Szerelemvirág

agapanthus Szerelemvirág

Nálunk még ritkaságnak számít ez az igen különleges, álomszép, hatalmas, kék virágaival feltűnő dísznövény a szerelemvirág, az Agapanthus, amelynek magyar nevét könnyű megjegyezni. A szerelem is különleges, álomszép élmény, találó tehát a „szerelemvirág” elnevezés. Legjobb helye dézsányi virágedényben van, ahol kedvére növekedhetnek tőálló, hosszú sásszerű levelei. Ezek közül emelkednek ki 60-100 cm hosszú tőkocsányai, amelyen, nyáron egymás után nyílnak a kék, ernyős virágzatokat alkotó csodálatos virágai.

agapanthus (1)Tavasztól őszig a teraszon, vagy az udvaron érzi jól magát, télen hűvös, de fagymentes helyen. Tápanyagokban gazdag talajra, rendszeres öntözésre, sok fényre van szüksége. De ne ültessük át csak 4-5 évenként, amikor gyökerei már teljesen benőtték az edényt.

Gondozása egyszerű, nem igényel nagyobb törődést. Világos, napos helyen érzi jól magát. Rendszeres, bőséges öntözést igényel, és meghálálja a tápoldatozást is. Jó vízáteresztő közegbe ültessük, nem szereti, ha gyökerei vízben állnak. Az átültetésre érzékeny, a többszöri mozgatást megsínyli.

A virágzatok kifejlődésének előfeltétele, hogy a nyár folyamán napos, védett helyen álljon és bőséges, rendszeres öntözésben, valamint tápanyag-utánpótlásban részesüljön.

szerelemvirag teleltetese_02Ősszel, a fagyos idők beállta előtt védett helyre kell vinni a növényeket. A teleltető hely hőmérséklete 3-6 fok legyen, és a növénynek télen is szüksége van fényre, mert a hosszú, lándzsás leveleit télen se veszti el. Nagyon keveset kell viszont öntözni.

Májusban, a fagyok elmúltával ki lehet tenni a szabadba, de először csak árnyékosabb helyre. A szerelemvirág érzékeny a hirtelen környezetváltozásra, ezért „edzenünk” kell: először némileg melegebb helyre kerüljön, majd a néhány hét múlva a szabadba.

Ha nem virágzik, akkor vagy túl melegben telelt, vagy kevés tápanyag áll rendelkezésére, vagy túl nagy cserépben áll a növény.

Önnek ajánlott

Leave a Reply