Ribiszke – a szupergyógyszer

ribizlik

ribizliValóságos dicshimnuszokat zengnek róla a higgadt tudósok: minden szem ribiszke 2 mg C-vitamint tartalmaz, tehát 35-40 szem fedezi egész napi vitamin-szükségletünket. Sok benne a niacin, a vas, a magnézium, a kálium, s minden fontos hatóanyag, amely az izomműködésünket és a hangulatunkat javítja, egyensúlyban tartja, a szívünk épségét őrzi, immunrendszerünket erősíti, fokozza a sejtek anyagcseréjét, a vérképzést, a hormontermelést, védi a nyálkahártyát. Pikánsan savanykás, kellemes ízű, tehát csemegeként fogyasztható – pedig szupergyógyszer a javából! Mindez a piros és a fehér ribiszkefajtákra (Ribes rubrum) vonatkozik.

ribizli pirosA fekete ribiszke (Ribes nigrum) még ennél is több – valóságos gyógyszertár. Levele (tavasszal gyűjtve), a természetgyógyászatban, teaként, vizelethajtó, magas vérnyomás, vesebántalmak, reumás és köszvényes rohamok ellenszere. Gyümölcsének leve szamárköhögést csillapít, légcsőgyulladást gyógyít. A gyógyszeripar is igényli, hasonló hatású patikaszerek készítéséhez, magjából pedig bőrbetegségek fontos gyógyszereit állítják elő.

Kertjeinkben a legelterjedtebb a piros ribiszke termesztése. Aki teheti, nyersen tegye el a mélyhűtőbe. Télen így, szinte teljes vitamintartalmát megőrizve fogyaszthatjuk. A leszedett, megmosott, kocsányáról leszemelt (villával könnyen „lefésülhető”) gyümölcsöt szikkasszuk le, majd tálcán szétterítve, előfagyasztásra, tegyük a mélyhűtőbe. Mialatt néhány óra alatt pergőssé, szárazzá fagytak a szemek, készítsünk elő (a család igénye szerinti) egyszeri adagokhoz való műanyag dobozokat. Ezekbe könnyen és helytakarékosan betölthető a gyümölcs, s télen ugyancsak egyszerűen kiolvasztható.

A fekete ribiszke lének, szirupnak feldolgozva, valóban gyógyszerként „adagolható”, amikor szükség lesz rá.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply