal, az áfonya igényli. A hortenzia például kéken a megfelelően savanyú talajban virágzik, meszesebb talajban rózsaszínűek, pirosak lesznek a szirmai.

Ezt azonban, ma már a rendkívüli fajtagazdagságra való tekintettel, a szaküzletek használati utasításként, a növények megvett vetőmagjához, konténeres példányaihoz, palántáihoz csomagolják.
A jó talajviszonyok kialakítása a szerves trágya, a mész, illetve a többi, szükséges tápanyag megfelelő adagolásától függ. És nem másodsorban, a tiszta öntözővíztől. Ennek a jelentősége egyre jobban előtérbe kerül, mivel a talajvizek szennyezettsége az utóbbi időben az aszály-belvizek változó jelenléte miatt minden gazdasági évben gondot jelent. A legjobb, ha jó minőségű vizű öntöző kutunk van. Időnként azonban, nem árt megvizsgáltatni, mennyi és milyen szennyező anyagokat tartalmaz.

Vezetékes vízzel öntözni nem kifizetődő.

Célszerű lenne megoldani minden háznál, minden kertben az esővíz tárolását. Ez miden kertnek csak előnyére válhat, hiszen az esővíz értékesebb vízforrás, mint a tisztított, klórozott vezetékes víz.
Sokan, dicséretes módon, az udvarukról a fűtetlen fóliájuk alá halmozták a rengeteg havat, vagy fólia híján, a kert ágyásaira dobálták. Nagyon okosan tették!
Amire folyamatosan ügyelniük kell, az a komposzt készítése: csak ha ezt szem előtt tartják, lesz elegendő, egészséges humuszunk, hogy a veteményes, a díszkert növényei egészségesen, erőteljesen fejlődhessenek.

Önnek ajánlott

Leave a Reply