Mit egyen a csontritkulásban szenvedő

fehérjék

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás alapvető a csontritkulásban szenvedő számára is. Mindenképpen ajánlott a fehérjék és kalciumban gazdag ételek fogyasztása. Ám nem mindegy, milyen módon elkészítve fogyasztja valaki ezeket az ételeket, mivel ahhoz, hogy a szervezetbe beépüljön a kalcium, több tényezőre is szükség van.

A kalcium hasznosulását a fehérjék, az A-, a D-, és a C-vitamin segíti elő.

Csontritkulás esetében elsődleges szempont a megelőzés. Ez azt jelenti, hogy kisgyerekkortól a serdülőkorig – és azon is túl – érvényes a fentiekben leírt követelmény, az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás. Ahol ez táplálkozási szokássá válik, ott nem válhat súlyossá ez az alattomos, az elmúlt évtizedekig főleg inkább a nőket megtámadó betegség. Viszont egyre több férfi áldozata is van a korábbi időkhöz mérten.

A megfelelő étrendet mindig az egyén életkorának, foglalkozásának, életmódjának ismeretében kell kialakítani, hogy a szükséges mennyiségű tápanyag biztosítsa a szervezet egészséges működését. Az étrend ezt figyelembe véve legyen változatos, kellő mennyiségű fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó.

A csontritkulás diagnózisa esetében az étrend tehát kalciumban, fehérjében, A-, D-, C-vitaminban gazdag legyen. A megfelelő fehérjebevitel elősegíti a kalcium felszívódását. Vigyázzunk azonban, mert a fehérjék mennyiségének túlzott növelése nem a felszívódást segíti elő, ellenkezőleg, növelheti a kalcium kiürülését a szervezetből.

fehérjék

A napi fehérjeszükséglet testsúly/kilogrammonként 1,4-1,5 gramm.

Legfontosabb fehérjeforrásaink a tej és tejtermékek, a tojás, a száraz hüvelyesek, az olajos magvak és a rozslisztből készült sütőipari termékek.

Az A-vitamin elősegíti a D-vitamin beépülését a szervezetbe, a D-vitamin pedig segíti a kalcium felszívódását. Mindkettőt – tehát az A- és a D-vitamint – fehérjék, tej, tejtermékek (margarinok, vaj, kemény sajtok) fogyasztásával juttathatjuk a szervezetbe. C-vitamint főleg a nyers zöldségfélék, a gyümölcsök tartalmaznak, ezek által jut az emésztőrendszerbe a kellő mennyiségű rostanyag is.

A konyhatechnikának is fontos a szerepe az ételek kalciumtartalmának alakításában, olyan ízletessé tételében, olyan tudatos összeállításában, hogy azt jó étvággyal fogyassza az egészséges felnőtt, vagy a csontritkulásban szenvedő.

Kímélő étrend

Aki kímélő étrend összeállításával foglalkozik, különböző betegségekben szenvedőknek főz, tudatában kell lennie a helyes arányok fontosságának. Mert vigyázat: a túlzott kalciumbevitel árthat is, elősegítheti a vesekő-képződést, ronthatja a cink és a vas felszívódását, székrekedést okozhat. Tehát pontos adagolásra van szükség.

A következő táblázat néhány fontosabb élelmiszer kalciumtartalmát mutatja. Naponta 800-1000 mg kalcium bevitele szükséges egy egészséges felnőtt számára. ( A számok azt mutatják, hogy 10 dkg élelmiszer hány milligramm kalciumot tartalmaz.)

ÉTRENDTÁBLÁZAT

(az egyes élelmiszerek kalciumtartalma)

TEJTERMÉKEK

milligramm

 

ZÖLDSÉGEK

milligramm

zsíros tej

120

 

karfiol

13

sovány tej

114

 

zöldbab

45

tejszín

110

 

burgonya (hámozott)

13

joghurt

150

 

brokkoli

65

juhsajt, juhtúró

400

 

sütötök

40

tehéntúró

80

 

zöldborsó

41

kemény sajt (zsíros)

830

 

kelkáposzta

57

puha sajt (félzsíros)

500

 

karalábé

43

Edami sajt

710

 

retek

33

Camembert sajt

380

 

metélöhagyma

165

tojás (1 db)

25

 

lencse

74

     

szárazbab

106

OLAJOS MAGVAK

   

savanyúkáposzta

50

mogyoró

290

 

cékla

35

dióbél

202

 

zeller

34

mandula

238

 

kelbimbó

30

mák

968

 

fejes káposzta

33

         

HÚSOK

   

GYÜMÖLCSÖK

 

disznóhús

9

 

birsalma

66

marhahús

11

 

körte

16

borjúhús

10

 

narancs

43

belsöségek

12

 

eper

25

csirke

5

 

málna

40

     

szölö

28

GABONATERMÉKEK

   

naspolya

49

rozsliszt

30

 

meggy

31

zabpehely

71

 

banán

110

árpagyöngy

43

 

mazsola

110

rizs

25

     

fött tészta

20

 

ITALOK

 

rozskenyér

30

 

narancslé

11

császárzsemle

49

 

szölölé

13

kalács

52

 

aImalé

7

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply